Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 24

Praėjęs karantinas keičia vaikų stovyklų pobūdį – daugėja dieninių ir gamtos stovyklų

Po karantino atsinaujinus stovyklų registracijoms, keičiasi įprasti stovyklų formatai, daugėja dieninių ir lauko stovyklų. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija informuoja, jog šiemet skirstant finansavimą vaikų vasaros užimtumo veikloms, prioritetas teikiamas vaikams su negalia ir šias veiklas rengiančioms nevyriausybinėms organizacijoms.
Vaikai
Vaikai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kadangi skiriami papildomi pinigai, neįvykus Moksleivių dainų šventei, 2,5 mln. eurų, tikimės, kad stovyklauti galimybę turės daugiau vaikų. Pernai stovyklavo apie 50 tūkst. vaikų, šiemet jis turėtų kiek didėti.“

Šią vasarą turėjusi vykti Moksleivių dainų šventė, kaip ir daugelis kitų renginių, atšaukta dėl koronaviruso pandemijos.

Ministerija praneša, jog minėtoji 2,5 mln eurų suma bus skirstoma pagal savivaldybėse esančių vaikų skaičių.

„Stovyklos, kurias finansuos savivaldybės, bus gerokai pigesnės, tikėtina, daug jų bus ir visai nemokamos“ , - BNS sakė ŠMSM atstovai.

Papildomai Švietimo mainų paramos fondo lėšomis bus organizuojama ir 18 stacionarių stovyklų Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio, Alytaus ir kitose apskrityse. Šių vasaros stovyklų programa turės būti nukreipta į vaikų socialinių ir emocinių kompetencijų ugdymą.

Populiarėja gamtos ir dieninės stovyklos

Anot vasaros stovyklų agentūros „Visos stovyklos“ vadovės Jevgenijos Nikalojenko, keičiasi populiariausių stovyklų sąrašai, šią vasarą daugiau jų keliasi į gamtą.

„Jei anksčiau buvo kalbų, sporto stovyklos, dabar išgyvenimo, etnografinės stovyklos. Daugiau susidomėjimo ten, kur vaikai gyvens palapinėse, lankysis regioniniuose parkuose ir skatins sveiką gyvenseną“, – sakė ji.

„Tėvai labai susidomėję dienos stovyklomis, nes jos yra ir pigesnės. Apie 100 eurų už 5 dienų stovyklą, kur savaitės stovyklos su nakvyne prasideda nuo 200 iki 450 eurų“, – teigė J.Nikalojenko.

Dieninių stovyklų augimą pastebi ir Kristina Abrutienė, tarpininkaujanti tarp tėvų ir stovyklų rengėjų agentūroje „Stovyklų mugės“.

„Didžiausias pokytis, kurio ėmėsi šių metų stovyklų organizatoriai, kad dalis jų persiorientavo iš tradicinių stovyklų su nakvyne, į dienines stovyklas vaikams. Visai neliko stovyklų organizuojamų užsienio šalyse, kai pernai jų buvo net keletas.“ , - BNS sakė K.Abrutienė.

Jos teigimu, dėl sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų keičiasi ir įprastas vaikų skaičius pamainose. Jei būdavo iki 30 ar net 40, šiuo metu vaikų skaičius vidutiniškai siekia 15-20 vienoje pamainoje.

Prie naujų reikalavimų prisitaiko

Stovyklose nuo birželio 1 dienos nebeliko reikalavimo laikytis 1 metro atstumo tarp žmonių, vienoje grupėje gali dalyvauti ir daugiau nei 15 vaikų. Ir toliau rekomenduojama laikytis grupių izoliacijos principo – vengti skirtingų grupių kontakto tiek patalpose, tiek lauke.

Mėnesio pradžioje atnaujintas vaikų poilsio stovyklų ir edukacinių programų rekomendacijas organizatoriai vertina kaip galimybę sustiprinti higienos kokybę ir paruošti daugiau savanorių.

„Programos kokybė nenukentėjo, galėčiau sakyti, jog kokybė bendraja prasme yra didesnė, nes dar labiau žiūrėsime higienos reikalavimus, rengsime daugiau tekančio vandens vietų“, – sakė stovyklų gamtoje „Skautai neskautams“ organizatorė Dovilė Pilkauskienė.

Kitos vaikų ir jaunimo stovyklos „Lietuvos atgaja“ vadovė Ieva Stogevičiūtė teigė, jog vienas didesnių iššūkių buvo vadovų parengimą, seminarus perkelti į virtualią erdvę.

„Bet patirtį vertiname teigiamai, karantino pamokas pritaikysime ateityje vadovų, gyvenančių ne Lietuvoje, nuotoliniam rengimui“, – BNS sakė kūrybinės vaikų ir jaunimo stovyklos „Lietuvos atgaja“ vadovė Ieva Stogevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius