Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 12 /2021 03 15

Pravieniškių pareigūnai širsta – vėluoja algos bei atostoginiai, „iškraipomi“ priedai: „Turim tapti buhalteriais, kad neapgautų?“

15min redakciją pasiekė Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos laiškas, kuriame atskleidžiama problema, su kuria susiduria Pravieniškių pataisos namų pareigūnai: vėluoja algos, atostoginiai, o priedai skaičiuojami netiksliai. Visi šie trikdžiai kilo buhalterijos funkcijas perleidus Nacionaliniam bendrųjų funkcijų centrui. Jo atstovas tikina, kad trikdžiai – laikini.
pravieniskiu-pataisos-namai-atviroji-kolonija-5a6b1391e6815a
Pravieniškių pataisos namuose

Pravieniškių pataisos namų darbuotojai minėtos profesinės sąjungos išplatintame pranešime teigia, kad buhalterijos funkcijas iš įstaigos perdavus Nacionaliniam bendrųjų funkcijų centrui (NBFC) prie Finansų ministerijos, kiekvieną mėnesį vėluoja atlyginimai, o atostoginiai darbuotojus pasiekia vėliau nei tai numato Darbo kodeksas, viršvalandžiai ir kiti priedai skaičiuojami netiksliai.

„Chaosas“, – taip vienu žodžiu situaciją apibūdino keturi profesinės sąjungos kalbinti atstovai, dirbantys Pravieniškių pataisos namuose ir Laisvės atėmimo vietų ligoninėje.

Pasak Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (LRITĮPS) pirmininko Kęstučio Pauliuko, kasdien tiek atstovai, tiek pirmininkas dėl to gauna profesinės sąjungos narių skundų.

„Apie šią problemą užsiminiau susitikimo su teisingumo ministre metu. Tačiau niekas nesikeičia. Nuo sausio 1 dienos bent jau Pravieniškių pataisos namų ir Laisvės atėmimo vietų ligoninėje dirbantys pareigūnai laiku negauna atlyginimų, atostoginių, o priedai ir priemokos netiksliai skaičiuojami. Tai didelė problema, kuri gilėja“, – teigė K.Pauliukas.

V.Miškinio nuotr./Kęstutis Pauliukas
V.Miškinio nuotr./Kęstutis Pauliukas

Kyla problemų dėl paskolų mokėjimo

Kaip papasakojo LRITĮPS atstovė Pravieniškių pataisos namų 1-jame sektoriuje – Česlova Masevičienė, nuo sausio 1 dienos pasikeitus mokėtojui, įsivyravo visiškas chaosas.

„Pareigūnai labai pikti, nes jų atlyginimai ir taip nedideli. Daugelis yra paėmę kreditus, kuriuos privalu mokėti laiku, tam tikrą dieną, vėluojant atlyginimams, tai tampa tikru iššūkiu. Trečią mėnesį situacija bloga. Nėra taip buvę anksčiau, kad pareigūnai nebūtų laiku gavę atlyginimo ar atostoginių prieš atostogas. Dabar tapo norma – atostoginiai išmokami tik sugrįžus po atostogų“, – kalbėjo Č.Masevičienė.

Ji prisiminė, kad anksčiau dirbusios įstaigos buhalterės klaidų nedarė, procesas vyko sklandžiai.

„Įtampų kupiname darbe mums dar prisidėjo ir rūpestis dėl pinigų: ar gausime juos laiku, ar visus, kiek priklauso, kada? Sutikite, tai nenormalu“, – piktinosi ji.

Pareigūnai labai pikti, nes jų atlyginimai ir taip nedideli.

Č.Masevičienei pritaria ir Linas Tarnauskas, LRITĮPS skyriaus pirmininkas Laisvės atėmimo vietų ligoninėje: „Įprastai atlyginimai buvo mokami nuo sausio 5 iki 8 dienos, tačiau šiais metais staiga atlyginimų mokėjimas sutriko. Neseniai gavome pranešimą, kad atlyginimai bus mokami iki mėnesio 12-os dienos.

Daug žmonių, paėmusių paskolas, įmokų datą pasirinkę pagal atlyginimo mokėjimą, dabar susiduria su rūpesčiu, kaip neįsiskolinti bankui, kai atlyginimas nuolat vėluoja. Norisi apibrėžtumo, jeigu iki šiol alga buvo mokama iki mėnesio 8-os dienos, kodėl tai turėtų keistis? Kyla klausimas, ar pinigai iš kažkur laiku nepervedami, ar yra kokios kitos problemos“.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namuose atidaryti du nauji korpusai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namuose atidaryti du nauji korpusai

Išgirdo: trūksta darbuotojų

Apie blogą situaciją dėl laiku negaunamų pinigų papasakojo ir Ina Širvinskienė, LRITĮPS atstovė Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos 2-jame sektoriuje.

„Problemų kyla ir dėl važiavimo išlaidų kompensavimo. Yra žmonių, negavusių nedarbingumo išmokų, vėluoja atlygimų, atostoginių mokėjimas, dėl klaidingo skaičiavimo išmokami per maži priedai, pavyzdžiui, vietoj 10 proc. už pavojingumą, paskaičiuojami tik 5 proc.“, – apie situaciją pasakojo I.Širvinskienė.

Neapsikentusi netvarkos, ji galiausiai pati paskambino NBFC buhalterei. Buvo paaiškinta, kad viena buhalterė nedarbingume, kitai tai – per didelis krūvis.

„Keista, kai dideliame centre vyksta tokie dalykai. Paskambinus atsiprašinėjama, kad trūksta darbuotojų. Keista, nes kai bandė įsidarbinti buhalterės, dirbusios šioje sistemoje ir gerai išmanančios specifiką, jų niekas į darbą nepriėmė. O dabar, pasirodo, ir žmonių trūksta, ir kompetencijų“, – stebėjosi I.Širvinskienė.

Keista, kai dideliame centre vyksta tokie dalykai.

Anot jos, pareigūnai yra labai pikti ir dėl vėlavimų yra pasirengę net rengti protesto akcijas.

„Situacija nepatenkinta ir įstaigos vadovybė, nes matydama, kad vėluojama atsiskaityti su pareigūnais, prognozuoja, jog kils darbo organizavimo problemų: pareigūnai turės teisę į daugiau atostogų dienų, o tai reiškia ir finansinę naštą įstaigai“, – paaiškino I.Širvinskienė.

Darbo kodekse nustatyta, kad jei darbdavys uždelsė atsiskaityti už kasmetines atostogas, laikotarpis, kurį buvo uždelsta atsiskaityti, pridedamas prie kitų kasmetinių atostogų, jeigu darbuotojas pateikė prašymą per pirmas tris darbo dienas po kasmetinių atostogų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kalėjimų departamento pareigūnai atlieka kratą Pravieniškių pataisos namuose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kalėjimų departamento pareigūnai atlieka kratą Pravieniškių pataisos namuose

Buhalteriai neišmano specifikos?

Danutė Kazlauskienė, LRITĮPS atstovė Pravieniškių pataisos namų 3-jame sektoriuje, papasakojo, kad atlyginimai ir jiems vėluoja jau antras mėnuo, o juos skaičiuojanti centro buhalterė pripažįsta, jog skaičiuoti atlyginimus, priedus, priemokas pareigūnams pagal suminę darbo laiko apskaitą jai yra labai sunku.

„Akivaizdu, kad arba nepakanka dirbančių buhalterijos darbuotojų, arba jie neišmano specifikos, tačiau dėl to neturėtų kentėti pareigūnai. Tos klaidos skaičiuojant, kai nepriskaičiuojamos dirbtos valandos, neteisingai mokami pinigai, erzina ne juokais. Nejau mes turėsime dar ir patys tapti buhalteriais? Pasiskaičiuoti, kad centras mūsų nepagautų?“, – stebėjosi D.Kazlauskienė.

Kovo 10 dieną, gavusi atsiskaitymo lapelį, kurie taip pat atsiunčiami ne laiku, o kada papuola, paaiškėjo, kad bent jau jai atlyginimas paskaičiuotas neteisingai – permoka siekia net 400 eurų.

„Situacija yra tokia prasta, kad blogiau būti negali. Todėl kviečiame visus pareigūnus, profesinės sąjungos narius, nesvarbu, kurioje įstaigoje jie dirba, jeigu tik susiduria su atlyginimų mokėjimo, priedų ir priemokų neteisingu skaičiavimu, atostoginių vėlavimu, kreiptis į mus ir pranešti apie tai. Įvertinsime ar tai tik Pravieniškių problema, ar su ja susiduria ir kitose bausmių vykdymo vietose dirbantys pareigūnai. Spręsime, kaip jiems kuo greičiau padėti“, – pakvietė K.Pauliukas.

Išaugus krūviams, pritrūko darbuotojų

15min su užklausomis dėl šios situacijos kreipėsi tiek į Kalėjimų departamentą, tiek ir į Teisingumo ministeriją bei NBFC. Pastarajam susiklosčiusi situacija yra žinoma, ji, kaip tikina Mantas Banys, NBFC patarėjas komunikacijai, sprendžiama.

„Šiuo metu dedame visas pastangas, kad jūsų minimi trikdžiai būtų pašalinti ir tai sukeltų kuo mažiau nepasitenkinimo įstaigų darbuotojams, kuriose centralizuotai vykdoma buhalterinės apskaitos administravimo funkcija“, – patikino M.Banys.

Jis paaiškino, kad, remiantis Vyriausybės nutarimu, nuo 2021 metų sausio 4 dienos NBFC buvo paskirta atlikti Teisingumo ministerijos ir 16 jai pavaldžių įstaigų buhalterinės apskaitos funkciją.

„Įprastai nuo darbuotojų paieškos skelbimo, atrankos ir įdarbinimo gali užtrukti iki 6-7 savaičių. Taip pat darbuotojams reikalingas laikotarpis, per kurį jie adaptuojasi naujame darbe ir tik tuomet gali pilnu pajėgumu atlikti savo darbines funkcijas.

Deja, situacija buhalterių darbo rinkoje yra pakankamai įtempta, – trūksta šios srities specialistų. Todėl darbuotojų įdarbinimas užtruko ilgiau, nei mums to norėjosi. Siekdami išspręsti žmogiškųjų išteklių trūkumo klausimą, nuolat kviečiame centralizuojamų įstaigų darbuotojus dalyvauti mūsų konkursuose, prisijungti prie NBFC komandos ir panaudoti savo ilgametę patirtį. Tačiau statistika rodo, kad pas mus tokių buhalterių ateina apie 10 proc.“, – patikino NBFC atstovas.

Situacija buhalterių darbo rinkoje yra pakankamai įtempta.

Teko įdėti daug rankinio darbo

Kita objektyvi priežastis, sukėlusi trikdžių, anot M.Banio, buvo tai, kad centralizuojamų įstaigų naudojamos darbo užmokesčio apskaitos informacinės sistemos yra riboto funkcionalumo, o tai iš centro specialistų neva pareikalavo labai daug rankinio darbo. Pereinamuoju laikotarpiu būtent rankinis darbas ir dėl to išaugusios laiko sąnaudos lėmė vėlavimus ir klaidas.

„Kaip minėjome, situacija yra žinoma ir aktyviai sprendžiama. Šiuo metu jau turime sukomplektavę specialistų komandą, kuri aptarnauja šias įstaigas. Artimiausiu metu planuojame susitikimus su įstaigomis, kuriose vis dar pasitaiko jūsų minimų trikdžių. Tikime, kad geresnė tarpusavio komunikacija padės tai išspręsti. Apie problemas įstaiga yra gavusi raštą dar sausio 18 dieną“, – teigė NBFC patarėjas komunikacijai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namų pareigūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namų pareigūnas

Vienas iš pagrindinių NBFC tikslų, pasak jo, – procesų standartizavimas ir jų efektyvumo didinimas, greitesnis atliekamų funkcijų vykdymas. Didžiausias iššūkis, su kuriuo šiuo metu susiduria centras, yra skirtingos darbo užmokesčio skaičiavimo ir personalo administravimo informacinės sistemos tarp įstaigų, kurių yra virš 30. Tai labiausiai lemia NBFC veiklos efektyvumo didinimo galimybes.

„Iš viso NBFC buhalterinės apskaitos funkciją atlieka 143 įstaigoms, kuriose dirba daugiau kaip 18 tūkst. darbuotojų. Šiuo metu galime kalbėti apie vėlavimus dvejose įstaigose, kuriose dirba kiek daugiau kaip tūkstantis darbuotojų“, – patikino M.Banys.

Padeda NBFC, kiek gali

Papildyta kovo 15 dieną 13.25 valandą. Kaip 15min paaiškino po šios publikacijos paviešinimo komentarą atsiuntęs Kalėjimų departamentas, Pravieniškių pataisos namų vadovas 2020 metų spalio 27 dieną pasirašė sutartį su NBFC dėl Buhalterinės apskaitos funkcijų organizavimo, pagal kurią nuo 2021 metų sausio 1 dienos kai kurias buhalterinės apskaitos funkcijas vykdo NBFC.

Pravieniškių pataisos namuose liko buhalterės, tvarkančios nuteistųjų piniginių lėšų apskaitą bei lėšų planavimą. Taip pat įstaigos buhalterės vykdo dokumentų išsiuntimą į NBFC įvedimui į apskaitos programą.

Nuo 2020 metų gruodžio 31 dienos įstaigoje panaikintos 7 buhalterių pareigybės.

„Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos Turto valdymo skyrius pagal savo kompetenciją konsultuoja NBFC buhalteres dėl darbo užmokesčio skaičiavimo specifikos, darbo užmokesčio programos tam tikrų pritaikymo praktikoje niuansų.

Taip pat buvo teikti raštai NBFC dėl darbo užmokesčio skaičiavimo trikdžių (2021-01-22 raštu Nr. S-1311), organizuotas 2021 metų vasario mėnesį nuotolinis pasitarimas su NBFC atstovais ir išsakytos visos kylančios problemos, kurias NBFC pažadėjo spręsti.

Kovo 9 dieną vyko pasitarimas su NBFC centro darbuotojais dėl pačios apskaitos procesų vykdymo, kurio metu buvome informuoti, kad NBFC baigia sukomplektuoti darbo užmokestį skaičiuojančių buhalterių pareigybes ir problema turėtų spręstis. Nuolat bendradarbiaujama su NBFC atstovais (dažniausiai visa informacija teikiama elektroniniu paštu). Mūsų žiniomis, problemos kyla dėl nesukomplektuotų pareigybių“, – rašoma Pravieniškių pataisos namų atsakyme žurnalistei, kurį persiuntė Kalėjimų departamentas.

Jame taip pat teigiama, kad Pravieniškių pataisos namai kiek gali teikia darbuotojams darbo užmokesčio pažymas, parengia darbo užmokesčio pažymas išeinantiems į pensiją pareigūnams pagal 2020 metais gautą darbo užmokestį. Taip pat pateikė Valstybinei mokesčių inspekcijai metines pajamų deklaracijas, kad darbuotojai galėtų laiku deklaruoti savo gautas pajamas.

„Pastarąją funkciją taip pat perėmė NBFC, tačiau, įvertinę iškilusias problemas, deklaracijas parengėme bendromis jėgomis patys. Taip pat informuojami NBFC darbuotojai apie nustatytas klaidas, kad galėtų kuo skubiau jas pašalinti. Kitų funkcijų, susijusių su darbo užmokesčio skaičiavimu, įstaiga atlikti negali“, – patikino Pravieniškių pataisos namai.

Šios įstaigos buhalterės, iki 2020 metų gruodžio 31 dienos skaičiavusios darbo užmokestį, atleistos arba perkeltos į kitas pareigybes, todėl nors ir laikinai perimti darbo užmokesčio skaičiavimo (ar suteikti pagalbą) Pravieniškių pataisos namai neturi galimybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius