Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 02 /16:13

Premjeras aplinkos ministro Kęstučio Trečioko atsistatydinimo dar neprašo

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius kol kas nereikalauja specialiuoju liudytoju į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) apklausti kviečiamo aplinkos ministro „tvarkiečio“ Kęstučio Trečioko atsistatydinimo, nors sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė raginimo trauktis iš pareigų sulaukė apklausta tik kaip liudytoja.
Kęstutis Trečiokas
Kęstutis Trečiokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį pranešė žadanti apklausti K.Trečioką ir premjerą A.Butkevičių tyrime dėl statybų Druskininkų Vijūnėlės dvaro teritorijoje.

K.Trečiokas iškart įvardijamas specialiuoju liudytoju, premjeras – tik liudytoju. 

Šiuo metu premjeras atostogauja, tačiau jo atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė tikino, kad K.Trečioko atsistatydinimo A.Butkevičius neprašo. 

Ji tikino, kad R.Šalaševičiūtės atveju susidėjo keli dalykai – ir apklausa, ir jos pasisakymas apie duotą kyšį medikui. 

Dėl K.Trečioko, manau, palaukime, kol grįš premjeras, toliau žiūrėkime, kaip vyksta tyrimas, ir gyvenimas parodys, – sakė E.Butkutė-Lazdauskienė.

„Dėl K.Trečioko, manau, palaukime, kol grįš premjeras, toliau žiūrėkime, kaip vyksta tyrimas, ir gyvenimas parodys“, – 15min sakė ji. 

Atstovė spaudai patikino, kad A.Butkevičius pats tikrai eis į STT apklausą ir suteiks visą prašomą informaciją. 

„Tai yra pilietinė pareiga ir premjeras ne kartą yra pasakęs, kad bet kokį tyrimą vykdant reikia ne tik netrukdyti, bet ir padėti pareigūnams, jei tai įmanoma. Tikrai jis atliks savo pareigą. Jis žino, kad yra toks kvietimas. Tik grįžęs po atostogų suderins laiką ir atsakys į visus klausimus“, – teigė E.Butkutė-Lazdauskienė. 

Ji kol kas neskubėjo komentuoti, ar K.Trečiokas liktų poste, jei jis iš specialiojo liudininko taptų įtariamuoju. 

K.Trečiokas: „Esu nekaltas“

Aplinkos ministras „tvarkietis“ K.Trečiokas 15min sakė apie STT planus jį apklausti sužinojęs tik iš  žiniasklaidos ir kategoriškai neigė jaučiantis nors menkiausią savo kaltę. 

„Absoliučiai ne. Esu tikras kaip pats savim. Kaip savo vardą pavardę žinau, kad tikrai jokios kaltės nėra ir būti negali“, – dievagojosi ministras. 

K.Trečiokas sako nelyginantis savo situacijos su sveikatos apsaugos ministrės R.Šalaševičiūtės ir nė negalvojantis apie atsistatydinimą. 

Kaip savo vardą pavardę žinau, kad tikrai jokios kaltės nėra ir būti negali, – sakė K.Trečiokas.

„Ne. Tokių minčių man nekyla. Neturiu dėl ko jaudintis, sąžinė rami. Apie tai net nėra logikos galvoti. Politinis sprendimas gali būti, jeigu kam tai mestų šešėlį ar įtarimų, bet čia yra absoliučiai nepagrįsta. Aš net nežinojau apie kokius nors Druskininkų ar kitus reikalus. Daug merų kreipiasi, daug yra kliūčių ir teritorijų, ir sodų bendrijose, jei po kiekvieno tokio sprendimo kiltų tyrimas, tai būtų labai puiku. Neturiu net ką pasakyti“, – kalbėjo ministras. 

Jis tikino net teoriškai niekuo Druskininkuose negalintis būti suinteresuotas. Be to, jis pabrėžė, kad STT jį apklausti ketina ne dėl ministro įsakymo, o dėl Vyriausybės nutarimo. 

„Čia nėra koks ministro įsakymas, kurį per klaidą gali kažkas pakišti. Čia nėra kaip pakišti, čia Teisės departamentas ir kitos institucijos derina“, – sakė jis. 

K.Trečiokas sakė kol kas nespėjęs situacijos aptarti su kitu liudininku A.Butkevičiumi ir savo partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovybe. 

Tai jis ketina padaryti dar antradienį. 

R.Paksas ramus

15min R.Paksui prisiskambinti pavyko dar iki K.Trečioko skambučio. Politikas sakė į situaciją reaguojantis ramiai ir ministro versti neketinantis. 

Juokdamasis R.Paksas pareiškė, kad šiandien graži diena.

„Nieko negaliu pasakyti. Pabandysiu susirinkti daugiau informacijos. Atsistatydinti visą laiką galima suspėti ir rasti motyvacijos arba motyvų. Bet visų pirma reikia ramiai pasižiūrėti, kas ten yra, kas ten per daiktas. Aš seniai jau nebeskubu daryti to, ką kažkas norėtų suprojektuoti daryti. Tik stebiu procesą“, – sakė R.Paksas. 

Jis tęsė, kad per šią kadenciją valdančioji koalicija jau sulaukė per daug bandymų ją griauti.

Atsistatydinti visą laiką galima suspėti ir rasti motyvacijos arba motyvų. Bet visų pirma reikia ramiai pasižiūrėti, kas ten yra, kas ten per daiktas, – sakė R.Paksas.

„Darbą pradėjo vos ne konstitucinė dauguma. Paskui subtiliai buvo patraukti lenkai radus, man atrodo, visiškai formalią arba menamą priežastį. Viceministrės vienokius ar kitokius veiksmus. paskui garsiosios bylos valdančiosios koalicijos partnerei Darbo partijai. Neilgai reikėjo laukti kaltinimų mano vadovaujamai partijai, kaip aš jaučiuosi, iškart po Seimo nutarimo dėl R.Pakso pilietinių ir politinių teisių atstatymo mums įteikė dovaną STT. Dabar atsisuko rodyklė į socialdemokratus. Turiu omeny vieną ministrę. Ir va ši žinia. Man kažkaip viskas susideda į krūvą“, – dėstė R.Paksas. 

Anot jo, atsistatydinti K.Trečiokui partija nelieps net tuomet, jei jam bus pareikšti įtarimai. 

„Aš nemačiau įtarimų ir nežinau, kokie dalykai yra. Šiandien manau, kad žmogus yra teisus ir nekaltas, kol teismas nepasako savo verdikto“, – teigė „Tvarkos ir teisingmo“ pirmininkas.

Opozicija: situacija rimta

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius 15min antradienį sakė, kad situacija yra labai rimta, tačiau kol kas belieka laukti socialdemokratų Skaidrumo grupės išvados dėl premjero bei „Tvarkos ir teisingumo“ partijos sprendimo tokią grupę įkurti savo partijoje.

Jis priminė, kad penktadienį STT paskelbus, kad liudininke „Šiaulių ligoninės“ korupcinėje byloje apklausė ministrę, socialdemokratę R.Šalaševičiūtę, socialdemokratų Skaidrumo grupė, vadovaujama Juliaus Sabatausko nedelsiant paskelbė, kad ministrė turi trauktis iš pareigų.

„Gediminas Kirkilas vėliau paaiškino, kad toks skubus politinis socialdemokratų pareiškimas yra jų naujas stilius – ryžtingai kovoti su korupcija. Laukčiau tokio pat Skaidrumo grupės ryžtingumo ir šiuo atveju – tokia pati informacija, kad premjeras bus STT apklaustas jų tiriamoje byloje liudininku, yra viešai paskelbta. Trūksta tik Skaidrumo grupės ryžtingos rekomendacijos premjerui“, – šiek tiek juokaudamas antradienį A.Kubilius parašė socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. 

Tačiau kalbėdamas su 15min konservatorius patikino, kad padėtis visai nejuokinga ir opozicijos vardu žadėjo ją akylai stebėti. 

Yra prabilęs apie prašymą

Aplinkos ministras K.Trečiokas pernai lapkritį lankydamasis opozicinės Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijoje buvo prisipažinęs, kad „maždaug prieš pusmetį“ apie būtinybę naikinti kurorto zonas kalbėjosi su Druskininkų meru socialdemokratu Ričardu Malinausku.

„Su Malinausku esame kalbėję gal prieš pusmetį. Nepacituosiu tiksliai, bet jis yra sakęs, „kiek galite volioti šitą reikalą“. Jis yra sakęs ir ne man vienam, o ir premjerui, apie tai, kad tas nutarimas yra aktualus kurortams. Taip, nesiginčiju, yra buvęs. Bet jis kalbėjo apie ankstesnį projektą, kai derinome jį darbo grupėje. Sakė: „kiek ten laiko reikia tai darbo grupei, kad ji pagaliau pabaigtų“, – pripažino K.Trečiokas. 

Tačiau ministras tikino, kad meras kalbėjo apie nutarimo projektą, kuris buvo ilgai ir sunkiai derintas su kitomis institucijomis. Rugsėjo 22 dieną, tą pačią dieną, kai premjeras socialdemokratas A.Butkevičius lankėsi Druskininkuose, Aplinkos ministerija į naują nutarimą įtraukė tik ankstesnio nutarimo dalį apie kurortų zonų naikinimą, nes dėl to neva sutarė visos institucijos. Rugsėjo 23 dieną Vyriausybė šį nutarimą priėmė. 

Kitą savaitę Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė Generalinės prokuratūros ieškinį viešojo intereso gynimo byloje Druskininkų savivaldybei, Nacionalinei žemės tarnybai bei „Vijūnėlės“ dvaro remdamasis būtent šiuo nutarimu.

Tačiau ministras aiškino, kad pats apie šią bylą nebuvęs informuotas.

Specialiojo liudytojo statusas suteikiamas asmeniui, jei byloje yra duomenų apie jo galimą nusikaltimą, tačiau šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti.

K.Trečiokas ministru dirba nuo 2014 metų liepos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius