Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 05 11

Praradus pusę milijono gyventojų teks koreguoti tiek valstybės strategijas, tiek verslo planus

Lietuvai teks iš naujo sudarinėti strateginius ūkio planus, dėlioti pensijų reformų scenarijus, investuotojų pritraukimo strategijas, o verslininkams atsižvelgti į tai, kad jų turima informacija apie gyventojų bei vartotojų skaičių Lietuvoje, jų amžių, socialinę padėtį smarkiai skiriasi nuo tikrosios padėties.
Mergina su lagaminu
Mergina su lagaminu / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

 „Verslo žinios“ rašo, kad tokios yra laukiamų gyventojų surašymo rezultatų pasekmės.

„Kai bus gauti statistiniai gyventojų surašymo duomenys, tada ir galima bus įvertinti, kaip duomenys apie gyventojų amžiaus struktūrą keičiasi, ar dėl to keičiasi darbo jėgos pasiūlos perspektyvos ir ar reikia koreguoti pagrindinį ūkio raidos scenarijų“, – sakė finansų ministrės patarėja visuomenės informavimo klausimais Giedrė Balčytytė.

Anot jos, šalies gyventojų skaičius centriniame ūkio raidos scenarijuje yra susijęs su darbo jėgos, kaip vieno iš pagrindinių gamybos veiksnių, dinamika.

„Nuo 1990 metų sparčiai mažėjo gimstamumas, todėl praėjus 20-25 metams Lietuvos darbo rinkoje ims jaustis mažėjanti šios amžiaus grupės pasiūla darbo rinkoje“, – teigė G.Balčytytė.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Andrius Bitinas nurodė, kad šiuo metu jau yra parengta nauja Eurostato gyventojų prognozė 2010-2060 metams, o pagal ją 2011 metais Lietuvos gyventojų skaičius yra 3,317 milijono.

„Daryti išvadas apie galimas korekcijas bus galima tik Statistikos departamentui paskelbus duomenis pagal amžiaus grupes, nes labai svarbu, būtent kokio amžiaus gyventojų mažėjo ar daugėjo“, – sakė A.Bitinas.

Išankstinę visuotinio gyventojų surašymo informaciją, kuri parodys, kiek žmonių Lietuva neteko per 21 nepriklausomybės metus, Statistikos departamentas planuoja skelbti gegužės 16 dieną.

„Lietuva neturi jokių turtų ir žaliavų, savo geografine padėtimi, tuo, kad yra šalia Rusijos, pasinaudoti nemėgina, mokslo pasiekimais ir inovacijomis pasigirti negali, turi itin neefektyvų viešąjį sektorių. Ūkio augimas tokioje situacijoje galėtų remtis tik aktyviais gyventojais, bet jie išvažiuoja iš Lietuvos“, – teigė „DnB Nord“ banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius