Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 17

Prasidės koalicijos ir frakcijos „Lietuvos gerovei“ derybos dėl sutarties

Antradienį dėl bendradarbiavimo sutarties derėsis Seime naujai susikūrusi frakcija „Lietuvos gerovei“ ir valdančioji koalicija.
Vytautas Kamblevičius
Vytautas Kamblevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiandien turėtų prasidėti frakcijos derybos su koalicija“, – antradienį žurnalistams Seime po koalicijos tarybos posėdžio pranešė valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Rašysis frakcijų bendradarbiavimo sutartį

Koalicija, anot jo, frakcijai siūlys bendradarbiavimą, o bendradarbiavimo forma esą aiški.

„Toks pat būdas buvo, kada „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija buvo pasirašiusi sutartį su valdančiosiomis mūsų koalicijos frakcijomis“, – paaiškino R.Karbauskis.

Paklaustas, ar bus deramasi dėl postų, jis atsakė: „Postai – čia kitas klausimas.“

R.Karbauskis teigė siūlysiantis partneriams dabar galiojančios koalicijos sutarties nenutraukti: „Kol kas aš siūlau, ir apie tai šnekėsimės, nieko nenutraukti, iki gruodžio mėnesį vyksiančio partijos suvažiavimo.“

„Su partija pagal logiką pokyčiai turėtų įvykti tada, kada partija apsispręs. Toje frakcijoje yra žmonių, kurie sako, kad jie yra „Tvarkos ir teisingumo“ partijoje ir nežada iš jos išeiti. Taip pat kaip ir Mišrioje Seimo narių grupėje yra partijos pirmininkas. Logika sako, kad nereikėtų skubėti iki gruodžio mėnesio daryti kažkokio pokyčio koalicinėje sutartyje. Gruodžio mėnesį paaiškės, ar ta nauja frakcija atstovaus partijai, ar bus kažkokiu sprendimu“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

Klausiamas, ar be „tvarkiečių“ frakcijos Seime likęs šios partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis gali toliau eiti Seimo vicepirmininko pareigas, R.Karbauskis teigė, kad su tuo susiję sprendimai taip pat turėtų būti priimti po gruodį vyksiančio „tvarkiečių“ suvažiavimo.

„Gruodžio mėnesį bus sprendimai“, – nurodė jis.

G.Kirkilas palaiko siūlymą neskubėti

Tokiam siūlymui neprieštaravo „socialdarbiečių“ vedlys Gediminas Kirkilas.

„Yra partijų susitarimas, kol kas jis nepasikeitė, – kalbėjo jis. – Gruodžio pradžioje bus suvažiavimas, kur, matyt, paaiškės, ar R.Žemaitaitis lieka lyderiu [...]. Kol neaiški padėtis, sunku ką nors ir pasakyti.“

Valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovas antradienį ryte Seime vykusiame koalicijos posėdyje nedalyvavo. Anot R.Karbauskio, „dėl techninių priežasčių“.

„Jokio šnekėjimo apie tai, kad nedalyvaus [...], nebuvo“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gediminas Kirkilas

Partija „Tvarka ir teisingumas“, kuriai vadovauja R.Žemaitaitis, pagal susitarimą, yra koalicijos dalis, tačiau Seime liko be frakcijos, taigi Vyriausybė formaliai – be daugumos.

„Tvarkiečių“ pagrindu, bet be R.Žemaitaičio, susikūrusi nauja Seimo frakcija „Lietuvos gerovei“ žada palaikyti valdančiųjų sprendimus, bendradarbiavimą įteisinti. Postų esą neprašo, tačiau Seimo vicepirmininko pareigas einantį R.Žemaitaitį paragino trauktis.

R.Žemaitaitis teigė nematantis tam priežasčių.

„Nematau kol kas pagrindo dėl to, nes yra koalicinė sutartis, yra aptartos visos pozicijos. Jeigu koalicijoje mes nuspręsime, kad reikia šitą daryti, tai ir padarysiu. Tai spręs koalicija“, – Seime žurnalistams ketvirtadienį komentavo politikas.

Antradienį žurnalistų Seime kalbintas naujos frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius nurodė, kad frakcija iš galimų partnerių nieko nereikalauja.

"Mums buvo įdomu sužinoti, kokia yra R.Karbauskio pozicija ir ką jis galvoja. Kadangi mes nesame jokio pakvietimo gavę, nieko negaliu konkrečiai pasakyti", - apie derybas kalbėjo politikas.

Be „tvarkiečių“, „valstiečių“ ir „socialdarbiečių“, valdančiajai koalicijai priklauso ir Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius