Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 02

Prašo kompensuoti vaistus nuo kepenų vėžio

Žmonių, sergančių kepenų vėžiu, problemos keliamos į viešumą. Jaunimo iniciatyvinė grupė prie LR Vyriausybės, LR Seimo, LR Sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinių ligonių kasų ketina rinkti šalies gyventojų parašus po peticija, prašančia įtraukti vaistus kepenų vėžiui gydyti į kompensuojamųjų vaistų sąrašą. Parašus ketinama rinkti lapkričio 3 – 5 dienomis.

„Kai sužinojome, kad kepenų vėžiui gydyti pasaulyje jau yra išrasti vaistai, kurie plačiai naudojami ir ligoniams kompensuojami beveik visoje Europoje, ėmėme jų ieškoti ir Lietuvoje. Deja, nors vaistų ir yra, jie nėra kompensuojami valstybės ir todėl žmonėms yra labai sunkiai prieinami. Todėl prašome Lietuvos gyventojų pasisakyti už pagalbą silpniausiems ir išreikšti savo poziciją dėl šio vaisto įtraukimo į kompensuojamųjų vaistų sąrašą“, – kalbėjo jaunimo iniciatyvinės grupės atstovė Jolita Kudžinskaitė.

Kepenų vėžys yra trečioji dažniausia mirties nuo vėžio priežastis. Kiekvienais metais pasaulyje pirminiu kepenų vėžiu suserga apie 700 tūkst., Lietuvoje – 110–170 žmonių. Dėl sudėtingos diagnostikos, daugeliui sergančių kepenų vėžys diagnozuojamas per vėlai, kai gydymo galimybės būna ribotos. Tačiau išeitis, palengvinanti sergančiųjų dalią ir prailginanti gyvenimą, yra.

Pasaulyje atsiradus vaistui, sustabdančiam ligos progresavimą ir prailginančiam sergančių gyvenimą, jis imtas naudoti visose Europos Sąjungos šalyse. Šiuo metu vaistas nekompensuojamas tik Lietuvoje ir Latvijoje. Lietuvoje šio vaisto reikėtų apie 20 žmonių, kuriems diagnozuota pažengusi kepenų vėžio stadija (hepatoceliulinės karcinomos stadija).

„Kepenų vėžiu sergantys žmonės jaučiasi nuskriausti, kadangi kitomis onkologinėmis ligomis sergantys pacientai sulaukia valstybės paramos, už kurią ligoninės gali įsigyti reikalingų vaistų, o sergantys kepenų vėžiu tarsi paliekami padėtyje be išeities“, – sakė J.Kudžinskaitė.

Jaunimo iniciatyvinė grupė tikisi, kad po peticija surinkti parašai įtikins Lietuvos valdininkus priimti kepenų vėžiu sergantiems žmonės palankų sprendimą ir vaistas bus įtrauktas į kompensuojamųjų vaistų sąrašą.

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius