Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 01

Premjeras Andrius Kubilius apgailestauja, kad konservatoriui Vitui Matuzui gresia įtarimai sukčiavimu

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas premjeras Andrius Kubilius sako neturintis ką daug komentuoti dėl bendrapartiečio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojo Vito Matuzo, kuriam prokurorai nori pateikti įtarimus sukčiavimu ir piktnaudžiavimu, tik apgailestaujantis dėl tokio reikalo.
Vitas Matuzas
Vitas Matuzas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Aš neturiu ką daug komentuoti, tenka apgailestauti dėl tokio reikalo, o narystė partijoje yra sprendžiama partijos statuto nustatyta tvarka ir partijos tam tikrų institucijų, Priežiūros komiteto, ir mes visiems taikom vienodus standartus, tiek partijos nariams, tiek nepartiniams žmonėms, jeigu yra kokių nors negerų įtarimų, mūsų požiūris yra toks pats“, – interviu Lietuvos radijui antradienį sakė premjeras.

Generalinis prokuroras praėjusią savaitę kreipėsi į Seimą prašydamas leisti patraukti V.Matuzą baudžiamojon atsakomybėn. Anot prokuratūros, Seimo narys įtariamas sukčiavimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu.

Prokurorai pabrėžia, kad Seimo nario tarnybine padėtimi piktnaudžiavęs V. Matuzas sukėlė didelę žalą valstybei ir jos institucijoms.

Pats V.Matuzas sako esąs nekaltas, o jam metamus įtarimus pavadino priešrinkiminiais bandymais sukompromituoti TS-LKD. Taip pat V.Matuzas sako kol kas nematantis, kodėl turėtų stabdyti savo narystę partijoje. Matuzo teigimu, greičiausiai jis nesiims jokių žingsnių, kol Seimas neapsispręs dėl jo neliečiamybės.

Seimo narys be parlamento sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Pasak prokurorų, ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad V. Matuzas, žinodamas, jog Seimo nariui draudžiama bet kokia forma užsiimti verslu, komercija ar kitokia privačia veikla, kuria siekiama pelno, organizavo bendrovei „Panevėžio energija“ vadovaujančių ir atsakingų darbuotojų piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas „ŽilVyčio kooperatinė bendrovei“ neteisėtu būdu laimėti „Panevėžio energijos“ 2010–2011 metais organizuotus keturis biokuro viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė be PVM siekia 17 mln. 503 tūkst. 40 litų.

Taip pat įtariama, kad tuo pačiu laikotarpiu Seimo narys organizavo Panevėžio miškų urėdijos urėdo ir urėdijos viešųjų pirkimų komisijos piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sudarant išskirtines sąlygas žemės ūkio kooperatyvui „Dobilas“ neteisėtu būdu laimėti dar vieną – miško valymo ūkinių paslaugų – pirkimo konkursą, kurio vertė siekė 63 tūkst. 265 litus.

Anot prokuratūros, yra pakankamas pagrindas įtarti, kad V. Matuzas organizavo „ŽilVyčio kooperatinė bendrovei“ atstovaujančių asmenų veiksmus, 2011 metais apgaule gaunant Europos Sąjungos struktūrinio fondo ir Lietuvos valstybės biudžeto paramos lėšas – iš viso 680 tūkst. litų.

Be to, Seimo narys įtariamas organizavęs Nacionalinės žemės tarnybos Panevėžio žemėtvarkos skyriaus vedėjos piktnaudžiavimą tarnyba, sudarant išskirtines sąlygas nesilaikant teisės aktų reikalavimų „ŽilVyčio kooperatinei bendrovei“ išsinuomoti 73 valstybinės žemės ūkio paskirties sklypus Panevėžio rajone.

Taip pat įtariama, kad dalyvaudamas Panevėžio miškų urėdijos organizuojamose profesionaliose medžioklėse, V. Matuzas piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi nemokėdamas už jas privalomų mokesčių bei klastojo dokumentus apie sumedžiotus žvėris ir sumokėtus mokesčius.

Prokurorai pabrėžia, kad Seimo nario tarnybine padėtimi piktnaudžiavęs V. Matuzas sukėlė didelę žalą valstybei ir jos institucijoms.

Ikiteisminį tyrimą Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai pradėjo 2011 metų lapkričio 4 dieną. Atliekant šį ikiteisminį tyrimą pranešimai apie įtarimus iš viso buvo įteikti 22 asmenims, tarp jų ir vienam juridiniam asmeniui. Pažymima, kad dauguma įtariamųjų pripažįsta savo kaltę visiškai arba iš dalies ir duoda išsamius parodymus apie nusikalstamų veikų padarymo aplinkybes.

Įtarimai piktnaudžiavus tarnyba dėl galimai neskaidrių „Panevėžio energijos“ viešųjų pirkimų yra pareikšti Seimo nario žmonai Danutei Matuzienei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius