Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 07

Premjeras: Rusijos karinių pratybų „Zapad 2017“ mastas kelia nerimą

Ketvirtadienį ministras pirmininkas Saulius Skvernelis lankydamasis Ukrainoje susitiko su šios šalies prezidentu Petro Porošenka. Be aptartų ekonominio bendradarbiavimo galimybių, sėkmingų dvišalių santykių, atkreiptas dėmesys į šių metų rudenį vyksiančias Rusijos karines pratybas „Zapad 2017“, rašoma spaudai išplatintame pranešime.
Saulius Skvernelis Ukrainoje susitiko su šios šalies prezidentu Petro Porošenka
Saulius Skvernelis Ukrainoje susitiko su šios šalies prezidentu Petro Porošenka / Ukrainos Prezidentūros, president.gov.ua nuotr.

Abu pritarė, kad šių pratybų platus mastas, apimantis teritorijas prie Baltijos valstybių ir Ukrainos sienų, iš tiesų kelia nerimą.

„Esame susirūpinę karinių pratybų „Zapad 2017“ planais. Šios pratybos vyks prie Rusijoje ir Baltarusijoje esančių vakarinių sienų. Tokie veiksmai neigiamai veikia saugumo padėtį Europoje ir didina nenumatytų incidentų riziką“, – sakė premjeras S. Skvernelis.

Susitikime taip pat didelis dėmesys skirtas dvišaliam ekonominiam bendradarbiavimui. Prezidentas P. Porošenka pabrėžė transporto ir logistikos srities svarbą. Pasak jo, dėl Rusijos blokados Ukrainai tenka ieškoti kitų susisiekimo kelių, todėl tranzitas per Lietuvą jiems yra labai svarbus.

Prezidentas padėkojo mūsų valstybei už teikiamą paramą bei už ypač tvirtą premjero S. Skvernelio kalbą Kijevo saugumo forume. Be to, Prezidentas P. Porošenka teigiamai įvertino mūsų šalies Seime Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų šių metų kovo pradžioje priimtą sprendimą, kuriuo buvo patvirtintas „Lietuvos planas Ukrainai 2017-2020“. Jis apibrėžia mūsų šalies dvišalės paramos Ukrainos reformoms iniciatyvas naujam 3 metų laikotarpiui.

Susitikimo metu pasidžiaugta įsigaliojusiu beviziu režimu Ukrainai. Nuo šiol jos gyventojai galės laisviau keliauti po daugelį Europos Sąjungos valstybių.

Prezidentas P.Porošenka pažymėjo, kad jie ryžtingai ir nesigręžiodami atgal sieks įgyvendinti reikalingas reformas. Pasak šalies vadovo, tai yra pagrindas Ukrainos ateičiai Europoje.

„Zapad 2017“

15min primena, jog Baltarusijos gynybos ministras neseniai pranešė, kad pratybose „Zapad 2017“ rugsėjo 14–20 dienomis dalyvaus 13 tūkst. karių, o jos bus gynybinio pobūdžio.

Lietuvos žvalgybos teigimu, „labai tikėtina, kad tikrasis mokymų dalyvių skaičius bus didesnis, o mokymų scenarijuje bus numatytas ginkluotas konfliktas su NATO“.

Dalis mokymų vyks greta Lietuvos sienos, į Baltarusijoje teritoriją bus perdislokuota daug Rusijos karių ir kovinės technikos.

Nerimą dėl pratybų anksčiau yra išsakę ir Lenkijos pareigūnai. NATO teigia besitikinti skaidrumo ir laukianti kvietimo stebėti šiuos mokymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius