Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 07 /12:59

Pranešama, kad Vilniaus centre bandyta padegti A.Navalno bausmės karcerio kopiją

Vilniuje, Europos aikštėje priešais sostinės savivaldybės pastatą, nežinomi asmenys padegė instaliaciją, kuri yra karcerio kopija – to paties, į kurį kalėjimo administracija nuolat siunčia įkalintą Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną už menkiausius „nusižengimus“. Apie tai pranešė projekto kuratorė Olia Guseva, paskelbusi ir nuotrauką, kurioje matyti apdegęs statinys.
Ant Aleksejaus Navalno bausmės karcerio kopijos matyti ugnies pėdsakai
Ant Aleksejaus Navalno bausmės karcerio kopijos matyti ugnies pėdsakai / Nuotr. iš Olios Gusevos „Twitter“ paskyros

„Šiandien A.Navalnas kalėjime praleido lygiai 900 dienų. O ŠIZO instaliacija, kurioje sėdi Navalnas, dabar yra Vilniuje. Po poros dienų Vilniuje vyks NATO viršūnių susitikimas. Čia yra beprotiška saugumo pajėgų koncentracija. Ir Vilnius yra pirmasis miestas, kuriame jie padegė ŠIZO tiesiai priešais meriją“, – „Twitter“ penktadienį paskelbė Olia Guseva.

15min O.Guseva teigė, jog į įvykio vietą atvyko policija ir peržiūrinėjo stebėjimo kamerų užfiksuotą medžiagą.

Moteris teigė parašiusi pareiškimą Vilniaus policijai dėl karcerio padegimo.

„Byla yra rimta ir greičiausiai bus perduota kriminalinei policijai. Policijai kaip atminimą nuvežiau atviruką – karcerio maketą“, – rašė O.Guseva.

Vilniaus apskrities policijos Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja 15min patvirtino, kad įvykis buvo užfiksuotas.

Jos teigimu, apgandintą instaliaciją penktadienį ryte pastebėjo patys projekto organizatoriai. Manoma, jog konstrukcija buvo padegta nakties metu.

„Šiuo metu policija tiria įvykį, renka informaciją ir medžiagą pagal 187 str. („Turto sunaikinimas ir sugadinimas“). Tyrimas kol kas nepradėtas, nes įvykio aplinkybės yra neaiškios“, – informavo J.Samorokovskaja.

Šią bausmės kameros kopiją Vilniaus centre A.Navalno šalininkai pastatė prieš kelias dienas.

Rusijos pareigūnų korupciją demaskavęs ir didelius antikremliškus protestus organizavęs A.Navalnas buvo suimtas 2021-ųjų sausį, kai grįžo į Maskvą, Vokietijoje išsigydęs po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl apnuodijimo jis kaltina Kremlių. Pastarasis tai neigia.

Kelis mėnesius jis praleido mažytėje vienutėje, dar vadinamoje karceriu, už tariamus drausminius pažeidimus, pavyzdžiui, už tai, kad neva netinkamai užsisegė kalėjimo drabužius, netinkamai prisistatė sargybiniui ar nustatytu laiku nenusiprausė veido.

A.Navalno bendražygiai ir šalininkai kaltina kalėjimo vadovybę, kad ši nesuteikė jam tinkamos medicininės pagalbos, ir išreiškė susirūpinimą dėl prastėjančios opozicionieriaus sveikatos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius