-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 10 /13:23

Premjeras nesiryžta išspirti Jono Miliaus, kreipsis į prokurorus ir STT

Vos grįžęs iš atostogų trečiadienį ryte premjeras Algirdas Butkevičius susitiko su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene nuspręsti, ar Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius gali likti pareigose. Tačiau sprendimo Vyriausybės nariai nepriėmė. Jie nutarė paprašyti prokurorų ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) papildomos informacijos.
Jonas Milius
Jonas Milius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Premjeras tikino, kad V.Baltraitienė trečiadienį jam pateikė informaciją apie patikrinimus „Judex“ ir teisininkų išvadas dėl dabartinio tarnybos vadovo galimybių toliau eiti pareigas, tačiau to esą nepakanka J.Milių nušalinti.

„Priėmėme sprendimą kreiptis į Generalinę Prokuratūrą, kad pateiktų papildomos informacijos, kuri leistų Vyriausybei ir Žemės ūkio ministerijai, Vyriausybės posėdyje svarstyti klausimą dėl galimo J.Miliaus nušalinimo. Pagal teisininkų išvadas, kurias pateikė mums vakar, mes kol kas neturime tokios galimybės“, – po susitikimo kalbėjo premjeras.

Jis tikino, kad kol kas apie tyrimą Vyriausybė turi labai mažai informacijos. Esą reikia aiškaus prokurorų atsakymo, ar teisiškai galima nušalinti J.Milių.

„Aš nežinau, kodėl prokuroras nesikreipė į teismą dėl jo atleidimo ir nušalinimo nuo pareigų“, – kėlė klausimą A.Butkevičius.

STT prašo išvadų

Popiet premjeras nusprendė papildomos informacijos apie Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo paprašyti ir STT.

„Prašome, kad STT pateiktų tyrimo rezultatus, kad mes galėtume jais naudotis priimdami sprendimus. Jeigu STT pasakys, kad yra pažeidimai, kokie jie ir, kad J.Milius apie tai žinojo, Vyriausybė galės svarstyti jo nušalinimo klausimą“, – 15min teigė premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Anot trečiadienį išplatinto STT pranešimo, kai kada J.Miliaus vadovaujamos tarnybos patikrinimai buvo atliekami nesilaikant nustatytų apimčių, o tai leidžia daryti prielaidą, kad atskiri ūkio subjektai diskriminuojami, priežiūros veiksmai neproporcingi.

„Pastebėta atvejų, kai net ir nustatę maisto produktų saugos, higienos ar ženklinimo pažeidimų, inspektoriai ne visada nurodė juos pašalinti bei pateikti atitinkamų trūkumų šalinimo planą, o turint pakankamai duomenų apie pažeidimus padariusius asmenis ne visada surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai“, – tvirtina STT.

Pareigūnai taip pat atkreipė dėmesį, kad konstatavę maisto produktų saugos, higienos ar ženklinimo pažeidimus inspektoriai, ne visais atvejais priima vienodus sprendimus dėl šių pažeidimų mažareikšmiškumo.

Premjerui nekelia, ministrę aplankė

Tiesiogiai su J.Miliumi premjeras sako pastaruoju metu nekalbėjęs, nors norėtų tai padaryti.

Aš jam keletą kartų skambinau. Aš negalėjau su juo susisiekti, – pripažino premjeras.

„Tiesioginio pokalbio aš su juo neturėjau šiomis dienomis. Aš jam keletą kartų skambinau. Aš negalėjau su juo susisiekti. Tikiuosi, kad man pavyks su juo susisiekti kažkurią dieną, gal ir šiandien pavyks užmegzti pokalbį, nes kiekvieną dieną bandoma tai padaryti. Tikrai aš noriu pasikalbėti akis į akį, nes noriu iš jo išgirsti argumentus“, – pripažino A.Butkevičius.

Premjeras neslepia pats asmeniškai manantis, kad J.Milius turi trauktis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Panemunės komisariatas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Panemunės komisariatas

„Aiškiai mes jam pasiūlėme, kad jis gali pasirinkti du variantus. Pirmas kelias – tai atsistatydinti dėl to, kad, kaip aš sakau, mes matome tam tikrų galimų pažeidimų tikrinant kai kurias bendroves. Kitas pasiūlymas – sustabdyti savo veiklą, kol vyksta tyrimas“, – teigė A.Butkevičius.

V.Baltraitienei su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovu sako kalbėjusi pirmadienį vakare. Jis atsistatydinti atsisakęs. Viešai J.Milius yra sakęs, kad trauktųsi tik paragintas premjero.

„Mes kalbėjomės pirmadienį ryte. Aš jį informavau ir pasakiau, kad siūlau jam atsistatydinti. Vakare pirmadienį mes buvome susitikę“, – teigė ministrė.

Užuot atsistatydinęs nori paatostogauti

Pasak jos, susitikimas vyko apie 17.30 val. ministerijoje. Jame J.Milius tikino esąs nekaltas.

Ponas J.Milius išreiškė tokį pageidavimą, kad jis norėtų visas atostogas pasiimti ir nesikišti visiškai į darbą, – teigė ministrė.

„Jis nesiruošia atsistatydinti. Jis yra įsitikinęs, kad jis jokių pažeidimų nepadarė“, – teigė ministrė.

Iki rugpjūčio 23 dienos J.Milius išleistas atostogauti. Ministrė tikina, kad J.Milius siūlosi „nusišalinti“ nuo pareigų panaudodamas visas sukauptas 100 dienų atostogas. Jis mano, kad to turėtų pakakti, kad jis netrukdytų teisėsaugai atlikti tyrimo.

„Ponas J.Milius išreiškė tokį pageidavimą, kad jis norėtų visas atostogas pasiimti ir nesikišti visiškai į darbą. tai būtų lyg savotiškas nušalinimas, jei prokuratūra nesikreips į teismą“, – sakė V.Baltraitienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginija Baltraitienė Liberalų sąjūdžio frakcijoje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginija Baltraitienė Liberalų sąjūdžio frakcijoje

Ministrei toks variantas pasirodė tinkamas. Ji tikino, kad prokuratūrai nepareikalavus J.Milių nušalinti nuo pareigų, jis bus išleistas ilsėtis.

Nerimauja dėl rinkų

Premjeras A.Butkevičius tikino, kad su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba susijęs skandalas jau sulaukė atgarsio užsienyje.

„Abejonės, kurios yra išsakytos apie veterinarijos ir maisto tarnybos vadovą, tikrai mums kelia didelį nerimą dėl to, kad jau tarptautinėje aplinkoje yra didelė reakcija. Kai kurių valstybių matome, kiek turime informaciją, kur yra rašoma, kas vyksta Lietuvoje. Šita tarnyba buvo didžiulis pasitikėjimas tarptautiniame lygyje, o mes turime 170 valstybių, į kurias galime eksportuoti maisto produktus. Manau, kad šiuo požiūriu mums irgi padaryta nemažai pirminės, emocinės žalos“, – kalbėjo premjeras.

Jis pats sakė skaitęs pranešimus apie J.Miliaus skandalą Kinijos anglakalbėje žiniasklaidoje.

Kai pradedamos reikšti abejonės dėl politinių tikslų, dėl dar kažko, tai kenkia mūsų eksportui, – sakė V.Baltraitienė.

„Jūs puikiai žinote, Kinijos rinka tik atidaroma pieno produktų eksportui. Dar nepajudėjo pirmieji konteineriai“, – baiminosi, kad Kinija gali persigalvoti A.Butkevičius.

Ministrė pripažino gaunanti signalų ne tik iš Kinijos, bet ir Suomijos, Didžiosios Britanijos.

„Manau, kad tai nepraeina be pasekmių. Iš tikrųjų mes pasitikime savo sistema maisto saugos ir kokybės užtikrinimo. Kai pradedamos reikšti abejonės dėl politinių tikslų, dėl dar kažko, tai kenkia mūsų eksportui. Kol kas iš jokių valstybių, išskyrus Rusiją, nesame gavę jokių priekaištų“, – pripažino V.Baltraitienė.

„Judex“ tikrinta 13 kartų

Ministrė tikino, kad „Judex“ per pastaruosius metus buvo tikrinama 13 kartų, nors paprastai, pagal planą įmonės tikrinamos vos vieną kartą per metus, jei yra rizikos – du kartus per metus.

„Vien šiemet „Judex“ tikrinta penkis kartus. Pristačiau pažymą premjerui, kad didelių pažeidimų nebuvo. Daugiausia buvo higieniniai pažeidimai“, – sakė ministrė.

Anot jos, Maisto ir veterinarijos tarnyba nurodydavo „Judex“ pažeidimus panaikinti, bet veiklos nestabdydavo.

„Yra rasti pažeidimai. Įmonei buvo ruošiami planai, kaip juos šalinti. Pašalinus planus, toliau buvo leidžiama gaminti vieną ar kitą produktą ir toliau vykdyti veiklą. Padidintos rizikos įmonė. Nemanau, kad pati problemiškiausia. Didžiausia jos bėda – higienos reikalavimų nesilaikymas, bet tai nėra, kad produktai pavojingi ir jų negalima vartoti“, – dėstė ministrė.

Tyrimą dėl prekybos poveikiu atliekanti teisėsauga aiškinasi įtarimus, kad J.Miliaus vadovaujama Maisto ir veterinarijos tarnyba galėjo nuslėpti bakterijos užkratą šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produktuose ir nesiėmė reikiamų veiksmų.

Šiame tyrime įtarimai be J.Miliaus pateikti dar penkiais asmenims. Su bendrove „Judex“ siejamas Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis apklaustas specialiuoju liudytoju.

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra ir Specialių tyrimų tarnyba pranešė, kad patikrinus „Judex“ produkciją nepriklausomoje laboratorijoje nustatytas kelių bakterijų užkratas bendrovės šaldytuose gaminiuose. Maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė „Judex“ veiklą ir atlieka savą tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius