Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 30 /10:27

Premjeras: būsimas sveikatos apsaugos ministras neturės 100 „laisvės nuo kritikos“ dienų

„Niekada nesakėme, kad situaciją valdome fantastiškai. Sakėme tik, kad dieną ir naktį stengiamės ją suvaldyti“, – aiškina premjeras Saulius Skvernelis, omeny turėdamas COVID-19 pandemijos valdymą bei sparčiai augantį susirgimų skaičių. Greičiausiai opozicijoje netrukus dirbsiantis S.Skvernelis pažadėjo, jog su nauja valdžia ateisiantis sveikatos apsaugos ministras, „deja, tikrai neturės 100 „laisvės nuo kritikos“ dienų“.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Savo įžvalgomis apie COVID-19 valdymą penktadienį S.Skvernelis pasidalijo feisbuke. Jis tikino, jog jo vadovaujamas Ministrų kabinetas ruošėsi antrajai koronaviruso bangai.

„Priartėjome prie 1000 užsikrėtusių asmenų per parą. Padėtis yra rimta ir verčia imtis rimtų sprendimų. Tą ir darome. Tie, kurie sako, kad ši Vyriausybė nesiruošė, turėtų žinoti: jeigu būtume nesiruošę, šiandien užsikrėtusius skaičiuotume ne šimtais, o galbūt net dešimtimis tūkstančių“, – rašė premjeras.

Jeigu būtume nesiruošę, šiandien užsikrėtusius skaičiuotume ne šimtais, o galbūt net dešimtimis tūkstančių.

Tik po Seimo rinkimų juos laimėjusių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis nacionalinio transliuotojo laidoje „LRT forumas“ kreipėsi į ten viešėjusią valdančiųjų atstovę Agnę Širinskienę su prašymu, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga naujai valdžiai perduotų turimą informaciją apie COVID-19.

„Jeigu galima, aš pasiūlyčiau būsimiems koalicijos kolegoms – tiesą sakant, visiems – pasikviesti ministrą, kad jis kiek įmanomai skaidriai papasakotų apie situaciją. Kad mes žinotume, kur mes esam, į ką mes ateinam“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Tikina, kad ruošėsi

Savo ruožtu A.Veryga naująją valdžią formuojančias partijas paragino „kuo greičiau apsispręsti“ dėl naujojo sveikatos apsaugos ministro ir jam pažadėjo savo pagalbą susipažįstant su situacija.

Konservatorių kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė tai įvertino kaip A.Verygos bandymą nusimesti atsakomybę.

Šis epizodas nepraslydo S.Skverneliui pro akis. Jis aiškino, jog „rinkimus laimėjusios jėgos iš inercijos tebekritikuoja buvusius konkurentus“, o gavusios kvietimą sėsti prie stalo ir išsamiai susipažinti su situacija esą „neria į šešėlį“.

„Turbūt tai nauja tos stipresnės Lietuvos mada. Tačiau aš negaliu sutikti su tokia taktika, nes kalbame apie COVID-19 valdymą, siekiame apsaugoti ir išgelbėti kuo daugiau žmonių.

Galbūt tie, kurie sakė ir tebesako, kad Lietuvos Vyriausybė dirba prastai, norėtų pasidomėti situacija Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Čekijoje ir ypač – kaimyninėje Lenkijoje?

Užsikrėtusiųjų skaičiai šiose šalyse po dešimt ar daugiau kartų viršija tuos, kuriuos turime Lietuvoje. Šių valstybių Vyriausybės, matyt, irgi nieko nedarė ir nesiruošė? Dar labiau už mus nesiruošė?

Ruošėsi visi. Taikė skirtingas metodikas ir priemones, tačiau vis tiek visi. Deja, situacija blogėja irgi visur: ir pas mus, ir pas juos. Tai lemia daug veiksnių, tačiau jie esmės nekeičia“, – toliau dėstė S.Skvernelis.

Premjero sarkazmas dėl valdančiųjų požiūrio

Premjeras tikino, jog jo vadovaujamai Vyriausybei pandemija ir jos valdymas niekada nebuvo viešųjų ryšių akcija, o sprendimai esą „yra, buvo ir bus priimami analizuojant turimus duomenis, stebint tendencijas, įsiklausant į specialistų rekomendacijas bei patarimus“.

„Dar kovo 26 d. sudaryta medikų darbo grupė sutelkė 22 Lietuvos mokslininkus ir medikus iš Vilniaus universiteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Kembridžo universiteto, Santaros klinikų ir Kauno klinikų. Jie analizuoja, jie domisi pasauline praktika, jie dirba, jie teikia pasiūlymus ir sprendimus, kuriuos įgyvendina Sveikatos apsaugos ministerija, ligoninės ir kitos įstaigos“, – nurodė S.Skvernelis.

„O pasiklausius kai kurių sofos politikų susidaro įspūdis, kad sprendimus priiminėjame „iš lempos“...“ – pridūrė jis.

Ministras pirmininkas priminė, jog pereinamuoju laikotarpiu A.Veryga būsimai valdžiai viešai pasiūlė perduoti darbus ir leisti kuo detaliau supažindinti su esama situacija, turimais resursais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Nes mes neturime, ką slėpti“, – akcentavo S.Skvernelis ir aptarė ministro gautą atsakymą į kvietimą.

„Kokį gavo atsakymą? Viešus pasamprotavimus apie tai, kad čia ministras taip bando perkelti atsakomybę!

Toks būsimųjų sprendimas ir pasirinkimas. Matyt, tai irgi Lietuvą daro stipresne.

Naujasis SAM ministras, deja, tikrai neturės 100 „laisvės nuo kritikos“ dienų.

Aš tik priminsiu vieną dalyką: visi suprantame, kad naujasis SAM ministras, deja, tikrai neturės 100 „laisvės nuo kritikos“ dienų“, – pridūrė S.Skvernelis.

„Kalbamės su visais, kurie nori kalbėtis“

Jis teigė, jog jo vadovaujamas Ministrų kabinetas niekada nesigyrė puikiu COVID-19 krizės valdymu bei išvardijo, kaip tai vyksta.

„Niekada nesakėme, kad situaciją valdome fantastiškai. Sakėme tik, kad dieną ir naktį stengiamės ją suvaldyti.

Kiekvieną rytą SAM naujienų tarnyba paskelbia ne tik tą vieną augantį užsikrėtusiųjų skaičių. Visai žiniasklaidai išsiunčiama lentelė su įvairiausiais pjūviais.

Kiekvieną pirmadienį (jei reikia – dažniau) vyksta COVID-19 komiteto valdymo posėdžiai, į kuriuos kviečiami medikai, merai, mokslininkai ir kiti. Sudarytos medikų, savivaldybių, komunikacijos specialistų grupės, kurios reguliariai keičiasi informacija.

Dabar ir vėl laikas gelbėti gyvybes. Ne deklaracijomis, o realiais veiksmais.

Kalbamės su visais, kurie nori kalbėtis. Tik vieni tuo naudojasi paskui kaltindami Vyriausybę uždarumu, kiti – susirinkdami informaciją kritikai, o treti (dar kartą ačiū iniciatyvai „Stiprūs kartu“ bei kitoms, kurios kovoje su koronavirusu nuveikė didvyriškai daug) – tam, kad padėtų.

Dabar ir vėl laikas gelbėti gyvybes. Ne deklaracijomis, o realiais veiksmais“, – savo įrašą feisbuke užbaigė S.Skvernelis.

Anksčiau didžiavosi tuo, kaip suvaldė pirmąją bangą

S.Skvernelis bei kiti valdantieji ne kartą pabrėžė, jog pirmąjį koronaviruso etapą Lietuvai pavyko suvaldyti, ir jo sukeltas pasekmes įveikti, bene geriausiai Europoje.

Pastaruoju metu Lietuvoje ir daugelyje kitų šalių fiksuojamas spartus koronaviruso atvejų skaičiaus augimas, dėl to šalys įveda įvairius socialinio gyvenimo ribojimus. Yra abejojančių, ar Lietuvos valdžia, atsižvelgdama, jog vyksta Seimo rinkimai, griežtesnių ribojimų neįvedė per vėlai.

Trečiadienį Lietuvoje buvo patvirtintas dar vienas rekordinis naujų koronaviruso atvejų skaičius – 950, taip pat mirė šeši žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius