Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 05

Preliminari VRK pažyma apie „Naisių vasarą“: „Gandrai nėra tapatūs“

Pirmadienį į posėdį besirinksianti Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nesiims aiškintis pastaruoju metu ją pasiekusių skundų dėl seriale „Naisių vasara“ galimai skelbiamos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) paslėptos reklamos. Nebus svarstoma ir jau parengta preliminari pažyma, kurioje teigiama, kad serialo ir LVŽS logotipuose vaizduojami gandrai nėra tapatūs, o žiūrint serialą neaptikta „valstiečių“ agitacijos.
Aurimas Žvinys ir Ramūnas Karbauskis
Aurimas Žvinys ir Ramūnas Karbauskis / lvzs.lt ir TV3 nuotr.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė sako, kad dėl „Naisių vasaros“ komisija kol kas nieko nespręs, nes tyrimą ir be komisijos sprendimo posėdyje gali ir turi atlikti VRK Politinės reklamos ir papirkimų tyrimų darbo grupė, kuriai priklauso VRK nariai Vincentas Vobolevičius, Aistė Žilinskienė ir Svetlana Misevičienė.

Pažyma yra parengta, bet aš nežinau, ar ji parengta 100 proc. Užregistruota nebuvo, man pateikta nebuvo, galbūt tai tik projektas parengtas, o į VRK posėdžius traukiami klausimai, jei jie pateikiami iki posėdžio likus 24 val., – teigė L.Matjošaitytė.

„Jau suformavome darbotvarkę. Buvo gauti Seimo narės Ingridos Šimonytės ir Algirdo Syso paklausimai. Darbo grupei perduosime, kad ištirtų viską kartu, kompleksiškai. Perduosime jau veikiančiai darbo grupei, susidedančiai iš VRK narių, kitos grupės nekursime“, – sakė L.Matjošaitytė.

Dar vieno skundo sulaukta pernai

Ji nutylėjo, kad praėjusią savaitę konservatorės Ingridos Šimonytės ir socialdemokrato Algirdo Syso Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikti skundai ne vieninteliai, kurie pastaruoju metu buvo teikti dėl serialo „Naisių vasara“.

15min žiniomis, dar pernai gruodį prodiuseris Kristupas Krivickas kreipėsi į VRK prašydamas įvertinti „Naisių vasara“ finansavimo šaltinius ir nustatyti, ar seriale nebuvo skelbiama paslėpta „valstiečių“ politinė reklama. K.Krivickas į VRK kreipėsi po to, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjūdžio pirmininkas Ramūnas Karbauskis paviešino „Agrokoncerno“ ir „Videometros“ sudarytas sutartis dėl reklamos seriale „Naisių vasara“.

K.Krivickas VRK prašė įvertinti serialo „Naisių vasara“ ir „Naisių vasara. Sugrįžimas“, rodytų 2014-2016 m., finansavimo aplinkybes ir nustatyti, ar juose nebuvo skelbiama paslėpta politinė reklama, kai kiekvienos 2014-2015 m. rodyto serialo serijos pradžioje ekrane pasirodydavo R.Karbauskio pavardė, o pabaigoje – „Agrokoncerno“ logotipas.

Nuo skundo pateikimo praėjo mėnuo, bet VRK nė viename iš dviejų per tą laiką vykusių posėdžių „Naisių vasaros“ klausimo nesvarstė. Preliminarią pažymą dėl K.Krivicko kreipimosi tyliai buvo pavesta parašyti VRK sekretoriato darbuotojui Vytautui Viliui.

Pastarasis preliminarią pažymą parengė dar sausio 22 dieną. Tą pačią dieną vyko VRK posėdis, tačiau pažyma jame taip pat nebuvo svarstoma.

L.Matjošaitytė sako, kad pažyma nebuvo vertinta dėl to, kad ji nebuvo registruota laiku – t. y. likus parai iki VRK posėdžio.

Pasak VRK vadovės, pažyma nėra registruota ir dabar. VRK pirmininkė tikina pati pažymos iki šiol nemačiusi.

„Pažyma yra parengta, bet aš nežinau, ar ji parengta 100 proc. Užregistruota nebuvo, man pateikta nebuvo, galbūt tai tik projektas parengtas, o į VRK posėdžius traukiami klausimai, jei jie pateikiami iki posėdžio likus 24 val. Dabar visi trys paklausimai, nes jie susiję, bus apjungti ir darbo grupė atliks kompleksinį tyrimą ir atsakys į visus klausimus”, – aiškino L.Matjošaitytė.

Gandras gandrui nelygu

Šioje pažymoje, kurią gavo 15min, siūloma tyrimą perduoti VRK Politinės reklamos ir papirkimų tyrimų darbo grupei.

Taip pat pažymoje pateikiamas preliminarus situacijos vertinimas.

„Atrankos būdu peržiūrėjus kelias 2014-2015 m. serialo „Naisių vasara“ serijas, skelbiamas LRT Mediatekoje, daugumą serialo „Naisių vasara“ 7-ojo sezono serijų, skelbiamų TV3 Play vaizdo įrašų peržiūros sistemoje, nebuvo nustatyta, kad būtų užsimenama apie LVŽS, agituojama ar kitaip siekiama paveikti rinkėjus balsuoti už LVŽS ir/ar LVŽS pirmininką R.Karbauskį rinkimuose“, – rašoma pažymoje.

Nebuvo nustatyta, kad būtų užsimenama apie LVŽS, agituojama ar kitaip siekiama paveikti rinkėjus balsuoti už LVŽS ir/ar LVŽS pirmininką R.Karbauskį rinkimuose, – teigiama preliminarioje VRK pažymoje.

Taip pat teigiama, kad tik 2014-2015 m. serialo dalių pradžioje ir pabaigoje nurodomas serialo mecenatas ir scenarijaus autorius – R.Karbauskis, pabaigoje – „speciali padėka“ – „Agrokoncerno“ grupei ir kitiems asmenims. 2016 m. rodyto serialo mecenatas nenurodomas, „Agrokoncernui“ nedėkojama.

VRK specialistas taip pat vertina, kad nors paklausėjo nuomone, serialo logotipas yra kone identiškas partijos emblemai, vis dėlto skirtumai yra.

„Minimi logotipai ir juose vaizduojami gandrai nėra tapatūs. Serialo logotipą sudaro šalia serialo pavadinimo ir žalio apskritimo dangaus fone skrendantis baltas gandras juoduose kontūruose, LVŽS logotipe vaizduojamas šalia partijos pavadinimo virš žalio spalvos Lietuvos žemėlapio skrendantis baltas gandras“, – konstatuojama pažymoje.

Atsižvelgiant į tai, kad paklausimo autorius abejodamas, ar serialas nėra politinė reklama, remiasi ne turiniu, o labiau jo pristatymu ir R.Karbauskio pavardės minėjimu titruose, specialistai siūlo paklausimo tyrimą perduoti VRK darbo grupei.

Tai iki šiol nėra padaryta. O per tą laiką VRK dėl „Naisių vasaros“ gavo dar du skundus. Į komisiją kreipėsi Seimo opozicinės konservatorių frakcijos atstovė Ingrida Šimonytė ir socialdemokratas Algirdas Sysas.

Jie prašo ištirti, ar Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) praėjusios Seimo rinkimų kampanijos metu naudojo paslėptą politinę reklamą, neteisėtai finansavo politinę partiją bei šiurkščiai pažeidė įstatymą.

Siūlymas perduoti VMI liko popieriuje

Tokių veiksmų parlamentarai ėmėsi po to, kai ketvirtadienį 15min paskelbė publikaciją apie serialą „Naisių vasara“ – jo siužetą galima lyginti su LVŽS politine darbotvarke.

Per 2009–2016 metus buvo sukurti septyni serialo „Naisių vasara“ sezonai. Prieš 2016 m. Seimo rinkimus VRK vertino tik paskutinį sezoną ir iš anksto įspėjo kūrėjus, kad dėl jo atliekamas tyrimas. Tyrimas truko metus, bet politinės reklamos šiame sezone VRK nerado.

Beje, vienas iš buvusių VRK narių, atlikusių šį tyrimą, Justinas Žilinskas sako, kad tuomet buvo vertinama ne tik galimai paslėpta reklama seriale, bet ir „Naisių vasaros teatro“ spektakliai bei reklama ant transporto priemonių. Pasak jo, išvados rengėjai siūlė surinktą medžiagą perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Tačiau VRK darbo grupės parengtos išvados nė nesvarstė posėdyje ir nepriėmė bendro sprendimo, todėl tyrėjų pasiūlymas tyrimą tęsti perduoti VMI liko neįgyvendintas. Ką svarstyti VRK posėdžiuose paprastai sprendžia komisijos pirmininkas. Tuo metu šias pareigas ėjo Zenonas Vaigauskas.

Naujų klausimų dėl „Naisių vasaros“ seriale galimai rodomos paslėptos „valstiečių“ ir R.Karbauskio politinės reklamos kilo po to, kai LVŽS pirmininkas R.Karbauskis pats paviešino sutartis, kurios rodo, kad „Agrokoncernas“ už reklamą „Naisių vasaros“ seriale „Videometrai“ per 2014 ir 2016 metus sumokėjo 216 tūkst. eurų. „Videometra“ VRK melavo 2016-aisiais negavusi „Agrokoncerno“ paramos.

2010-aisiais pats R.Karbauskis sakė, kad pažiūrėję serialą žmonės kitaip pamatys jį patį.

VRK Politinės reklamos ir papirkimų tyrimų darbo grupė jau atlieka vieną su galimai neteisėta juridinio asmens parama LVŽS ir paslėpta politine reklama susijusį tyrimą. Ji aiškinasi, ar tokių pažeidimų nebuvo leidžiant laikraštį „Naisių žemė“. Tokio patikrinimo VRK ėmėsi po to, kai 15min paskelbė publikaciją apie tai, kad už šio leidinio leidybą pasikeisdamos mokėjo Naisių bendruomenė ir LVŽS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius