-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 12 /03 13 07:42

Vilniuje užpultas ir žiauriai sužalotas A.Navalno bendražygis: užpuolikas daužė plaktuku

Rusijos opozicijos atstovai praneša, kad antradienio vakarą Vilniuje, netoli savo namų, užpultas ir žiauriai sužalotas Lietuvoje gyvenantis žinomas Rusijos opozicijos veikėjas, Rusijos kalėjime mirusio Aleksejaus Navalno bendražygis Leonidas Volkovas. 15min kalbinti ekspertai svarsto, kad tai Maskvos užsakytas išpuolis. L.Volkovas, ligoninėje suteikus medicinos pagalbą, gydomas namuose, jam lūžo ranka, sužalota koja.

Velionio A.Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš pranešė, kad
A.Navalno sąjungininkas Leonidas Volkovas vėlų antradienio vakarą buvo užpultas netoli savo namų Lietuvoje. Ji tai paskelbė socialiniame tinkle „X“.

Pasak K.Jarmyš, užpuolikas plaktuku išdaužė L.Volkovo automobilio langą, o tada papurškė ašarinių dujų jam į akis. Vėliau užpuolikas kelis kartus trenkė L.Volkovui plaktuku.

Nuotr. iš K.Jarmyš paskyros „X“/Suniokotas L.Volkovo automobilis
Nuotr. iš K.Jarmyš paskyros „X“/Suniokotas L.Volkovo automobilis

K.Jarmyš paskelbė sužaloto L.Volkovo nuotraukas. Ant jo veido matyti sumušimai, sužalota koja, automobilis su išdaužtu stiklu prie namo. Apie L.Volkovo sužalojimų sunkumą kol kas informacijos nėra.

VIDEO: Užfiksuota akimirka, kaip L.Volkovas po užpuolimo pargabentas namo
Nuotr. iš K.Jarmyš paskyros „X“/Sužalota L.Volkovo koja
Nuotr. iš K.Jarmyš paskyros „X“/Sužalota L.Volkovo koja

Pasak K.Jarmyš, dabar L.Volkovas yra namuose, pas jį važiuoja iškviestos greitoji pagalba ir policijos pareigūnai.

VIDEO: Vilniuje užpultas A.Navalno bendražygis Leonidas Volkovas

Apie užpuolimą pranešė ir A.Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo direktorius Ivanas Ždanovas: „Leonidą Volkovą užpuolė su plaktuku. Gyvas, detalės vėliau“.

Vėliau jis pridūrė: „Užpuolimas įvyko prie namo. Mušė plaktuku per kojas ir kliudė rankas“.

Žinomas rusų žurnalistas Sergejus Parchomenko patikslino, kad L.Volkovas gyvena privačių namų kvartale. „Taigi tai nebuvo atsitiktinis gatvės chuliganas ar plėšikas. Tai žmogus, kuris specialiai ten važiavo užpulti Volkovo“, – teigė S.Parchomenko.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniuje užpultas artimas Aleksejaus Navalno sąjungininkas Leonidas Volkovas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniuje užpultas artimas Aleksejaus Navalno sąjungininkas Leonidas Volkovas

Gydomas namie: lūžo ranka

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis 15min patvirtino, kad toks įvykis užfiksuotas. „Kovo 12 d. apie 22 val. 06 min. Vilniuje, Žuvėdrų g., prie savo namų buvo sumuštas vyras“, – pranešė jis.

Anot jo, tai – pirminė informacija.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniuje užpultas artimas Aleksejaus Navalno sąjungininkas Leonidas Volkovas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniuje užpultas artimas Aleksejaus Navalno sąjungininkas Leonidas Volkovas

Kol kas neaišku, ar užpuolikas buvo vienas, ar jų buvo daugiau. Trečiadienio rytą Policijos departamento pranešime skelbiama, kad L.Volkovą užpuolė nežinomi asmenys. Kiek jų buvo, neįvardijama.

Į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai atitvėrė teritoriją, ieško įkalčių.

R.Matonis BNS teigė, kad įtariamasis ar įtariamieji dar nenustatyti. Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Tamulevičius trečiadienio rytą LRT radijui sakė, kad dirba gausios policijos pajėgos, bet įtariamieji dar nenustatyti. Anot jo, tiriamos kelios versijos, tačiau jis jų nedetalizavo.

L.Volkovas buvo išvežtas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę. Policija trečiadienį praneša, kad suteikus medicininę pagalbą jis toliau gydosi namuose, ambulatoriškai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniuje užpultas artimas Aleksejaus Navalno sąjungininkas Leonidas Volkovas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniuje užpultas artimas Aleksejaus Navalno sąjungininkas Leonidas Volkovas

Trečiadienį L.Volkovo žmona Ana Biriukova sakė, kad jie su vyru yra namuose, L.Volkovui lūžo ranka ir jis dar negali vaikščioti. „Pasirinkimas bėgti pas savo vyrą, kuris buvo užpultas, ar nepalikti miegančių vaikų vienų yra bjaurus, niekam to nelinkėčiau“, – rašė A.Biriukova.

L.Volkovo bendražygis Ivanas Ždanovas savo „Telegram“ kanale pasidalijo nuotrauka, kurioje matomas į ligoninę išvežamas nukentėjusysis.

Nuotr. iš I.Ždanovo „Telegram“ kanalo/Leonidas Volkovas išvežamas į ligoninę
Nuotr. iš I.Ždanovo „Telegram“ kanalo/Leonidas Volkovas išvežamas į ligoninę

L.Volkovas: mus visus gali nužudyti

L.Volkovas dar antradienio popietę kalbėjosi su Latvijoje veikiančio nepriklausomo Rusijos portalo „Meduza“ žurnalistais ir papasakojo, su kokia grėsme susiduria A.Navalno komandos nariai. Vakar jis buvo užpultas Vilniuje.

„Pagrindinis pavojus dabar yra tas, kad mes visi būsime nužudyti. Na, o ką, tai gana akivaizdus dalykas“, – „Meduza“ sakė L.Volkovas. Taip jis atsakė į klausimą, kokius pagrindinius pavojus mato A.Navalno komandai.

Pasak L.Volkovo, šis variantas atrodo kaip logiška dabartinės situacijos raida. Jis pridūrė, kad A.Navalno komanda peržiūri saugumo protokolus. Jis atsisakė detalizuoti detales.

G.Landsbergis: ši naujiena šokiruojanti

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis socialiniame tinkle „X“ parašė, kad naujienos apie L.Volkovo užpuolimą yra šokiruojančios.

Naujienos apie Leonido užpuolimą sukrečia. Dirba atitinkamos institucijos. Nusikaltėliai turės atsakyti už savo nusikaltimą.

„Dirba atitinkamos institucijos. Nusikaltėliai turės atsakyti už savo nusikaltimą“, – rašė ministras.

Ch.Grozevas: didelis nedidelio diktatoriaus teroras

AFP/„Scanpix“ nuotr./Christo Grozevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Christo Grozevas

Žinomas tyrimų žurnalistas Christo Grozevas, įspėjęs, kad po A.Navalno mirties Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali imtis teroro ir prieš jo bendražygius, socialiniame tinkle „X“ parašė:

„Prasidėjo didelis nedidelio diktatoriaus teroras. Aktyvistai, žurnalistai ir tiesiog laisvai mąstantys žmonės – būkite atsargūs. Nebijokite, bet būkite atsargūs. Nepalengvinkite padėties bejausmiams banditams“.

Politinis pabėgėlis: tai užsakyta Maskvos

Rusijos politinis aktyvistas, Lietuvoje gyvenantis „Laisvosios Rusijos forumo“ valdybos narys Danilas Konstantinovas teigia, neseniai mirusio Aleksejaus Navalno bendražygio Leonido Volkovo užpuolimas prie jo namų Vilniuje nėra atsitiktinumas.

Opozicionierius teigė turintis įtarimų, kad artėjant rinkimams Rusijoje, jos jėgos struktūros galėtų ir užsienyje organizuoti teroro kompanijas, skirtas išvykusiems režimo priešininkams „pagąsdinti“ ir taip priminti, kad jie niekur nėra saugūs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danilas Konstantinovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danilas Konstantinovas

„Esu visiškai tikras, kad šis užpuolimas buvo užsakytas iš Maskvos, tiesiog dėl sienų kontrolės ir vidaus tarnybų darbo Rusijos jėgos struktūroms darosi vis sunkiau prasiveržti čia, į Lietuvą, todėl jie ima samdyti vietos kriminalinius nusikaltėlius „juodiems darbams“.

Tai iš dalies paaiškina ir tą, kad L.Volkovas nebuvo nužudytas, mat tos gaujos retai kada apsiima tą daryti, o štai sumušti, pagąsdinti – gali“, – vertino D.Konstantinovas.

Daugiau skaitykite čia: Lietuvoje gyvenantis politinis pabėgėlis: tai Rusijos specialiųjų tarnybų teroro kampanijos dalis

V.Jurkonis: užduotis Lietuvos tarnyboms

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas Vytis Jurkonis svarsto, kad šis nusikaltimas Rusijos demokratų bendruomenei padidins nesaugumo jausmą. Ekspertas pabrėžia, kad Lietuvos institucijos turi skirti visas pastangas, kad kuo greičiau būtų išsiaiškinti ne tik užpuolikai, bet ir užsakovai.

VU TSPMI politikos ekspertas Vytis Jurkonis 15min sakė, kad Lietuvos tarnybos turi kuo greičiau išaiškinti šį nusikaltimą.

„Užpuolimas yra užpuolimas. Manau, kad versijų gali būti ne viena, kas čia atsitiko. Esminis klausimas yra – kuo greičiau išsiaiškinti Lietuvos tarnyboms, kas įvyko, kas kaltas, kas tą padarė ir kodėl. Manau, kad greita mūsų žinybų reakcija yra pats svarbiausias dalykas“, – pabrėžė ekspertas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytis Jurkonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytis Jurkonis

„O L.Volkovui reikia palinkėti sveikatos, nes bet kuriuo atveju, suprantant visą kontekstą ir žinant, kad jau būta ne vieno epizodo, kada Rusijos demokratų bendruomenės atstovai buvo vienaip ar kitaip bauginami, tai manau, kad Lietuvos institucijoms būtina kuo greičiau išsiaiškinti ir paskelbti, kas už viso šito slypi“, – pridūrė jis.

Pasak eksperto, L.Volkovas buvo A.Navalno dešinioji ranka ir vienas iš jo komandos vadovų.

„Bet kuriuo atveju, tiek pagal savo sekėjų skaičių, tiek įdirbį A.Navalno komandoje, tai, suprantama, yra vienas iš ryškiausių A.Navalno komandos žmonių ir vienas iš ryškiausių opozicijos atstovų“, – pabrėžė V.Jurkonis.

Daugiau skaitykite čia: Ekspertas įvardino, ką galėtų reikšti L.Volkovo užpuolimas Vilniuje

Rengė akcijas prieš V.Putiną

L.Volkovas anksčiau buvo A.Navalno rinkimų štabo vadovas.

Vasario 16 d. Rusijos valdžios institucijos pranešė apie A.Navalno mirtį kolonijoje. Išvadoje dėl jo mirties teigiama, kad jis mirė dėl natūralių priežasčių. Politiko šalininkai mano, kad opozicijos politikas buvo nužudytas.

Radijo stotis „Svoboda“ primena, kad balsavimo Rusijos prezidento rinkimuose išvakarėse A.Navalno bendraminčiai paskelbė rengiantys protesto akciją „Vidurdienis prieš Putiną“. Opozicinio politiko komanda paragino žmones kovo 17 d., kai Rusijoje vyks prezidento rinkimai, kuriuose V.Putinui nėra alternatyvos, vidurdienį ateiti prie rinkimų apylinkių.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Leonidas Volkovas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Leonidas Volkovas

„Jūs galite balsuoti už bet kurį kandidatą, išskyrus Putiną. Galite sugadinti balsavimo biuletenį. Galite ant jo didelėmis raidėmis užrašyti: „Navalnas“, – apie akciją pasakojo A.Navalno našlė Julija.

L.Volkovas, kalbėdamas apie akciją „Vidurdienis prieš Putiną“, dalyvavimą joje pavadino „Aleksejaus Navalno politiniu testamentu“.

CNN rašo, kad L.Volkovas, kuris iki 2023 m. buvo A.Navalno antikorupcinio fondo pirmininkas, Prezidento rinkimus Rusijoje vadino „cirku“ ir socialinėje žiniasklaidoje teigė, kad jie turėjo parodyti, jog V.Putinas turi didžiulį masinį palaikymą.

„Reikia suprasti, ką kovo mėnesio „rinkimai“ reiškia Putinui. Jie yra propagandinės pastangos skleisti beviltiškumą“ tarp rinkėjų, sakė L.Volkovas.

Lietuvos specialiosios tarnybos praėjusią savaitę įspėjo, kad Kremlius Lietuvoje gali rengti hibridines operacijas, kurių tikslas yra įbauginti, sėti paniką ir nepasitikėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius