-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 02 /16:25

Premjeras: COVID-19 komitetas grįš prie mokyklų darbo, galimas ir atostogų ankstinimas

Dėl mokymosi proceso kol kas palikta spręsti steigėjams ir bendruomenėms, bet COVID-19 komitetas dar grįš prie šio klausimo. Galimas ir atostogų ankstinimas ar perėjimas prie visiško nuotolinio ugdymo, sako laikinasis premjeras Saulius Skvernelis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Švietimo ministerijos yra palikti racionalūs sprendimai, kad steigėjai ir bendruomenės spręstų, kokia apimtimi jie nuotolinį ir mišrų mokymą taikytų. Tai švietimo, mokslo ir sporto ministro kompetencija. Vyriausybėje tas klausimas negali būti svarstomas“, – trečiadienį spaudos konferencijoje po Vyriausybės posėdžio sakė S.Skvernelis.

„COVID-19 komitete mes svarstome. Pirmadienį, matyt, prie to klausimo irgi grįžime, žiūrėsime, kaip keičiasi situacija. Galimas variantas ir atostogų termino keitimas, pailginimas. Taip pat galbūt dar prieš atostogas reiks pereiti prie nuotolinio darbo. Turime išgirsti epidemiologų nuomonę, kokia apimtimi mišrų ir nuotolinį mokymą taikyti“, – kalbėjo S.Skvernelis.

S.Skvernelio teigimu, kitą savaitę turėtų būti priimti galutiniai sprendimai ir dėl muziejų, galerijų bei ekskursijų – anksčiau Vyriausybė yra leidusi jiems veikti priimant ne daugiau nei po du žmones ir užtikrinant kitus saugumo reikalavimus. Tačiau ši tvarka įsigali nuo gruodžio 10 dienos.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija trečiadienį pranešė, kad mokinių žiemos atostogos, nepaisant koronaviruso situacijos, ankstinamos nebus, taip pat nesiūloma įvesti visuotinio nuotolinio mokymo.

Jos teigimu, sprendimas dėl atostogų trukmės priimtas po kartu su epidemiologais atliktų situacijos analizių švietimo įstaigose. „Mokiniai kalėdinių atostogų išeis gruodžio 23 dieną, baigs atostogauti sausio 5 dieną“, – rašoma ministerijos pranešime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Monkevičius

Kadenciją baigiantis švietimo ministras Algirdas Monkevičius teigia, kad sprendimas nesiūlyti įvesti visuotinio nuotolinio ugdymo priimtas po konsultacijų su mokyklų vadovais, ikimokyklinio, pradinio, pagrindinio ugdymo įstaigas ir gimnazijas jungiančių asociacijų vadovais, savivaldybių švietimo padalinių vadovų asociacijos valdyba, tėvų atstovais.

„Dauguma teigia, kad visuotinio nuotolinio mokymo nereikia“, – pranešime teigė A.Monkevičius.

Jo teigimu, nuotolinį mokymą atskirose savivaldybėse galima įvesti ir dabar savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu ir pritarus Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Sprendimą taip pat gali priimti ir mokykla.

Taip pat ministerija pažymi, kad apie 75 proc. mokyklų pasisako už kontaktinį arba mišrų būdą. Anot ministerijos, šiuo metu 57 proc. bendrojo ugdymo mokyklų dirba mišriu būdu, tai – daugiausia ilgosios gimnazijos, 15 proc. rengia įprastas pamokas, tai – daugiausia pradinės mokyklos, o 28 proc. mokyklų dirba nuotoliniu būdu, tai – daugiausia keturmetės gimnazijos.

Paankstinti mokinių atostogas dėl koronaviruso grėsmės siūlė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Įvesti visuotinį nuotolinį mokymą prašė kai kurios pedagogų profsąjungos.

Spaudos konferencijoje trečiadienį jis sakė girdintis ekspertų bei švietimo, mokslo ir sporto ministro argumentus, kad kontaktinio mokymosi nereikėtų atsisakyti dėl moksleivių savijautos ir pasiekimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Ką aš išgirdau iš kolegos švietimo mokslo ir sporto ministro, bent jau iš duomenų, ką jiems pavyko susirinkti ir gauti, kad tas disciplinuotas tvarkos laikymasis, taip, kaip vyksta dabar, užtikrina galbūt net ir mažesnį viruso plitimą, jeigu tikrai yra laikomasi visų reikalingų priemonių. Dar daugiau – ekspertai nuolat akcentuoja, kad privaloma atsižvelgti į galimas pasekmes vaikų tiek ugdymo kokybei, tiek psichoemocinei raidai“, – tikino jis.

Vis dėlto ministras neatmetė galimybės ankstinti atostogas.

„Vienintelis dalykas, apie kurį, matyt, galėtumėme galvoti, bet dėl jo kol kas nėra apsispręsta, tai nebent dėl kalėdinių atostogų ankstinimo. Bet dėl to turėtų irgi pasisakyti kita ministerija“, – pridūrė A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius