Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 14 /10:03

Vilniuje – neeilinės pratybos: vaikų gelbėjimas, užsidegusi autocisterna, išsilieję teršalai ir „Aro“ šturmas

Liepos 14-ąją Vilniaus laukia tikras „veiksmo sekmadienis“ – sostinės savivaldybė pirmoji šalyje rengia hibridinį miesto atsparumo testą „Gedimino legionas“. Liūtis, sutrikęs eismas, pilno vaikų autobuso gelbėjimo operacija, išsilieję teršalai ir net hibridinė ataka – tokie iššūkiai laukia miesto įmonių ir tarnybų. Pratybų metu – ribojamas eismas Geležinio Vilko gatvės tunelyje.
Pratybų akimirka
Pratybų akimirka / Viktorijos Savickos nuotr.

Pagal scenarijų imituojama, kad nuo 4 iki 7 val. ryto Vilniuje iškrito 45 mm kritulių. Tokia liūtis sutrikdė normalų eismą Geležinio Vilko gatvės tunelyje ir daugybėje kitų miesto vietų.

Į apsemtą Geležinio Vilko gatvės tunelį nuo Vingio parko pusės įvažiuoja mokyklinis autobusas sau vaikais – surengta reali jų gelbėjimo operacija.

Viktorijos Savickos nuotr./Pratybų akimirka
Viktorijos Savickos nuotr./Pratybų akimirka

Tuo pat metu – priešingoje tunelio pusėje nuo Edukologijos universiteto apvirsta autocisterna, iš kurios pradeda lietis dyzelinis kuras ir maišosi su lietaus vandeniu, užsidega vilkiko kabina.

Viktorijos Savickos nuotr./Pratybų akimirka
Viktorijos Savickos nuotr./Pratybų akimirka

Atvyksta antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras", nes paaiškėjo, kad apsemto tunelio sugadintoje siurblinėje yra ginkluotų asmenų – vyks derybos ir šturmas.

VIDEO: Iššūkis miesto tarnyboms: Vilniuje vyko hibridinis miesto atsparumo testas „Gedimino legionas“

Daugiau nei įprastos pratybos

„Hibridinis Vilniaus atsparumo testas – daugiau nei įprastos pratybos: jis padės pasitikrinti, kaip mūsų miesto įmonės pasiruošusios kritiniais atvejais pačios spręsti stresines situacijas ir kibernetinio saugumo grėsmes, kaip operatyviai ir sklandžiai pavyksta koordinuoti tarpusavio veiksmus, pasitelkti kitų tarnybų ir gelbėtojų pagalbą, apsikeisti duomenimis, pritaikyti visas įmanomas technologijas problemoms spręsti“, – anksčiau pasakojo Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Testas padės pasitikrinti, kaip mūsų miesto įmonės pasiruošusios kritiniais atvejais pačios spręsti stresines situacijas.

Savivaldybės specialistų parengtas scenarijus bus realiai įgyvendinamas pačiame miesto centre, Geležinio Vilko gatvės tunelyje ir jo prieigose, sekmadienį nuo 7 iki 10 val. ryto.

Tai bus pirmasis tokio masto testas ne tik sostinėje, bet ir visoje šalyje. Testas neįprastas, todėl jam pradėta rengtis nuo sausio.

Užgrius ne vienas incidentas

Į pratybas įtrauktos ne tik visos miesto įmonės, bet ir savanorių komandos: miesto gyventojai, įvairios gelbėjimo tarnybos ir net antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“, taip pat kelių kitų miestų savivaldybės.

„Imituosime, kad nuo 4 iki 8 val. ryto Vilniuje iškrito 45 mm kritulių, liūtis sutrikdė normalų eismą tunelyje ir daugybėje kitų miesto vietų bei infrastruktūrą prižiūrinčių įmonių darbą. Iš tunelio teks gelbėti pilną vaikų autobusą, tuo pačiu metu autocisterna prie tunelio apsivers ir iš jos tekės teršalai, bus ir kitų netikėtų faktorių bei kibernetinių atakų, kai teks atpažinti realių ir simuliuojamų duomenų šaltinių informaciją.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus

Galėsime įsivertinti naudas, grėsmes ir trukdžius, kurie turės įtakos priimant sprendimus. Visa tai duos apčiuopiamos naudos dar geriau pasirengti galimoms grėsmėms”, – sakė P.Poderskis.

Galėsime įsivertinti naudas, grėsmes ir trukdžius, kurie turės įtakos priimant sprendimus.

Pasibaigus pratyboms bus aišku, ar tinkamai koordinuoti tarpusavio veiksmai, ar laiku valdomos komunikacijos priemonės bei ištekliai. Ateityje tai turėtų leisti pagerinti bendradarbiavimą, suteikti įmonių specialistams žinių, kurios padėtų kryptingai plėsti technologijų pritaikymą duomenų ir informacijos gavimui, jų panaudojimui kasdienėse ir neeilinėse situacijose.

Testas esą parodys, ar gebama atskirti galimus incidentus, analizuoti jų kilmę ir užkirsti jiems kelią.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr.
Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Eismo ribojimai automobiliams ir autobusams

Mieste numatomi laikini eismo draudimai, nukreipimai aplinkinėmis gatvėmis, keisis viešojo transporto organizavimas.

Planuojama, kad sekmadienį eismas nuo 7.00 iki 10.00 val. bus ribojamas iš abiejų Geležinio Vilko g. tunelio pusių. Vairuotojai tunelį nuo Savanorių pr. pusės apvažiuoti galės A.Goštauto ir Pakalnės gatvėmis, o nuo Ukmergės g. pusės – A.Goštauto ir J.Jasinskio gatvėmis.

Esant galimybei prašoma rinktis kitus maršrutus.

Pratybų metu planuojama laikinai keisti 24 maršruto autobuso judėjimą – jis abiem tunelio kryptimis važiuos A.Goštauto g., taip pat veiks laikina stotelė Seimo prieigose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius