Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 01 04

Ką keisti vaikų rūpybos srityje, keturios ministerijos galvos iki vasario

Premjero Algirdo Butkevičiaus kabinete pirmadienį galutinai nuspręsta sukurti komisiją iš keturių ministerijų atstovų, kuri iki vasario turėtų nutarti, ką reikia keisti rūpybos vaikais srityje ir kaip nustatyti tokią tvarką, kad socialiniai darbuotojai laiku atpažintų šeimose kylančią grėsmę.Tokių priemonių imamasi po tragedijos Kėdainių rajone, kai tėvas į šulinį įmetė du savo mažylius.
Alina Jakavonienė, Edita Žiobienė, Algirdas Butkevičius
Alina Jakavonienė, Edita Žiobienė, Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Premjeras A.Butkevičius pirmadienio popietę susitiko su socialinės apsaugos ir darbo ministre A.Pabedinskiene, vidaus reikalų ministru S.Skverneliu, Vaiko teisių apsaugos kontroliere Edita Žiobiene ir Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadove Alina Jakavoniene.

„Sutarėme, kad turi būti vyriausybinė komisija iš keturių ministerijų, kurios turėtų bendradarbiauti ir savivaldos, ir tarpministeriniu lygmeniu ir iki vasario parengti bendrą veiksmų planą, teisės aktus, kurie reikalingi tai sistemai pakoreguoti“, – sakė ministrė A.Pabedinskienė.

Šį susitikimą premjeras planavo ryte, tačiau jam už akių užbėgo prezidentė Dalia Grybauskaitė specialistus susikvietusi anksčiau. Po šio susitikimo prezidentė sakė, kad Lietuvoje vertėtų kurti Vaiko teisių apsaugos inspekciją.

Pats premjeras pirmadienio popietės susitikimo nekomentavo. Anksčiau tą pačią dieną jis sakė, kad socialinės rizikos šeimas reikia lankyti ne tik darbo valandomis.

„Aš manau, kad reikalinga daug griežtesnė savivaldybėse dirbančių institucijų ir darbuotojų, prižiūrint vaikus, augančius socialinės rizikos šeimose, kontrolė. Ta priežiūra turėtų vykti ne vien tik darbo dienomis ir darbo valandomis, bet turėtų būti apsilankoma tose šeimose ir išeiginėmis dienomis, ir anksti rytais, ir vėlai vakarais“, – pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė sako, kad toks sprendimas jau buvo siūlytas savivaldybių vaikų teisių skyriams, tačiau siūlymu niekas nepasinaudojo. Esą kai kurios savivaldybės tik priėmė naujų darbuotojų, padidino algas socialiniams darbuotojams arba padidino teikiamų paslaugų spektrą.

„Galimybė kaip ir yra, rekomendacijos yra, bet tai yra nedaroma. (...) Atrodo, kad rekomendacijų nepakanka, savivaldybėms reikia vienos aiškios metodikos ir tvarkos“, – pripažino A.Pabedinskienė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė E.Žiobienė sako, kad nuolat budinčio socialinio darbuotojo samdymas savivaldybėms kainuotų nepigiai. Esą būtent dėl pinigų trūkumo iki šiol regionuose šeimos tikrinamos tik darbo dienomis ir tik darbo metu. Vaiko teisių kontrolieriaus tarnyba ilginti socialinių darbuotojų budėjimo laiką nuo 2010-ųjų siūlydavo kasmet, tačiau idėja taip ir liko neįgyvendinta.

Atrodo, kad rekomendacijų nepakanka, savivaldybėms reikia vienos aiškios metodikos ir tvarkos, – sako A.Pabedinskienė.

Tačiau ministrė sako, kad pinigų yra, nes užpernai savivaldybės sutaupė apie 80 mln. eurų,  o pernai – apie 110 mln. eurų, skirtų socialinėms reikmėms. 

E.Žiobienė taip pat abejoja ir naujos institucijos kūrimo būtinybe. Pasak kontrolierės, gal verčiau reikėtų plėsti Vaikų teisių ir įvaikinimo tarnybos galias ir didinti finansavimą. 

„Kol kas matome, kad vaiko teisių skyrius vienas nepajėgus išspręsti didesnių problemų ir tada prireikia pagalbos iš vykdomosios valdžios. (...) Aš visada pasisakiau už vaikų teisių skyrių centralizavimą dar nuo 2010 metų, bet Seime tam nebuvo pritarta“, – sakė E.Žiobienė.

Mokė skalbti ir virti

Ministrė tikino, kad šeima, kurios du vaikai buvo nužudyti praėjusią savaitę, į rizikos šeimų sąrašą buvo įtraukta balandį. Priežastis – socialinių įgūdžių stoka. Tai reiškia, kad šeima nelabai mokėjo rūpintis vaikais, juos prausti, rengti, gaminti valgyti. 

Taip pat nustatyta, kad pas šeimos gydytoją mažiausias vaikas buvo atvestas tik rudenį, kai mergytei buvo keturi mėnesiai, o ne iškart po gimimo. 

Socialiniai darbuotojai, pasak ministrės, mokė šeimą skalbti, gaminti maistą.

E.Žiobienė pripažino, kad tokią nelaimę šioje šeimoje nujausti buvo labai sunku, nes smurtas ir girtavimas nebuvo nuolat fiksuojamas ir nepastebėta, kad vaikams su tėvais augti tampa pavojinga.

„Normalu, kad žmogus gali nežinoti, kaip auginti vaikus, kaip gaminti maistą, kad pats tokių įgūdžių negavo augdamas arba jiems jie nebuvo suformuoti. Kaip jūs galvojate, kiek vaikų, kurie gyveno vaikų globos namuose ne šiandien, bet ankstesniais laikais, tai moka?“ – retoriškai klausė E.Žiobienė.

Pasak kontrolierės, tai, kad du suaugę žmonės nemoka rūpintis mažyliais, yra dažna problema Lietuvoje. Tuomet jų yra mokoma. 

E.Žiobienė sakė, kad iš to, kas buvo žinoma apie šeimą, nebuvo galima priimti sprendimo atimti iš jos vaikus. „Deja, baigėsi, kaip baigėsi. O baigėsi baisiai“, – atsiduso ji.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Kėdainių rajone, Saviečių kaime, 1979 metais gimęs A.B., buitinio konflikto metu smurtaudamas privertė iš namų pabėgti savo sugyventinę, o du iš keturių savo vaikų – dvimetį berniuką ir keturių mėnesių mergaitę – sumetė į kieme esantį šulinį ir taip juos nužudė.

Kauno apylinkės teismas sekmadienį leido vyrą suimti trims mėnesiams. Jam pateikti įtarimai dėl itin žiauraus mažamečių bejėgiškos būklės savo šeimos narių nužudymo ir nesunkaus savo sugyventinės sveikatos sutrikdymo.

Pasak prokurorės, vyras savo kaltę pripažįsta, tačiau motyvų nenurodo. Jam bus paskirta medicininė ekspertizė.

Vaikų mama šiuo metu gydoma ligoninėje dėl patirtų psichinių ir fizinių traumų. Du likę gyvi vaikai gyvena pas močiutę, jiems teikiama psichologinė pagalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius