Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 13

Pratybos „Tvirta lyderystė 2018“: nebuvo kada miegoti

Penktadienį Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos bendruomenė ir svečiai pasitiko IV kurso kariūnus. Jie, įveikę 30 km žygį, kartu su Būrio vado kurso klausytojais iš kitų Lietuvos kariuomenės padalinių dalyvavo dvi pastarąsias savaites trukusiose pratybose „Tvirta lyderystė 2018“. Šis jėgų išbandymas vyko Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje.
Lietuvos karo akademijos kariūnų baigiamojo žygio ceremonija
Lietuvos karo akademijos kariūnų baigiamojo žygio ceremonija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Paskutinės Būrio vado kovos kurso (BVKK) vertinamosios lauko taktinės pratybos prasidėjo liepos 2 dieną. Pasak šio egzamino vadovo kapitono Gintauto Razmos, pratybos buvo unikalios, nes tai buvo pirmasis kartas, kai IV kurso kariūnai kartu su Būrio vado klausytojais – aktyvios kariuomenės seržantais, grandiniais, siekiančiais karininko laipsnio – turėjo bendrą klasifikacinį egzaminą.

Vertinant pratybų mastą, šįkart pratybos „Tvirta lyderystė 2018“ buvo didesnės nei įprastai. Jos reikalavo kur kas didesnio suderinamumo, tad tai vadams ir buvo didžiausias iššūkis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos karo akademijos kariūnų baigiamojo žygio ceremonija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos karo akademijos kariūnų baigiamojo žygio ceremonija

„Buvo sudėtinga tiek psichologiškai, tiek fiziškai“

„Buvo sudaryta keturi mažieji taktiniai būriai, kuriems priklausė po 18 karių. Kadangi šios pratybos siekia būsimajam vadui sukurti diskomfortą, jie visų pratybų metu gyveno, išskirtinai, lauko sąlygomis. Dalyviai turėjo savo kario ekipuotę ir tai buvo viskas.

Kariūnai ir klausytojai būrio viduje keisdavosi vaidmenimis. Dalyvavusieji pratybose treniravosi gynimo, puolimo, reido, pasalų, žvalgymo operacijose. Kiekvienas iš jų turėjo suplanuoti, įvykdyti operaciją, tad, praktiškai, nebuvo kada miegoti – viskas sukosi be sustojimo, todėl psichologiškai ir fiziškai buvo sudėtinga“, – pasakoja kapitonas G.Razma.

„Buvo vertinamos pagrindinės pareigos: būrio vado, būrio vado pavaduotojo, skyriaus vado įgūdžiai“, – tęsia pratybų vadovas.

Jį papildo geriausiai užduotis atlikęs ir Baltų kovos kirviu apdovanotas Akademijos absolventas Andrius Juozelskis: „Pasitikrinome savo žinias, ar gebame vadovauti padaliniui, įsivertinome savo individualius bei komandinius įgūdžius.“

Jam antrina ir kariūnė Žydrūnė Maksimovičiūtė: „Nauji iššūkiai, nauji pabandymai: keitėmės pozicijomis – mus valdė ir mes valdėme.“

Nauji iššūkiai, nauji pabandymai: keitėmės pozicijomis: mus valdė ir mes valdėme, – teigia kariūnė Ž.Maksimovičiūtė

Kariūnų ir klausytojų vertinimą vykdo patyrę karininkai ir puskarininkiai iš Lietuvos Sausumos pajėgų. Pasak G.Razmos, jie vertina vado savybes, jo planavimo galimybes ir patį vykdymą.

Išliko stipriausi

Pratybos „Tvirta lyderystė 2018“ yra orientuotos į vykdymo dalį, nes vadas turi tapti praktinis vadovas – jis turi sugebėti padaryti tai, ką reikia laiku ir tinkamai.

„Šis egzaminas iš jų (kariūnų – 15min) pareikalavo fizinio, psichologinio ir emocinio tvirtumo, tad tikrai ne visi galėjo atlaikyti tokį krūvį“, – dėsto kapitonas.

Jis pabrėžia, kad sausio mėnesį karininkams prasidėjo Būrio vado kursas: „Jį pradėjo 41 kariūnas, o pabaigė – 39.“

Galutinis pratybų išbandymas – žygis

Taip pat pratybose dalyvavusieji kariūnai ir klausytojai nužygiavo 30 km žygį. „Tai yra gera patirtis – žinoti, kad pėstininkų negalima be reikalo stumdyti, norint vežti į kokį nors mūšį, nes pėstininkas yra didelė jėga Lietuvos kariuomenėje“, – pasakoja pratybų vadas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos karo akademijos kariūnų baigiamojo žygio ceremonija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos karo akademijos kariūnų baigiamojo žygio ceremonija

G.Razma sako, kad kariai žygiuoti pradėjo liepos 12 dieną 22 val. ir finišavo 05.20 val.

„5 km/val – tai pakankamai geras laikas, žinant, kad jie ant pečių turėjo ekipuotę ir ginkluotę. Ekipuotės svoris gali būti apie 20 kg. Priklauso nuo to, kiek nešasi šaudmenų, amunicijos, maisto, koks yra suformuotas bazinis komplektas“, – sako egzamino vadovas.

Akademijos absolventas A.Juozelskis teigia, kad įspūdžiai iš pratybų – patys geriausi: „Pabuvome kartu 12 paskutinių parų – čia jau mūsų baigiamasis etapas. Dabar nekantraujame, kad prezidentė suteiktų [leitenanto] laipsnį ir pradėsime tarnybą kariuomenės daliniuose.

Kol kas dar nebuvo laiko pagalvoti, kad kažką paliekame, nes visą laiką akademijoje su kiekvienais metais, su kiekvienomis pratybomis vis kažką įgauni.“

Pirmasis karininko – leitenanto – laipsnis IV kurso kariūnams, sėkmingai išlaikiusiems kvalifikacinį egzaminą, bus suteiktas liepos 26-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius