-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 15

Premjeras širsta dėl straipsnio apie žento įmonę: „Aš taip nepaliksiu“

Premjeras Algirdas Butkevičius sako vis dar svarstantis galimybes kreiptis į teismą dėl pirmadienį 15min.lt publikuoto straipsnio apie jo žento Evaldo Vaitasiaus balandį įsigytą viešųjų ryšių įmonę „Ministerium“. „Šito klausimo aš nepaliksiu. Čia mano asmeninės ambicijos įžeistos“, – antradienį Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdyje tvirtino premjeras Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šito klausimo, aš jums galiu pasakyti, nepaliksiu. Nepaliksiu. Čia yra mano asmeninės ambicijos įžeistos ir netgi, žinote, gali būti netgi, kaip vakar pasakė vienas paskambinęs advokatas, vienos televizijos laidoje, tie žmonės kurie kalba, kad yra vienaip, o žurnalistas kitaip padaro, žurnalistinė etika reikalauja, kad kita pusė būtų išklausyta, tai man pasakė, kad gali būti ir byla prieš Lietuvą“, – pykčio neslėpė A.Butkevičius.

Kas neteisingai parašyta 15min.lt publikacijoje, premjeras nenurodė. Be to, pirmadienį jis pats patikslino savo interesų deklaraciją ir nurodė, kad žentas E.Vaitasius iš tikrųjų yra įsigijęs įmonės „Ministerium“ akcijų, tačiau antradienį liberalams tvirtino dar abejojantis, ar deklaraciją tikrai reikėjo tikslinti, ar geriau būtų buvę palikti kaip yra.

„Kaip ir pripažinote, kad įrašyti reikėjo. Geriau vėliau negu niekada“, – jam replikavo liberalai.

Akcijos išsimokėtinai

Jie premjero teiravosi, ar premjeras žino, kokiomis aplinkybėmis jo žentas įsigijo 50 proc. įmonės, kuri turi sukaupusi beveik 500 tūkst. litų nepaskirstyto pelno, akcijų.

Aišku, gal reikėjo ir daugiau pasikalbėti, gal daugiau patarti, nes jis toks žmogus jautrus labai, – sakė premjeras.

Premjeras tikino, kad, jo žiniomis, žentas įmonės akcijas įsigijo išsimokėtinai – pažadėdamas kasmet susimokėti po dalį įmokų. 

„Žinau, kad buvo susitarta, jei aš teisingai supratau, per keletą kartų sumokėti. Vienais metais tiek sumoka, nes jis, reiškia, neturi tiek pinigų. Antrais metais, kadangi pelninga bendrovė, tiek ir trečiais... Negaliu atsakyti, ar ten trejus, ar ketverius metus. Bet viskas vyko skaidriai“, – tikino premjeras.

Paprašė įmonės vidinių dokumentų

A.Butkevičius apgailestavo, kad žentas, įsigydamas bendrovės akcijų, su juo nepasitarė, tačiau pripažino dabar E.Vaitasiaus paprašęs atnešti jam susipažinti visą įmonės vidinę informaciją apie laimėtus konkursus.

„Mano žentas tas akcijas įsigijo 2015 m. balandį. Tas pelnas, kuris ten yra nepaskirstytas, aš irgi naujai sužinojau, aš neklausinėjau. Aišku, gal reikėjo ir daugiau pasikalbėti, gal daugiau patarti, nes jis toks žmogus jautrus labai. Jis, kai atėjo, aš paprašiau atnešti ir savo įmonės informaciją, nors man gal irgi negražu buvo tą sakyti, bet, kai iškilo tokie dalykai, kokiuose konkursuose jūs dalyvavote ir ką laimėjote nuo to laikotarpio, kai jis atėjo ir pradėjo dirbti“, – kalbėjo premjeras.

Vienas dalykas, atvirai pasakysiu, nustebino, kad jie dalyvavo ir Vyriausybės kanceliarijos konkurse, kur tikrai, jei būčiau žinojęs, tai būčiau pasakęs „ką jūs čia darote“. Ačiū Dievui, pralošė šitą, netapo nugalėtojais, – kalbėjo premjeras.

Pasak jo, įmonė nuo balandžio dalyvavo šešiuose konkursuose ir laimėjo tik du iš jų.

„Vienas dalykas, atvirai pasakysiu, nustebino, kad jie dalyvavo ir Vyriausybės kanceliarijos konkurse, kur tikrai, jei būčiau žinojęs, tai būčiau pasakęs „ką jūs čia darote“. Ačiū Dievui, pralošė šitą, netapo nugalėtojais“, – juokėsi A.Butkevičius.

Jis aiškino, kad žentas E.Vaitasius apskritai viešuosiuose ryšiuose nieko neišmano, o 50 proc. „Ministerium“ akcijų įsigijo ketindamas keisti įmonės veiklą.

Tariasi su advokatais

Tačiau dabar, premjeras įsitikinęs, „Ministerium“ veikla yra sužlugdyta. Ir už tai, pasak A.Butkevičiaus, kažkas turės prisiimti atsakomybę.

„Man yra žinoma, kas nešiojo, kodėl nešiojo. Mano sąžinė yra labai rami, bet dėl tokio sukelto ažiotažo, aš galiu pasakyti, dirba dvi advokatų kontoros ir šitas klausimas nebus taip paliktas. Jeigu mes kalbame apie demokratinę teisinę valstybę, tai turi būti abipusė prisiimta atsakomybė. Praktiškai ta įmonė jau yra sužlugdyta. Kas dabar norės, ateis, teiks paraišką dalyvauti konkurse. Vakar su žentu ilgai dar kalbėjausi. Jis puikiai supranta viską, kad jau faktiškai... Jam gaila dėl to kito partnerio, kuris ir dalyvavo ten. Nes jis su viešaisiais ryšiais nieko bendra neturėjo“, – dėstė premjeras.

A.Butkevičius guodėsi, kad jo vaikams beveik neliko vietos Lietuvoje, nes, kad ir ką jie darytų, esą vis tiek bus blogai. „Jis man sako, kad gal reikia važiuoti pas brolį, kuris dirba Londone, turi namą ir sėkmingai dirba, bet, sako, kad ką tik gimusi mergaitė“, – atpasakojo pirmadienio pokalbį su žentu premjeras.

Primename, kad su „Ministerium“ susijęs ne tik premjero žentas, bet ir jo politinė aplinka. Kitas „Ministerium“ akcininkas Mantas Krasauskas – premjero visuomeneninės konsultantės Dalios Kutraitės-Giedraitienės verslo partneris VšĮ „Socialiniai partneriai“. Ši įstaiga 2012 m. Seimo rinkimų kampanijoje rūpinosi socialdemokratų ryšiais su visuomene.  Be to, D.Kutraitė-Giedraitienė pati metus buvo „Ministerium“ valdybos pirmininke, o jos sūnus Simonas Giedraitis keletą metų buvo „Ministerium“ akcininku. Iš jo M.Krasauskas perėmė akcijas ir perleido jas E.Vaitasiui.

15min.lt infografikas/Premjero, jo žento Evaldo Vaitasiaus ir visuomeninės patarėjos Dalios Kutraitės-Giedraitienės ryšiai su „Ministerium“
15min.lt infografikas/Premjero, jo žento Evaldo Vaitasiaus ir visuomeninės patarėjos Dalios Kutraitės-Giedraitienės ryšiai su „Ministerium“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius