-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 11 /12:42

V.Kamblevičius: naujai kuriamoje frakcijoje – 8 nariai, 4 dar prašosi, vyksta atranka

Premjeras Saulius Skvernelis, susitikęs su naują frakciją Seime kuriančiais parlamentarais, tikslinosi, ar frakcija jungsis į koaliciją, trečiadienį po susitikimo su ministru pirmininku pranešė Seimo „tvarkiečius“ palikęs Seimo narys Vytautas Kamblevičius. Vyriausybėje jis lankėsi kartu su praėjusiais metais nuo „tvarkiečių“ atsiskyrusiu Rimu Andrikiu bei „socialdarbiečių“ frakcijoje dirbančiu Algirdu Butkevičiumi.
Vytautas Kamblevičius, Rimas Andrikis, Algirdas Butkevičius
Naują frakciją kuriantys Seimo nariai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Premjeras, anot V.Kamblevičiaus, naujai kuriamą frakciją „pakvietė ateiti į koaliciją“.

„Tačiau mes pasakėm, kurie esam tryse, tam pritariam, bet reikia naujai frakcijai susitikti ir tada visiems pasakyti. Bet aš tikiu, kad mes būsim koalicijoje“, – žurnalistams komentavo politikas.

„Matomai, mes visi kartu turėsim susėsti su valdančiąja koalicija ir nuspręs, kokiu modeliu, principu reikės daryti. Bet kažkoks įforminimas turės būti“, – kalbėjo V.Kamblevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius

Vykdo atranką

Jis sakė netikėjęs, kad frakciją pavyks kurti taip sklandžiai.

„Šiuo metu jau turim 8, prašosi dar 4. Bet dabar mes jau darom atranką, ar priimt, ar nepriimt“, – teigė jis, bet neatskleidė būsimų ar galimų frakcijos narių pavardžių.

„Paskui seniūnas, žinodamas, kad išeis jo žmogus, gali per naktį padaryti spaudimą. Aš labai atsargus. Rytoj jūs viską sužinosit“, – patikino V.Kamblevičius ir patvirtino, kad į Vyriausybę atvykę Seimo nariai prie frakcijos jungtis ketina.

Planuojama, kad naujai kuriamą frakciją sudarys parlamentarai dabar priklausantys Mišriai Seimo narių grupei bei „socialdarbiečiams“.

„Dar yra vienas klaustukas“, – pažymėjo V.Kamblevičius, o pasitikslinus, ar klaustukas – „valstietis“, tik nusijuokė.

Kaip frakcija vadinsis, V.Kamblevičius taip pat nenurodė – esą yra daug pamąstymų, „kokie 10 pasiūlymų“.

„Eina ne postų ieškoti“

Postų frakciją esą neprašo.

Neprašom jokių postų.

„Mes einam ne postų ieškoti, einam padėti mūsų valstybei, ir apie jokius postus nebuvo net kalbos. Ir mes, nuoširdžiai sakau, neprašom jokių postų“, – tikino V.Kamblevičius ir sakė, kad net Seimo komitetų sudėtis, esant naujai frakcijai, nesikeis.

„Faktiškai ką mes dabar turim, mes daugiau nieko neprašom. Man atrodo, nieks nesikeis“, – teigė parlamentaras, sakydamas, kad ir kokio nors komiteto pirmininko posto neprašo.

Klausiamas, ar imsis vadovauti frakcijai, V.Kamblevičius atsakė: „Ką žinau, kaip šitie vyrai nuspręs“.

Ir po šių žodžių dirstelėjo į šalia stovinčius R.Andrikį ir A.Butkevičių. Pastarasis tikino, kad klausimas – svarstytinas.

„Aš manau, kad nauja frakcija susirinkusi tikrai aptars“, – teigė jis.

A.Butkevičius jaučiasi apgautas

A.Butkevičius aiškino palikti „socialdarbiečių“ frakciją nusprendęs rugsėjį. Esą turėjo dvi galimybes – jungtis prie Mišrios Seimo narių grupės, „kuri jokios veiklos praktiškai Seime nevykdo“, arba kitos frakcijos.

„Šitie žmonės, aš supratau, kad turi tam tikrus tikslus Seime – dirbti valdančioje daugumoje ir parodyti visuomenei savo kompetenciją. Tai aš prisijungiau prie šitos frakcijos narių. Ir galiu pasigirti, kad nekeliu jokio reikalavimo, kad būčiau ar frakcijos seniūnu, ar pavaduotoju“, – komentavo A.Butkevičius.

Politikas tikino kol kas neketinantis dalyvauti kokios nors partijos veikloje.

„Socialdarbiečių“ frakcijoje A.Butkevičius sakė dirbęs, nes to prašė premjeras.

Truputį kai kurie politikai pamelavo, kada kvietė į valdančiąją daugumą.

„Aš buvau pažadėjęs, kad iki Europos Parlamento rinkimų aš tikrai būsiu šitoje frakcijoje, nes šiek tiek mano planai buvo truputį kiti – tikrai neslėpsiu, kad [planavau] dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose. Truputį kai kurie politikai pamelavo, kada kvietė į valdančiąją daugumą, bet nieko nepadarysi“, – pasakojo Seimo narys, pridurdamas, kad su frakcija atsisveikino gražiai.

Pavadinimas? Tiktų „kažkas apie tautą, Lietuvą, tėvynę“

Mišriai Seimo narių grupei kurį laiką priklausęs R.Andrikis svarbių pareigų naujoje frakcijoje nesitiki: „Palieku Mišrios grupės seniūno postą ir esu naujos frakcijos eilinis narys, nepretenduojantis į jokius titulus.“

Teiraujantis kaip, jo manymu, tiktų vadintis naujai frakcijai, politikas atsakė: „Kažkas apie tautą, Lietuvą, tėvynę. Turbūt kažkas panašaus.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimas Andrikis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimas Andrikis

V.Kamblevičius, anot R.Andrikio, būtų geras frakcijos seniūnas: „Jeigu žmogus nori, ir pasiryžęs dirbti, tai geras“.

Frakcija „Tvarka ir teisingumas (Suvereni Lietuva)“ iširo antradienį, kai ją paliko keturi nariai – Juozas Imbrasas, Ona Valiukevičiūtė, Algimantas Dumbrava ir V.Kamblevičius. Kol kas jie – Mišrios Seimo narių grupės atstovai, tačiau kuria naują frakciją.

Jungtis svarsto K.Bartkevičius

Prie naujos frakcijos svarsto jungtis buvęs „tvarkiečių“ frakcijos narys Kęstutis Bartkevičius. Nors jis nebuvo tas, kuris antradienį atsiribojo nuo „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko Remigijaus Žemaitaičio, politikas nežino, ar liks jo pusėje.

„Iki rytojaus priimsiu sprendimą. Viltingai žiūriu, pažiūrėsiu, kas matomai bus toje kitoje frakcijoje. Galimai“, – 15min kalbėjo jis.

Anot K.Bartkevičiaus, kol kas tiksliai neaišku, kiek naujai kuriamoje frakcijoje bus narių: „Vakar vieni skaičiai, šiandien jau kiti skaičiai, o rytoj jau gal bus kiti. Gal nuo 8 iki 12 žmonių gali būti – plius minus panašiai.“

Politikas teigė žinantis ir preliminarų frakcijos pavadinimą, bet jo neatskleidė – esą dar gali keistis.

O kas bus frakcijos lyderis?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Bartkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Bartkevičius

„Pagrindo pagrindas, aš manyčiau, kad yra Vytautas. Mano pastebėjimas toks, nes jis labai daug, matėsi, dirbo“, – dėstė K.Bartkevičius.

Pasigedo R.Žemaitaičio bendravimo

Jis, kaip ir V.Kamblevičius, tikino, kad „tvarkiečių“ lyderis R.Žemaitaitis su frakcijos nariais bendravo per mažai.

„Kalbėti su frakcija visuomet reikia, dalyvauti neformaliuose susiėjimuose, turiu omeny, tarp posėdžių būna susitikimai, apkalbėt būsimus planus. Mes kartais jo planus perskaitydavom portaluose. Tai kai kuriuos mūsų frakcijos narius erzindavo, po truputį mezgėsi konfliktas, nesusišnekėjimas“, – pasakojo Seimo narys.

„Aišku, ir asmeniniai santykiai lėmė, apsižodžiavimai, gal kai kuriais atvejais – nesiskaitymas vienam su kitu privedė prie tokios griūties“, – pridūrė jis.

Ar Seime atsiras nauja frakcija, kaip nurodė K.Bartkevičius, paaiškės ketvirtadienį.

Neoficialiai skelbiama, kad į ją gali jungtis ne tik „tvarkiečius“ palikę Seimo nariai V.Kamblevičius, K.Bartkevičius, O.Valiukevičiūtė, J.Imbrasas, A.Dumbrava, Rimas Andrikis, Petras Gražulis, bet ir Darbo partijos atstovai Valentinas Bukauskas ir Andrius Mazuronis, „valstiečius“ palikęs Mindaugas Puidokas bei keli „socialdarbiečių“ frakcijos nariai – buvęs premjeras A.Butkevičius, Petras Čimbaras.

Griuvus „tvarkiečių“ frakcijai Seime, Vyriausybė formaliai nebeturi daugumos. Valdančiąją koaliciją, be partijos „Tvarka ir teisingumas“ sudaro Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius