-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 04

Premjeras sako, kad VAE projektas neatidėtas ir apgailestauja dėl socialinio modelio

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį surengtoje metinėje spaudos konferencijoje nutarė pasigirti Vyriausybės pernai atliktais darbai ir išdėstyti, ką norėtų spėti nuveikti iki spalį vyksiančių rinkimų. Premjeras tikino, kad jam svarbiausi darbai energetikos, saugumo ir socialinėse srityse.
Premjero Algirdo Butkevičiaus metinė spaudos konferencija
Premjero Algirdo Butkevičiaus metinė spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Premjeras džiaugėsi, kad jo vadovaujama Vyriausybė pagaliau baigs elektros sistemos sinchronizaciją su Vakarais, kas užtikrins ne tik didesnį Lietuvos saugumą, bet ir rinkos kainas vartotojams. 

Paklaustas, ar apie skalūnų dujų paiešką ir Visagino atominės elektrinės (VAE) projektus jau galima pamiršti, A.Butkevičius tikino, kad pastarasis projektas tęsiamas. 

Dėl VAE klausimas nėra atidėtas, – pareiškė A.Butkevičius.

„Skalūnų paieška dabar yra atidėta beveik visame pasaulyje, nes mes žinome, kokia yra naftos kaina. O dėl VAE klausimas nėra atidėtas. Energetikos ministras susitinka su Latvijos ir Estijos ministrais, atsakingais už energetiką, ir kalbasi. Jūs tikriausiai girdėjote, kad Estijos premjeras sakė norintis matyti galutinius ekonominius skaičiavimus. Mes esame pateikę visus skaičius ir atsakę į visus klausimus. Tikimės, kad artimiausiu metu gausime atsakymus dėl papildomų skaičiavimų“, – sakė A.Butkevičius. 

Asfaltuos kelius

Premjeras tikino, kad šiemet bus baigtas „Rail Baltica“ projektas. 

„Dar skelbsime Lietuvos oro uostų privataus operatoriaus konkursą, užbaigsime Vakarinį aplinkkelį Vilniuje“, – žadėjo A.Butkevičius. 

Be to, pasak jo, ketinama išasfaltuoti kelius 118 gyvenviečių.

Premjeras žada ir išlaikyti tempą ruošiantis narystei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje, taip pat išlaikyti griežtą liniją užsienio politikoje. 

„Didžiulė reforma laukia švietimo ir mokslo srityje, nes parengtas naujas įstatymas, kuris turi pagerinti aukštojo mokslo kokybę“, – sakė premjeras.  

Pasak jo, iki Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio tikimasi baigti Klaipėdos muzikinio teatro rekonstrukciją, užbaigti Martyno Mažvydo bibliotekos remontą, pabaigti statyti Klaipėdos baseiną, pradėti Vilniaus Lazdynų sveikatingumo centro statybą ir Vilniaus Koncertų ir sporto rūmų atnaujinimą.

Apie socialinį modelį – nieko

Premjeras pirmadienio konferencijoje beveik valandą skaitė skaičius iš parengtos 2015-ųjų metų darbų apžvalgos ir aiškino, kad jam ypač rūpi įdirbis siekiant socialinės gerovės šalyje. 

Tačiau apie jo paties pernai vadintą vienu svarbiausių projektų – socialinį modelį – premjeras nepaklaustas netarė nė žodžio. 

Tik tada, kai žurnalistai pasidomėjo, A.Butkevičius pripažino apgailestaujantis, kad jis iki šiol nepriimtas. 

„Tikrai galiu pasakyti, kad Vyriausybė visą paketą iš 44 įstatymų paruošė laiku, ir gaila, kad labai daug laiko buvo sugaišta Trišalėje taryboje. Gal ir dėl to, kad tas, kas buvo sutarta Trišalėje taryboje, ir buvo pritarta, kad Socialinių reikalų komitetas tų dalykų jau nesvarstys, o bus pateiktos tik išvados, bet jis vis dėlto grįžo. Tikiuosi, kad pavasario sesijoje jis bus priimtas ir nebus, kaip jūs sakote, apipešiotas, nes apipešiotų pusfabrikačių Lietuvai nereikia, jei mes norime daryti progresą darbo rinkoje ir šalies konkurencingumo didinimą“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Gyrėsi kilusiomis algomis

Premjeras pasidžiaugė, kad vidutinė alga šalies ūkyje pernai, pagal trijų ketvirčių duomenis, „į rankas” sudarė 735 eurus ir augo apie 5,5 proc.  Taip pat premjeras pabrėžė, kad pakeista neapmokestinamų pajamų dalis padidino realias žmonių pajamas. 

Ministro pirmininko teigimu, žmonių kišenės šiemet dar papilnės, nes minimali alga bus padidinta iki 380 eurų. 

Premjeras taip pat džiaugėsi, kad algos didėja ne tik privačiame sektoriuje, bet ir valstybiniame, nes didinamos kultūros darbuotojų, socialinių pedagogų, pareigūnų algos. 

„Iki liepos 1 dienos bus padidinti žemiausios grandies policininkų atlyginimai. Tie, kurie gaudavo 370, gaus 600 eurų“, – gyrėsi premjeras.

Pasak jo, galima pasidžiaugti ir pensininkams, nes ne tik keliais eurais padidės pensijos, bet ir bus kompensuojamos prarastos pensijos dirbantiems senjorams. 

Ministras pirmininkas pažymėjo, kad nedarbas Lietuvoje mažėja jau kelerius metus iš eilės. Dabar jis siekia 8,3 proc. 

A.Butkevičius pažymėjo, kad pernai į Lietuvą buvo pritraukti 24 užsienio investuotojų projektai, kuriuose sukurta 2 tūkst. naujų darbo vietų.

Premjero teigimu, kol kas sėkmingai įsisavinama Europos Sąjungos parama, vien per 2016-uosius planuojama panaudoti beveik 1,3  mln. eurų.

Daug dėmesio saugumui

A.Butkevičius pasidžiaugė ir didinamu gynybos finansavimu bei sėkmingu Lietuvos bendradarbiavimu NATO. 

Be to, premjeras atkreipė dėmesį, kad šiemet bus skirta papildomai lėšų vidaus saugumui užtikrinti.

„Sumažės, mūsų manymu, kabinetinių pareigūnų“, – kalbėjo A.Butkevičius. 

Saugumo prideda ir pokyčiai energetikoje, mano premjeras. Jis pabrėžė laukiantis, kad šiemet sumažės elektros kainos. 

„Bus pirmą kartą nustatyta elektros kaina buitiniams vartotojams“, – sakė A.Butkevičius.

Vyriausybės vadovas sako, kad dar turėtų sumažėti ir dujų kaina. 

Pasak jo, Rusijos embargas šiek tiek sumažino Lietuvos įmonių galimybes eksportuoti produkciją, tačiau greitai buvo surasta naujų rinkų. 2015-aisiais Lietuva eksporto krypčių turėjo daugiau nei bet kada. 

Premjeras džiaugėsi ir smulkesniais laimėjimais. Pavyzdžiui, tarp sėkmingų darbų jis paminėjo kovą su šešėliu, tačiau skaičių pasisakydamas šia tema beveik nepaminėjo. A.Butkevičius pasidžiaugė tik tuo, kad lietuviai per pastaruosius metus kontrabandinių cigarečių pirko mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius