Juos uždaryti pavedė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos (VMTV) inspektoriai, nustatę, kad net 60 proc. patikrintų maisto ruošimo cechų dirba nesilaikydami higienos normų.
Tiek Kaune, tiek Vilniuje ir Klaipėdoje tikrintų parduotuvių maisto paruošimo patalpose rasti pažeidimai panašūs: maisto produktai, skirti tiesioginiam vartojimui ir žaliavos laikomos toje pačioje patalpoje, žuvų žaliavų pakuotės nuimamos ant gamybinio stalo, paukštienos – šaldytuve, o ne tam skirtose vietose. Dažnai gamybai naudojamos žuvies ir mėsos kilmės ir naudojimo termino neįmanoma atsekti. Netinkamose vietose laikomos ir maisto ruošimo atliekos.
„Visi šie pažeidimai sudaro sąlygas galimai maisto produktų taršai, o tai tiesiogiai sąlygoja produktų saugą“, - sakė VMTV Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Egidijus Simonis.
Pažeidimų nerasti tik viename iš tikrintų Kauno prekybos centrų. Bendrovei „Eiginta“ priklausančioje parduotuvėje esantis kulinarijos cechas buvo įrengtas laikantis visų higienos reikalavimų, atskirtas nuo prekybos centro patalpų.