Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 22

Prekybinės bazės pavirs meno erdve

Klaipėdos prekybinių bazių teritorijoje prekeivių ir pirkėjų keliamą šurmulį vakare nustelbs muzikos garsai.
Renginio prekybinėse bazėse rengėjai panašius sumanymus yra įgyvendinę garažuose, dirbtuvėse.
Renginio prekybinėse bazėse rengėjai panašius sumanymus yra įgyvendinę garažuose, dirbtuvėse. / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Menas Klaipėda

Jau porą metų šioje vietoje patalpas yra išsinuomoję ir įsikūrę būrys menininkų. Šiuo metu namais šią vietą vadina dešimt jaunų žmonių. Visi jie menininkai – teatralai, videokūrėjai, tapytojai, tarp jų ir juvelyras, dizaineris. „Gyvename čia porą metų, sumanėme atverti savo namus visuomenei ir kartu pristatyti kūrybą, papasakoti apie gyvenimo būdą“, - „15min“ sakė vienas iš rytoj vyksiančio renginio organizatorių Algirdas Sabaliauskas.

Gyvenimas fabrikuose

Pasak jaunuolių, idėja  apgyvendinti pramonines ar prekybines teritorijas gimė praėjusio amžiaus penktajame-šeštajame dešimtmetyje. Ji greitai tapo populiari tarp menininkų, kultūros atstovų, advokatų, finansininkų. Pramoniniame rajone gyveno tokie menininkai kaip Andy Warholas ir lietuvis Jurgis Mačiūnas. Šiandien vadinamieji loftai arba industrinės zonos, kuriose apsigyvena neįprastą, bohemišką gyvenimo būdą mėgstantys miestiečiai, egzistuoja beveik kiekviename Amerikos ir Europos didmiestyje. Loftas (angl. - palėpė, viršutinis prekybinio pastato ar sandėlio aukštas ), tai būsto tipas, gyvenimui pritaikytas apleistas fabrikas ar kitas pramoninio tipo pastatas. Jų yra ne tik prestižiniuose centriniuose rajonuose, bet ir miestų pakraščiuose, kur netipinis gyvenamasis būstas yra pigesnis. Vakaruose šių senų pramoninių patalpų paklausa yra tokia didelė, kad jų liko visai nedaug, todėl statybininkai stato naujus loftų stiliaus pastatus. Tokių gyvenamųjų pastatų yra ir Lietuvoje, vienos tokių Klaipėdoje – prekybinės bazės.

Klaipėdos prekybinių bazių teritorijoje jauni menininkai susikūrė savitą erdvę darbui ir gyvenimui.

Organizatorių nuotr./Renginio prekybinėse bazėse rengėjai panašius sumanymus yra įgyvendinę garažuose, dirbtuvėse.
Organizatorių nuotr./Renginio prekybinėse bazėse rengėjai panašius sumanymus yra įgyvendinę garažuose, dirbtuvėse.

Galerija sunkvežimyje

Rytoj prekybinių bazių erdvės, kuriuose įsikūrę menininkai, bus atvertos visuomenei, čia bus pristatomos gyventojų kūrybinės ir gyvenimo būdo idėjos. Prekybinių bazių teritorijoje bus pastatyta scena, kurioje koncertuos Klaipėdos kamerinis orkestras (kompozitorius Vladimiras Konstantinovas), jauna gyvos eksperimentinės muzikos grupė „Sense of Future“ bei dub-techno muzikos projektas „Girių dvasios“. Kiemelyje vyks diskoteka, gyventojų ruošiama Maisto studija, Vaizdo studija. Klaipėdiečiai tapytojai Živilė Sabaliauskaitė, Asta Stasionytė, Martynas Rimkus teritorijoje pastatys sunkvežimį, kuriame bus įrengta tapybos galerija. Vakaro organizatoriai lankytojus žada nustebinti ir įdomiu sandėlių apšvietimu.  

Klaipėdos prekybinių bazių teritorijoje, iškart už „Dvarčionių keramikos“ parduotuvės, rytoj, 20 val. laukiami visi, norintys susipažinti, prisijungti, padiskutuoti ir maloniai praleisti vakarą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius