Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 05

Premjeras: Seimo narių išsiperkamų automobilių klausimą turėtų vertinti prokurorai

Situaciją, kai Seimo nariai išsiperka iš valstybės skiriamų pinigų nuomotus automobilius, turėtų vertinti prokurorai, sako premjeras Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Man būtų labai sunku komentuoti jų elgesį nematant sudarytų sutarčių su lizingo kompanija. Tai turėtų vertinti vis dėlto prokurorai. Jeigu buvo sutartis sudaryta nuomai, faktiškai pasibaigus sutarties nuomai terminui, tas automobilis vėl turi būti atiduodamas tai įmonei, iš kurios nuomojosi, arba turėtų būti nuomos sutartis pratęsiama. Bet jeigu sutartyje buvo parašyta, kad galima išsipirkti, tokiu atveju jie jokių įstatymų nepažeidė. Čia turėtų į šį klausimą atsakyti prokurorai. Kiek atsimenu, kad buvo leidžiama sutartis sudaryti tik nuomai“, – interviu LRT radijui sakė A.Butkevičius.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ pirmadienį rašė, kad kai kurie tautos atstovai nusprendė iš valstybės skiriamų pinigų nuomotus automobilius išsipirkti. Dėl automobilių, kurie buvo nuomojami iš mokesčių mokėtojų kišenės, prokurorams gali tekti aiškintis mažiausiai septyniems esamiems ir buvusiems Seimo nariams.

Tarp parlamentarų, kurie galėjo iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų nuomotus automobilius vėliau įsigyti, dienraštis vardija Mariją Aušrinę Pavilionienę, Liudviką Sabutį, Egidijų Klumbį, Rimantą Smetoną, Petrą Luomaną. Arminas Lydeka, pasak dienraščio, pasibaigus kadencijai automobilį grąžino nuomos bendrovei, tačiau iš tos pačios bendrovės įsigijo kitą.

Ar už mokesčių mokėtojų pinigus automobilius nuomojęsi, o vėliau jų savininkais tapę politikai valstybei padarė žalą ir kokią, Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius nesiėmė spręsti. Anot prokuroro, ar valstybei buvo padaryta žala – bus nustatyta tyrimo metu.

Praėjusią kadenciją jau buvo kilęs skandalas dėl Seimo narių automobilių paaiškėjus, kad politikai su juos nuomojančiomis bendrovėmis yra sudarę slaptas jų išpirkimo sutartis. Tai išlindo į viešumą po to, kai važiuodamas buvusios Seimo narės A.Baukutės nuomojamu visureigiu į šviesoforą rėžėsi jos vyras. Paaiškėjo, kad tuometė parlamentarė buvo sudariusi ne tik automobilio nuomos, bet ir atpirkimo sutartis.

2009 metų pabaigoje prokurorai teismui pateikė ieškinį prašydami panaikinti šias sutartis. Prokurorai buvo įsitikinę, kad tuometė parlamentarė siekė pasipelnyti valstybės sąskaita. Tada paaiškėjo, kad slaptas sutartis su automobilius nuomojusiomis bendrovėmis, be A.Baukutės, buvo sudarę dar dvylika Seimo narių. Tam iškilus viešumon, parlamentarai suskubo sutartis anuliuoti, todėl prokurorai dėl kitų Seimo narių į teismą nesikreipė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius