Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 14 /16:56

Prancūzijos Alpėse žuvo vienas geriausių Lietuvos alpinistų Vytautas Mažeika

Rugpjūčio 13 d., antradienį, apie 15-16 val. Prancūzijos Alpėse žuvo vienas geriausių ir labiausiai patyrusių Lietuvos alpinistų 38 metų Vytautas Mažeika. Kartu kopęs Edvinas G. patyrė gyvybei nepavojingus sumušimus, Ilona A. sužalojimų išvengė. Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Kęstutis Skrupskelis nurodė, kad išsamesnių komentarų galima tikėtis tik ištyrus nelaimės aplinkybes.
Vytautas Mažeika
Vytautas Mažeika / Nuotr. iš V.Mažeikos „Facebook“ profilio

Kaip teigiama Lietuvos alpinizmo asociacijos pranešime spaudai, nelaimė įvyko leidžiantis uoliniu maršrutu nuo Tacul viršūnės (4 248 m). Paskutinėje nusileidimo atkarpoje du komandos nariai krito iš daugiau nei 50 metrų aukščio.

Į nelaimės vietą atvykusiems gelbėtojams darbą apsunkino nepalankios oro sąlygos. Krisdamas V.Mažeika įstrigo plyšyje tarp ledyno ir uolos, todėl gelbėjimo darbai užtruko. Deja, dėl patirtų sužalojimų alpinistas neišgyveno.

„Reiškiame nuoširdžią užuojautą Vytauto šeimai. Ši netektis itin skaudi ir visai šalies alpinizmo bendruomenei. Jį visada prisiminsime kaip daugkartinį Lietuvos alpinizmo čempionato prizininką, linksmą, draugišką ir kuklų kolegą“, – sako Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Kęstutis Skrupskelis.

Lietuvos alpinizmo asociacija (LAA) bendradarbiauja su artimaisiais ir aiškinasi įvykio aplinkybes.

K.Skrupskelis 15min teigė, kad kol kas daugiau detalių apie nelaimę nėra. Šamoni miesto žandarmerija bei Lietuvos alpinizmo asociacija vykdo tyrimą, tad tik po to bus galima plačiau komentuoti.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Kęstutis Skrupskelis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Kęstutis Skrupskelis

Anot K.Skrupskelio, kartu kopęs Edvinas G. rimtų sužeidimų nepatyrė, tik apibrozdinimus. Jį trečiadienį turėtų jau išleisti iš ligoninės.

Žygiui į Tacul viršūnę vadovavo pats V.Mažeika. K.Skrupskelis pridūrė, kad visi trys alpinistai Šamoni regione, kur įvyko nelaimė, ne vieną kartą, vietovės jiems buvo žinomos.

Kaunietis V.Mažeika buvo gerai žinomas alpinistų bendruomenei. Jis rinkdavosi sudėtingus, techninius maršrutus, buvo vienas pagrindinių ledo laipiojimo instruktorių Lietuvoje, savo patirtimi ir žiniomis dalinosi su jaunimu.

Nelaimės sukrėsti gedintys artimieji, bendražygiai prašo gerbti jų privatumą ir netrukdyti.

Nuotr. iš V.Mažeikos „Facebook“ profilio/Vytautas Mažeika
Nuotr. iš V.Mažeikos „Facebook“ profilio/Vytautas Mažeika

Užuojautą dėl V.Mažeikos mirties pareiškė premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Lietuva neteko tikro savo srities profesionalo ir entuziasto, įveikusio aukščiausius pasaulio kalnus. Reiškiu nuoširdžią užuojautą šeimai, artimiesiems ir visiems, kurie jį pažinojo“, – sakoma premjero užuojautoje.

Seimo pirmininko teigimu, Lietuva neteko vieno geriausių ir labiausiai patyrusių alpinizmo profesionalų, mūsų šalies vardu pasiekusių aukščiausias pasaulio viršukalnes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius