-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 29

Pravieniškėse kalinami nuteistieji skundžiasi nesaugomi nuo COVID-19, administracija atšauna, kad tai – netiesa

Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje bausmę atliekantys nuteistieji skundžiasi, kad nėra saugomi nuo užsikrėtimo COVID-19. Esą karščiuojantys neatskiriami, nuteistiesiems draudžiama turėti termometrus, o apie koronaviruso tyrimus nėra net kalbos. Administracija tikina, kad nuteistieji kalba netiesą. Esą peršalimo simptomus jaučiantys nuteistieji tėra du ir jie tikrai neserga COVID-19, nors niekas to netyrė.
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min savaitgalį pasiekė skundas iš Pravieniškių kolonijos. Nuteistasis rašė, kad viename mažame sektoriuje serga daugiau kaip 50 žmonių.

„Požymiai: kosulys, aukšta temperatūra, galvos skausmai. Pabrėžiu – administracija į tokį sergamumą nereaguoja apskritai. Temperatūros matuokliai neleidžiami asmeniškai. Pas daktarą galima užsirašyti tik 2 kartus per savaitę. O ir daktarai medicinos dalyje dirba karantino sąlygomis ir po pietų pas juos papulti neįmanoma. Standartinis vaistų rinkinys duodamas po apsilankymo pas daktarą: 3 tabletės paracetamolio ir 1 tabletė ACC. Apie testus koronaviruso nustatymui – nė kalbos, jų išvis neturi med. dalis“, – laiške redakcijai dėstė nuteistasis.

Apie testus koronaviruso nustatymui – nė kalbos, jų išvis neturi med. dalis.

Anot jo, administracija nesiima jokių priemonių sergančiųjų izoliacijai.

„Gyvena vienoje patalpoje nuo 10 iki 20 asmenų. Valgo, prausiasi, dviejose skaičiuotėse per dieną apie 100 ir daugiau žmonių būna kartu.
Nors gyvename stiprioje izoliacijoje, neišvengiame tiesioginių kontaktų su asmenimis, atvykstančiais dirbti iš laisvės“, – skundžiasi nuteistasis ir įspėja, kad „ši vieta tuoj taps židiniu“.

15min paklausė įkalinimo įstaigos, kiek asmenų šiuo metu joje serga peršalimo ligomis, ar nuteistiesiems atliekami koronaviruso tyrimai ir kiek jų ištirta. Taip pat domėjomės, kiek prižiūrėtojų atlikti tyrimai ir kokie jų rezultatai.

Serga du, įtarimų dėl COVID-19 nėra

Sulaukėme Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos direktoriaus pavaduotojo Ramūno Grigonio komentaro. Jis tvirtina, kad šiuo metu įstaigoje serga ne pusšimtis, o vos du nuteistieji ir esą tikrai ne koronavirusu.

„Šiuo metu Pravieniškių pataisos namuose yra du peršalimo ligomis sergantys (sergamumas nedidėja) ir pagal simptomatiką gydomi nuteistieji, jų sveikatos priežiūra užtikrinama, atliekami būtini tyrimai. Nei nuteistųjų, nei darbuotojų, kurių sveikatos būklė sudarytų prielaidas įtarti susirgimą koronaviruso liga, nenustatyta“, – teigė R.Grigonis.

Anot jo, karantine prevenciškai, kaip naujai atvykę į pataisos įstaigą iš Lietuvos teritorijos, šiuo metu laikomi 32 asmenys.

Nei nuteistųjų, nei darbuotojų, kurių sveikatos būklė sudarytų prielaidas įtarti susirgimą koronaviruso liga, nenustatyta.

„Žmonių saugumas yra pataisos namų veiklos prioritetas, todėl vykdant galimos infekcijos plitimo užkardymą įstaiga intensyviai prevenciškai taiko profilaktinių kompleksinių priemonių visumą.

Darbuotojų ir nuteistųjų sveikatos stebėsena vykdoma nuolat. Įstaigos tarnybinėse ir bendrojo naudojimo patalpose, nuteistųjų gyvenamosiose zonose nuolat vyksta dezinfekcija, patalpos valomos, vėdinamos. Dezinfekuojamos ir įstaigos transporto priemonės, ypatingas dėmesys yra skiriamas konvojavimui skirtoms transporto priemonėms.

Bendradarbiaujant su seniūnija, papildomai vykdoma atvirosios kolonijos prieigų dezinfekcija. Siekiant užtikrinti saugias darbuotojų darbo bei nuteistųjų laikymo sąlygas, pataisos įstaigose nuolat vykdomas aprūpinimas apsauginėmis, dezinfekcinėmis priemonėmis“, – nurodė direktoriaus pavaduotojas.

Be to, anot jo, visiems darbuotojams, prieš įleidžiant į įstaigos sektorius ir administracinį pastatą, yra tikrinama kūno temperatūra. Temperatūra tikrinama ir kitiems asmenims, atvykstantiems į įstaigą, esant bent minimaliam nukrypimui nuo normalios kūno temperatūros, asmuo į įstaigą neįleidžiamas.

Įstaigoje nevyksta masiniai renginiai, numatytas resocializacijos priemones stengiamasi vykdyti kitais saugiais būdais ir priemonėmis, mažomis grupėmis ar individualiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius