Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 13 /13:56

Premjeras: pakeisti švietimo ministrą būtų sunku

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad šiuo metu pakeisti švietimo ir mokslo ministrą būtų sudėtinga, nes šioje srityje rudenį tvyro daug įtampos dėl etatinio mokytojų apmokėjimo.
Jurgita Petrauskienė ir Saulius Skvernelis
Jurgita Petrauskienė ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Taip jis kalbėjo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) nagrinėjant, ar ministrė Jurgita Petrauskienė nepažeidė įstatymų, jos sutuoktiniui laimint viešuosius pirkimus Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldžiose įstaigose.

„Ministrė nėra įsikibusi į savo vietą. Labai gaila būtų dėl to, kad dabar yra tas ruduo, kalbant apie švietimą, vadinamą etatinį apmokėjimą pedagogams, pats darbymetis, ir kitam žmogui būtų sudėtinga įsijungti“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjeras.

„Bet gyvenimas yra toks, kad kartais tu planuoji, o pasidaro kitaip, nei buvai suplanavęs“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė ir Saulius Skvernelis

S.Skvernelis tvirtino apie pamainą švietimo ministrei kol kas negalvojantis, tačiau teigė, jog „reikalavimai ir kartelė nei vienam ministrui nėra nuleista“. Premjeras teigė laukiantis VTEK sprendimo.

Paklaustas, kaip vertina opozicijos raginimą ministrei svarstyti apie atsistatydinimą, ministras pirmininkas sakė: „Manau, kad ministrė mąsto apie tai. Norėtųsi sulaukti VTEK sprendimo, greičiausiai tai netgi bus ir tam tikra praktika teisinė suformuota dėl atitinkamų sandorių deklaravimo arba nedeklaravimo“.

„Ir ministrė apie taip pat... Kiekvienas politikas, kiekvienas ministras nuolat turi apie tai galvoti ir pamąstyti. Tai kol kas istorija nėra baigtų ir laukiame tam tikrų institucijų sprendimų“, – pridūrė S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Etikos sargai žada vertinti, ar J.Petrauskienė laikėsi pareigos vengti interesų konflikto, nusišalinti nuo sprendimų Švietimo ir mokslo ministerijoje bei pavaldžiose įstaigose, jei jie susiję su sutuoktinio verslo interesais.

Taip pat bus aiškinamasi, ar ministrė nepažeidė reikalavimų, įpareigojančių deklaruoti interesus.

Tyrimo metu ministrės vyras Evaldas Petrauskas tikino nežinojęs, kad reikia įspėti sutuoktinę apie dalyvavimą ministerijos įstaigų pirkimuose.

Ketvirtadienį ŠMM išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame pažymėjo, kad „ministerijos pavaldžių įstaigų vadovai yra tiesiogiai atsakingi ir vykdo viešuosius pirkimus, jų su ŠMM nederina, ministras parašo ant pirkimų laimėtojų sutarčių nededa ir viešųjų pirkimų planų nederina“.

VTEK tyrimą ministrės atžvilgiu pradėjo dėl E.Petrausko įmonės „Ecotour“ laimėtų viešųjų pirkimų. Tačiau etikos sargams jau pradėjus tyrimą J.Petrauskienė praėjusią savaitę deklaravo, kad jos sutuoktinis turi akcijų ir įmonėje „Betonus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius