-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 11 15

Premjerė: kai kuriuos interpeliacijos klausimus A.Skaisgirytė galėtų užsiduoti sau

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad kai kuriuos opozicijos inicijuotos interpeliacijos Gabrieliui Landsbergiui klausimus prezidento Gitano Nausėdos patarėja Asta Skaisgirytė galėtų užsiduoti ir sau.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš nežinau, apie kuriuos klausimus ji (A.Skaisgirytė) konkrečiai kalbėjo, turint minty, kad ten labai daug klausimų, kurie yra susiję su ambasadorių paskyrimais, turbūt ponia A.Skaisgirytė lygiai taip pat tuos klausimus ir sau galėtų užduoti“, – antradienį žurnalistams Seime sakė I.Šimonytė.

Vyriausybės vadovė taip komentavo prezidento patarėjos A.Skaisgirytės pasisakymą antradienį interviu Žinių radijui, kad interpeliacijoje užsienio reikalų ministrui G.Landsbergiui formuluojami klausimai yra pagrįsti.

Kalbėdama apie ambasadorių paskyrimus premjerė pažymėjo, kad visos kandidatūros su Prezidentūra buvo suderintos.

„Iš visų ambasadorių, kurie yra išvardinti sąraše, aš neatsimenu buvus priekaištų nei Seime Užsienio reikalų komitete, kuriame tikrai dirba ne vienas garbingas opozicijos atstovas, pasirašęs interpeliaciją, ir negirdėjau, kad priekaištų tiems kandidatams būtų buvę tada, kai jie buvo tvirtinami, lygiai taip pat pasakyčiau ir dėl Prezidentūros, nes tie kandidatai suderinti ir patvirtinti“, – kalbėjo premjerė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė

Praėjusią savaitę Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija paskelbė surinkusi parašus ir inicijuojanti interpeliaciją užsienio reikalų ministrui. Pagal Seimo statutą, inicijuoti interpeliaciją gali ne mažiau nei penktadalis, t. y. 29 Seimo nariai. Ministras į pateiktus klausimus raštu privalo atsakyti per dvi savaites.

Interpeliacijos tekste ministro prašoma pasiaiškinti dėl Kaliningrado tranzito sankcionuotoms rusiškoms prekėms peripetijų, Taivano atstovybės Vilniuje atidarymo aplinkybių, užduodami klausimai dėl diplomatinio korpuso.

Opozicija klausia, kodėl Lietuvos atstovu prie ES teikė tuometinio viceministro Arnoldo Pranckevičiaus kandidatūrą, nurodydama, kad jis neturėjo karjeros diplomato statuso.

Prašoma paaiškinti ir dėl Aurelijaus Zyko skyrimo ambasadoriumi Japonijoje, premjerės I.Šimonytės buvusio patarėjo Pauliaus Lukausko skyrimo prekybos atstovybės Taivane vadovu.

Seime svarstant interpeliaciją sudaroma speciali komisija, kuri siūlo pritarti arba nepritarti atsakymams. Jeigu ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareiškiamas nepasitikėjimas juo, toks Seimo nutarimo projektas turi būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės – bent 71 – visų Seimo narių balsų dauguma.

Opozicija šio Ministrų kabineto nariams inicijavo kelias interpeliacijas, jos visos žlugo. Interpeliacijos procedūra G.Landsbergiui būtų ketvirtoji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius