Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 05

Premjeras Algirdas Butkevičius: su „Gazprom“ reikia kalbėti pagarbiai

Lietuvos premjeras sako, kad su vieninteliu dujų tiekėju Lietuvai – Rusijos koncernu „Gazprom“ reikia kalbėti ne kategoriškai, o pagarbiai. Algirdas Butkevičius kol kas nespėlioja, ar susitikime su bendrovės vadovu Aleksejumi Mileriu penktadienį pavyks pasiekti susitarimus dėl mažesnių dujų kainų.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš manau, kad mes turėtume kalbėti ne kategoriška kalba, bet turėtų vyrauti specialistų, kurie tiesiog siekia tikslo, kalba. Komunikavimas, verslo ir dujų tranzito per Lietuvą, dujų importo klausimai turėtų būti sprendžiami su pagarba kitai šaliai. Manau, kad rytoj po šito susitikimo galėsime pasakyti, ką mums pavyko pasiekti“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

„Galiu tik pasakyti – aš visada turiu tikslą, jeigu organizuojam susitikimą, kad dujų kaina Lietuvai būtų mažesnė“, – pridūrė premjeras.

Penktadienį premjeras ir energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius susitiks su „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu.

Verslo ir dujų tranzito per Lietuvą, dujų importo klausimai turėtų būti sprendžiami su pagarba kitai šaliai.

Pasak portalo vz.lt, „Gazprom“ vadovo vizitą galėjo paskatinti ir beveik baigtas Europos Komisijos ( EK) tyrimas prieš „Gazprom“ dėl piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi ES rinkoje – neslepiama, kad „Gazprom“ laukia didelės sankcijos.

A.Butkevičius praėjusią savaitę BNS tikino, kad Lietuva nedarys nuolaidų „Gazprom“ nei dėl Trečiojo ES energetikos paketo, nei dėl ilgalaikės dujų tiekimo sutarties, nei dėl ieškinio Stokholmo arbitražui. Jis teigė tikįs, kad „Gazprom“ maždaug penktadaliu sumažins dujų kainą šaliai.

Kiek anksčiau BNS, remdamasis neoficialiais šaltiniais, skelbė, kad Lietuva mainais už pigesnes „Gazprom“ dujas gali atsisakyti teisinių ginčų dėl „Lietuvos dujų“ ir jos vadovų veiklos tyrimo bei 5 mlrd. litų vertės ieškinio arbitraže. Be to, priklausomai nuo nuolaidų dydžio, Lietuva sutiktų pasirašyti naują ilgalaikę – nuo 2013 iki 2020-ųjų – dujų pirkimo sutartį.

Iš „Gazprom“ per arbitražą reikalaujamus 5 mlrd. litų Lietuva iš koncerno galėtų atgauti per nuolaidas už ateities dujas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius