Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 16

Premjeras vis dar tiki koalicija

Šiandien Seimas slaptu balsavimu balsuos dėl laikinojo premjero Andriaus Kubiliaus skyrimo ministru pirmininku. Ryte A.Kubilius susitiko su trimis didžiausiomis opozicinėmis Seimo frakcijomis, tačiau pokalbiai naudos nedavė – opozicija jo nepalaikys.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Opozicija – aš iš karto sakiau ateidamas, kad nesitikiu jų palaikymo, todėl kalbėjome apie kitus dalykus“, – po susitikimų su frakcijomis žurnalistams sakė A.Kubilius.

Jis buvo susitikęs su socialdemokratų, „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ frakcijomis. Visų jų lyderiai teigė, kad balsuos „prieš“ A.Kubiliaus skyrimą į premjerus.

Tiesa, laikinasis premjeras tikina tikįs koalicijos stiprumu ir, nepaisant bruzdėjimų Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijoje, yra tikras, jog ir toliau bus premjeras.

„Koalicija, man atrodo, turi aiškias pozicijas, todėl ir susitikimų daug nebuvo“, – sakė A.Kubilius.

Anot jo, su opozicinėmis frakcijomis buvo sutarta „daugiau tartis“. Premjeras teigė, kad tartis galima su visomis partijomis, o sunkiausia būtų kalbėtis su socialdemokratais. „Aš jiems pasiūliau paprastą receptą: jie tegul įvardija per 8 metus savo padarytas nuodėmes, o mes savo nuodėmių sąrašėlį galime pateikti. Ir taip suvedus sąskaitas su praeitimi pradėti naują diskusiją“, – sakė A.Kubilius.

Esminių pasiūlymų iš opozicijos laikinasis premjeras teigė neišgirdęs. „Tą mūsų plano įgyvendinimą jie nori stabdyti kokiais nors procedūriniais dalykais, nors jokių alternatyvų nėra“, – pastebėjo A.Kubilius.  

Socdemai kratosi kaltės

Pirmieji kandidato į premjerus vizito sulaukė socialdemokratai. Tiesa, A.Kubilius jau atėjęs pas juos prisipažino paramos nesitikįs. Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius patvirtino, kad jie premjero kandidatūros nepalaikys. Anot jo, A.Kubilius tvirtai laikosi savo pozicijos ir jų siūlymų negirdi.

Čia daugiau toks mandagumo gestas, pasitikrinimas Seime, ar valdančioji koalicija Seime tikrai yra tvirta, – sakė A.Butkevičius.„Buvo nemažai skirta dėmesio praeities ginčams, lyg kalta buvusi Vyriausybė dėl tam tikrų problemų, esančių dabar Lietuvoje. Mes pasakėme savo poziciją, kad gal reikėtų visuomenei iš tikrųjų pasakyti, kaip yra. Buvo kalbama ir apie ateitį, kad nematome ilgalaikės ir trumpalaikės vizijos sprendžiant problemas“, – sakė A.Butkevičius.

Jis pridūrė, kad diskusija buvo nerezultatyvi, todėl frakcija liks prie savo pozicijos. „Čia daugiau toks mandagumo gestas, pasitikrinimas Seime, ar valdančioji koalicija Seime tikrai yra tvirta. Mes tikrai nebalsuosime „už“, – užtikrino socdemų lyderis.

Vis dėlto jis teigė manąs, kad A.Kubilius bus patvirtintas kaip premjeras. Tiesa, į A.Butkevičiaus klausimą, kaip sekasi derinti klausimus valdančiojoje koalicijoje, A.Kubilius neatsakė.

„Tvarkiečius“ piktina Vyriausybės politika

Dabartinis opozicijos lyderis, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis teigė, kad kol kas laikinasis premjeras su jais nesitarė ir tartis nekvietė.

„Pritarimas ar nepritarimas premjerui nėra grožio konkursas, kur patinka ar nepatinka vienas ar kitas politikas. Balsuojama už dabar vykdomos politikos tęstinumą. Mes supratome, kad A.Kubilius rengiasi tęsti tai, ką daro iki šiol, kas, mūsų nuomone, yra žalinga Lietuvai ir skurdina mūsų valstybę, yra nenaudinga. Todėl mes tikrai negalime pritarti tokiai programai“, – sakė V.Mazuronis.

Darbo partija pasigenda verslo skatinimo

Susitikimas su Darbo partijos frakcija taip pat nedavė naudos – jie nepalaikys A.Kubiliaus skyrimo premjeru.

A.Kubilius ragino ateityje siūlymus teikti diskusijų stadijoje, prieš svarstant Seimo komitetuose.„Frakcija gali balsuoti, kai yra programinis pagrindas palaikyti Vyriausybę ir kai mes matome Vyriausybės programoje įrašytas tas nuostatas, kurios įrašytos mūsų rinkimų programoje arba partijos programoje. O kol kas to nematome ir premjeras išsakė lūkestį, kad kalbėsimės. <...> Partija išreikš savo poziciją, bet balsuoti „už“ mes nematome galimybės“, – po susitikimo sakė frakcijos lyderis Vytautas Gapšys.

„Darbiečiai“ premjero klausė, kada bus įgyvendintas verslo skatinimo planas, taip pat kodėl Vyriausybė nepritarė jų siūlymams nukelti aukštojo mokslo reformą vieniems metams.

Premjeras tikino, kad verslo skatinimo programa juda, tačiau kuriami „nauji instrumentai“, o tam reikia laiko.

Kalbėdamas apie aukštojo mokslo reformą A.Kubilius teisinosi, kad „reikia judėti į priekį“, o „ieškoti sutarimo Seimo salėje būna per vėlu“. Jis ragino ateityje siūlymus teikti diskusijų stadijoje, prieš svarstant komitetuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius