Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 06 08

Premjeras: naujasis siūlymas dėl universitetų jungimo visiškai atitinka Vyriausybės planą

Naujasis siūlymas dėl universitetų jungimo visiškai atitinka Vyriausybės planą, sako premjeras Saulius Skvernelis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Dariaus Janučio nuotr.

„Tai visiškai atitinka Vyriausybės pateiktą nutarimą, tik išbraukiami pavadinimai, sukėlę daugiausiai aistrų. Mūsų programoje buvo, kad yra klasikinis universitetas Vilniaus universitetas ir įvardintas Kauno universitetas, šiuo atveju einam prie atsarginio pavadinimo, nes Kaune pamatėme, kad didžiausia absurdiška konkurencija vyksta ne dėl proceso, o kas kokį pavadinimą išlaikys“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė S.Skvernelis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽZ) lyderiai trečiadienį Seime registravo naują pasiūlymą dėl universitetų tinklo optimizavimo, pagal jį, šalyje veiktų po klasikinį universitetą Vilniuje ir Kaune, taip pat šiuose miestuose galėtų veikti technologinių, sveikatos mokslų universitetai, Šiaulių ir Klaipėdos universitetai taptų padaliniais.

Siūlymą registravo premjeras S.Skvernelis, partijos vadovas Ramūnas Karbauskis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša bei šio komiteto narys Arūnas Gumuliauskas.

Šis siūlymas atitinka Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) planą jungtis su Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetais, taip pat Lietuvos sporto universitetu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vyriausybė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vyriausybė

Ankstesniame Vyriausybės plane buvo plane konkrečiai nurodoma, kaip universitetai turėtų jungtis. Pagal šį planą, sostinėje turėjo veikti klasikinis Vilniaus universitetas ir profilinis Vilniaus Gedimino technikos universitetas, o Kaune – Kauno universitetas, sujungiant šiame mieste esančius Aleksandro Stulginskio, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir Vytauto Didžiojo universitetus, prie jo turėtų būti prijungtas ir Vilniuje veikiantis Lietuvos edukologijos universitetas. Taip pat Kaune turėjo likti vienas profilinis universitetas – Lietuvos sveikatos mokslų.

Siūlymą trečiadienį ŠMK pristatęs E.Jovaiša pabrėžė, kad universitetai, aukštosios mokyklos „turi autonomines galias ir į tai reikia labai jautriai žiūrėti ir suprasti, kad akademinės bendruomenės yra labai aktyvus šio keitimosi partneris, be jų pačių noro, dalyvavimo, negali vykti procesai“.

Iš šito siūlymo, kurį jūs dabar matote, aišku, kad pačios aukštosios mokyklos turės labai padirbėti sprendžiant savo likimo klausimus.

„Iš šito siūlymo, kurį jūs dabar matote, aišku, kad pačios aukštosios mokyklos turės labai padirbėti sprendžiant savo likimo klausimus“, – sakė ŠMK vadovas, – „Universitetai jau dabar visą šitą integracijos ir sinergijos poreikį yra pajutę, ir jie jau patys šnekasi ir Vyriausybę kreipia, ir Seimas pritars tiems sprendimams, kurie ateina vardan kokybės“.

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis anksčiau Seimo kolegas ėmėsi supažindinti su Vytauto Didžiojo universiteto siūloma jungimosi schema su Lietuvos edukologijos, Aleksandro Stulginskio universitetais.

Savo siūlymą Seime pradėtam svarstyti Vyriausybės pateiktam universitetų jungimosi planui yra registravę ir opoziciniai konservatoriai. Seime proteguojamame VDU plane jie įžvelgia „vieno universiteto gelbėjimo akciją“ ir siūlo aukštojo mokslo potencialą jungti į tris nacionalinius universitetus – Vilniaus universitetą ir Vilniaus Gedimino technikos universitetą sostinėje bei vieną jungtinį nacionalinį Vytauto Didžiojo universitetą Kaune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius