Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 07 27

Pravieniškėse – šventė kaliniams: muzika, tapyba ir vakaronė su šeima prie laužo

Penktadienio vakarą Pravieniškėse nuteistuosius, kurie padarė didelę pažangą mažindami nusikalstamo elgesio riziką, apkabino iš visos Lietuvos suvažiavę artimieji. Pravieniškių pataisos namuose surengta šventė kalintiesiems ir jų šeimoms. Sėdintieji už grotų klausėsi muzikos, kūrė paveikslus ir vakarojo prie laužo. Jų artimiesiems surengta ekskursija po įkalinimo įstaigą.
Vasaros šventė Pravieniškių pataisos namuose
Vasaros šventė Pravieniškių pataisos namuose / Kalėjimų departamento nuotr.

Kaip 15min informavo Kalėjimų departamentas, nuteistieji kartu su artimaisiais klausėsi ir klasikinės, ir populiariosios muzikos. Jiems fleitomis grojo tiek lietuviai muzikantai, tiek profesorė iš Japonijos. Susirinkusiems koncertavo Kaišiadorių kultūros centro muzikos grupė „Jazz-Goulash“, „Vyšnios“, skambėjo projekto „Harmonija muzikoje ir dvasioje“ kūriniai. Nuteistieji taip pat paruošė pasirodymų.

Nuteistieji šventės metu kūrė paveikslus (dailės užsiėmimus vedė Antrojo sektoriaus Resocializacijos skyriaus specialistė Jūratė Danielė), jų šeimos nariai apžiūrėjo įstaigos kameras, pasivaikščiojimo kiemelius, gyvenimo, darbo, mokymosi ir laisvalaikio už grotų sąlygas, kartu visi vakarojo prie laužo. Kartu su mamomis, tėčiais, broliais, seserimis, žmonomis jie ir ašarą nubraukė.

Kalinių artimieji buvo supažindinti su resocializacijos programomis, apsaugos ir priežiūros ypatumais.

Šventės metu įstaigos vadovo Dainiaus Sušinsko žodžiuose skambėjo kvietimas būti kitokiais, švęsti be patyčių ir smurto. Kauno vyskupas augziliaras Algirdas Jurevičius linkėjo ilgėtis laisvės, kuri prasideda poelgiuose, ir prisiminti posakį: „Esu laisvas kalinys, kurio laisvė apribota, bet mąstau laisvai“.

Kalėjimų departamento direktorius Virginijus Kulikauskas akcentavo pokyčių svarbą ir išreiškė viltį, kad tokia šventė – graži, tvarkinga, su pagarba vieni kitiems, taptų tradicija ne tik Pravieniškėse.

Nuteistųjų šeimos, kaip tikina Kalėjimų departamento atstovai, su jauduliu dėkojo už kitokį vakarą, už galimybę visiems pabūti kartu.

Pirmą kartą pataisos namuose tokią šventę, skirtą šeimos ryšių stiprinimui, surengę organizatoriai įsitikinę, kad tai sustiprins bausmę atliekančiųjų emocinį ryšį su šeimos nariais, nes laikas su artimaisiais, bendruomeniškumas nukelia arčiau namų, skatina keistis.

Tikimasi, kad ši tradicija bus tęsiama, motyvuojant nuteistuosius elgtis pozityviai.

Jokių incidentų įstaigoje nebuvo užfiksuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius