Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 15

Premjeras: Europa nebus konsoliduota, kol nebus konsoliduota jos istorinė atmintis

Ketvirtadienį ministras pirmininkas Andrius Kubilius pasveikino Europos forumo „Vieninga Europa – vieninga istorija“ dalyvius. Vilniuje vykstančiame tarptautiniame forume svarstoma, kaip Europa ir jos tautos skirtingas istorines patirtis galėtų apjungti į vieningą Europos istorijos kontekstą.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kreipdamasis į Forumo dalyvius, ministras pirmininkas pažymėjo, kad Europos atminties konsolidacija yra nelengvas procesas, kupinas „psichologinių akivarų“, kurių galima išvengti daugiau investuojant į istorijos tyrimus ir jų viešą sklaidą, rašoma pranešime spaudai.

„Čia, mūsų žemėje, sovietų ir nacių režimai, padedami vietos kolaborantų, sumezgė tokį painų atsakomybės kamuolį, kurį išnarplioti sunku net ir labai patyrusiam istorikui. Šiandien į šį kamuolį kai kas siekia įpainioti ir mūsų tautos pasipriešinimą okupacijoms; bando sumenkinti riziką, kurią prisiėmė mūsų piliečiai, mesdami iššūkį sovietinei ir nacistinei beprotybei. Šiame fone mūsų pastangos gilintis į istoriją, investuoti į istorinį švietimą įgyja dar didesnę reikšmę“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Pasak premjero, Lietuva siekia į šį procesą įtraukti kuo daugiau Europos šalių ir europinių institucijų.

„Svarbu, kad Europa, eidama politinio vienijimosi keliu, nepamestų ir vertybinio pamato. Turime kalbėti apie bendrą Europos praeities suvokimą, matyti šios istorijos įvairovę ir vertinti ją, taikydami tuos pačius kriterijus. Kalbėdami apie Europos politinę konsolidaciją, turime kalbėti ir apie Europos istorinės atminties konsolidaciją“, – sakė A.Kubilius.

Premjeras atkreipė dėmesį, jog penkioliktosios Vyriausybės darbai siekiant atkurti istorinį teisingumą Lietuvos žydų bendruomenės atžvilgiu suteikia daugiau galimybių būsimosioms vyriausybėms siekti sovietinių nusikaltimų pasmerkimo.

„Geros valios kompensacija už prarastą bendruomenių turtą, Holokausto aukų atminties metų renginiai, dėmesys litvakų istoriniam ir kultūriniam paveldui – tai tik trupinys tų veiksmų, kurių seniai reikėjo imtis ir kuriuos, turiu vilties, tęs būsimoji Lietuvos Vyriausybė. Tikiu, kad atkūrę istorinį teisingumą savo pačių piliečių atžvilgiu, įgyjame kur kas didesnes galimybes reikalauti atsakomybės už kitų valstybių mums padarytas skriaudas. Neteisinga sakyti: „pamirškime“, teisingiau sakyti: „prisiminkime, kad tai niekada nebepasikartotų“, – pabrėžė ministras pirmininkas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į Rusijos istorinėje sąmonėje vykstančius teigiamus poslinkius, kuriuos rodo drąsūs, stalinizmą smerkiantys Rusijos premjero Dmitrijaus Medvedevo pasisakymai Politinių represijų aukų atminimo dienąPermėje.

„Tai labai sveikintini poslinkiai. Norisi tikėti, kad šios pastangos atvirai įvertinti stalinizmo epochą nebus užgniaužtos, kad istorikams bus atverti archyvai, o represuotieji ir jų artimieji, kaip ir laisvės kovotojai, nebebus viešai įžeidinėjami sovietinius laikus menančiais epitetais“, – sakė premjeras A.Kubilius.

Šiandien prasidėjęs dviejų dienų tarptautinis forumas „Vieninga Europa – vieninga istorija“ vyksta Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius