-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 22 /11:03

Prasidėjo trečioji COVID-19 pandemijos banga? Mokslininkai su tokia išvada neskuba

Statistikos departamentui pranešus, jog Lietuvoje prasideda trečioji COVID-19 pandemijos banga, mokslininkai neskuba daryti tokios išvados. Tiesa, jie sutinka, kad atvejų dinamika nėra gera ir į tai būtina reaguoti.
Karantinas Vilniuje
Karantinas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie trečiosios pandemijos bangos užuomazgas Statistikos departamentas paskelbė pirmadienį.

„Panašu, kad pradedame trečiąją pandemijos bangą. Lietuvos trajektorija dviejų pandemijos rodiklių erdvėje apsigręžė ir sugrįžo į senas vėžes, kuriomis važiavo spalio mėnesį“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Čia teigiama, kad naujų paros atvejų skaičius nebemažėja, o teigiamų diagnostinių tyrimų dalis – procentas – auga.

„Šis dėsningumas vyksta jau visą savaitę, tačiau dabar nebekelia abejonių“, – apibendrino Statistikos departamentas.

V.Zemlys-Balevičius: prasideda kilimas

Prie Vyriausybės sudarytos patariamosios tarybos nario, „Euromonitor International“ duomenų mokslininko Vytauto Zemlio-Balevičiaus vertinimu, tam, kad galėtume teigti, jog prasidėjo trečioji banga, reikia daugiau analizės.

„Ką reiškia prasideda trečia banga? Yra kilimas. Aš manyčiau, kad teisinga sakyti, kad kažkas prasideda.

Ar tai yra trečioji banga, kurią mes galim suvaldyti? Kai pasakai, gali daryti sprendimus. Tai nereiškia, kad trečia banga bus. Kad prasideda kilimas, tą duomenys rodo“, – 15min komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidotas Zemlys-Balevičius

Pasak mokslininko, tai neramina: „Tai – signalas, kad reikia ką nors daryti.“

„Turim apribojimus, [skaičiai] turėtų kristi žemyn, mes turim tvarkytis su epidemija. Dabar matom, kad to nėra, tai yra blogai“, – kalbėjo V.Zemlys-Balevičius.

Pirmiausia, anot jo, reikia išsiaiškinti, kokia yra tikroji priežastis, kodėl pandemija toliau neslopsta, o tuomet imtis valdymo priemonių, pavyzdžiui, masinio testavimo ar ribojimų.

„Reikia daryti taip, kad situacija neblogėtų. Dabar, atrodo, esam C2 scenarijuje, tai judėsime į C3 ir tada į D. Duomenys tai rodo, kad ten judėsim. O kaip tai kontroliuoti, yra priemonės.

Situacija bloga ir atsipalaiduoti negalima. Ne laikas atsipalaiduoti.

Natūralu, kad kažkokių priemonių reikės imtis: ar tai galėtų būti papildomi ribojimai, ar profilaktinis testavimas, ar geresnė komunikacija, kad žmonės suprastų, jog situacija bloga ir atsipalaiduoti negalima. Ne laikas atsipalaiduoti“, – pažymėjo jis ir pridūrė, jog dėl priemonių apsispręsti turės Vyriausybė.

R.Kalėdienė: atlaisvinus karantiną, atvejų daugėja

Tos pačios ekspertų tarybos narė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė Ramunė Kalėdienė COVID-19 atvejų dinamikos bent kol kas taip pat nedrįso vadinti trečiąja banga.

„Tikriausiai yra neigiama tendencija, bet kalbėti apie trečią bangą aš tikrai kol kas nedrįsčiau. Tai yra labai rimtas reikalas. Mums reikėtų žiūrėti dar ir į keturiolikos dienų naujų atvejų skaičių 100 tūkst. gyventojų, tikintis, kad tai – laikini svyravimai“, – 15min komentavo ji.

„Daugelyje pasaulio šalių, kai pradedamas laisvinti karantinas, atvejų daugėja. Mes tą visą laiką sakėme ir sakome, tai – neišvengiamas procesas“, – pridūrė R.Kalėdienė.

Tiesa, mokslininkė ragino nepanikuoti ir imtis atitinkamų veiksmų: „Jei labai intensyviai vykdysime profilaktinį testavimą, židinių išaiškinimą, greitą izoliavimą, taip pat – vakcinaciją, manau, kad tikrai neturime pradėti panikuoti. Galbūt procesas bus suvaldomas.“

Manau, kad tikrai neturime pradėti panikuoti. Galbūt procesas bus suvaldomas.

Paklausta, o kas mums signalizuos apie trečiąją COVID-19 pandemijos bangą, R.Kalėdienė teigė, jog žymus „efektyviojo R“ rodiklio augimas.

„Banga yra eksponentinis, didelis kilimas, kai labai žymiai daugėja atvejų, o R efektyvusis tampa tikrai didesnis už vienetą.

Kol kas, sakau optimistiškai, kad tikrai neįeiname į trečią bangą“, – pakartojo mokslininkė, nors pridūrė, jog į būsimus atlaisvinimus reikėtų žiūrėti atsargiau.

Statistikos departamento duomenimis, COVID-19 pandemijos pagreitis nuosekliai auga nuo vasario 17 dienos ir pirmadienį siekia 8,6 proc.

Iliustraciją, ant jos paspaudę, galite pasididinti:

Statistikos departamento inf./Pandemijos pagreitis (proc.)
Statistikos departamento inf./Pandemijos pagreitis (proc.)

Pandemijos pagreičio rodiklis yra neigiamas, kuomet pandemija slūgsta ir teigiamas, kai plečiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius