Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 27

Pratybos: pasieniečiai ir kariškiai Baltijos jūroje tikrino pažeidėjų laivą

Bendrose pasieniečių ir kariškių pratybose Baltijos jūroje tikrintas abiejų žinybų pasirengimas veikti įvedus griežčiausią valstybės sienos apsaugos režimą. Pratybose dalyvavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės laivas „Kihu“ ir Karinių jūrų pajėgų laivas „Žemaitis“.
Pratybos jūroje
Pratybos jūroje / VSAT nuotr.

Pagal pratybų planą ir patvirtintą legendą, vienoje kaimyninėje valstybėje staigiai padidėjo bedarbių skaičius, o tai turėjo įtakos nusikalstamumo augimui. Netrukus buvo paskelbtas valstybės bankrotas, kuris sukėlė chaosą bei sugriovė konstitucinę jos tvarką. Šalyje kyla riaušės bei ginkluoti masiniai susidūrimai, kurie kelia realią grėsmę Lietuvos konstitucinei santvarkai ir visuomenės rimčiai bei saugumui.

Kritiškai padidėjus pažeidimų jūroje tikimybei, įvedamas Lietuvos valstybės sienos priedangos režimas. VSAT Pakrančių apsaugos rinktinei į pagalbą ateina Karinės jūrų pajėgos, kurios padeda pasieniečiams aptikti pažeidėjus jūroje, talkina vykdant sulaikymus, atliekant apžiūras ir apklausas, esant būtinybei konvojuoja sulaikytuosius į Klaipėdos uostą.

VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Kopgalio užkardoje budintys pasieniečiai techninėmis stebėjimo priemonėmis teritorinėje jūroje aptinka įtartiną laivą. Jo įgula neatsako į radijo paklausimus ir nepaklūsta reikalavimams save identifikuoti.

Taip pat turima duomenų, kad šiame laive gali būti draudžiamų gabenti prekių ar kvaišalų. Atsižvelgiant į situacijos sudėtingumą, tikrinti įtartinos plaukiojimo priemonės išvyksta specialiai tam parengta VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Specialiosios paskirties užkardos pareigūnų grupė – 7 pasieniečiai bei du tarnybiniai belgų aviganiai.

VSAT pareigūnų keturkojai talkininkai yra specialiai dresuoti: Dingas išmokytas aptikti narkotikus ir naudojamas fiziniam galimų pažeidėjų sulaikymui, Ogis plaukiojimo priemones tikrina ieškodamas kontrabandinių cigarečių.

VSAT pareigūnai į jūrą išplaukia Karinių jūrų pajėgų laivu ir gauna nurodymą identifikuoti pažeidėją, atlikti įgulos apklausą bei patikrinti, ar negabenami draudžiami kroviniai. Specialiai tokioms situacijoms parengta pasieniečių grupė su šunimis įsilaipina į įtartiną laivą ir imasi jo patikros.

Po kruopščios apžiūros pirminė informacija pasitvirtina – į VSAT pareigūnų paklausimus nereagavusiame laive aptinkami du pasislėpę nelegalai ir kontrabandinių cigarečių krovinys. Taip pat atliekami kiti tokiais atvejais privalomi formalumai: apklausiama įgula, surašomi laivo sustabdymo, apžiūros ir sulaikymo protokolai, informacija perduodama budinčiam Lietuvos teisėsaugininkų laivui.

Netrukus laivas pažeidėjas konvojuojamas į Kopgalio užkardą, o pakrančių apsaugos pasieniečiai pradeda ikiteisminį tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius