Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 09

Premjerė: Vyriausybė buvo pasiruošusi bylai dėl galimybių paso

Vyriausybė buvo pasiruošusi dalyvauti byloje dėl galimybių paso atitikimo Konstitucijai, sako premjerė Ingrida Šimonytė. Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas nutraukti šią bylą, anot ministrės pirmininkės, yra teismo teisė.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

I.Šimonytė nesiėmė plačiai vertinti KT sprendimo nutraukti bylą dėl galimybių paso atitikimo Konstitucijai. Tokį sprendimą teismas priėmė, nes Vyriausybė nuo šeštadienio panaikino savo sprendimą, kuriuo buvo nustatyti su galimybių pasu susiję ribojimai.

KT nurodė, jog nebeegzistuojančio reguliavimo vertinimas būtų beprasmis.

„Konstitucinio Teismo sprendimą vertinti man turbūt nėra būtino reikalo.

Mes buvome pasiruošę bylai, buvo paskirti atstovai, buvo pateikti atsiliepimai į keliamius klausimus. Jeigu teismas būtų svarstęs bylą, būtume toje byloje dalyvavę. Kadangi teismas nusprendė nutraukti teiseną, tai yra Konstitucinio Teismo teisė tokį sprendimą priimti, tiesą sakant, nelabai turiu čia ką pasakyti“, – trečiadienį per spaudos konferenciją komentavo I.Šimonytė.

Priekaištus, kad Vyriausybė sąmoningai atsisakė galimybių paso, kad išvengtų bylos KT, ji teigė vertinanti „kaip dar vieną teoriją, kuri yra kažkam patogi“.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Galimybių pasas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Galimybių pasas

„Esu ne kartą sakiusi priežastį, dėl kurios Vyriausybė ne atsisakė, o sustabdė galimybių paso galiojimą, nes lygiai taip pat Vyriausybė yra pasakiusi, kad jeigu matys poreikį tam įrankiui ar, tiksliau sakant, tokiems aprobojimams vėl grįžti, toks sprendimas būtų ir priimamas, nes tai yra pasiteisinusi priemonė, tikrai gerai veikusi ir leidusi pasiekti bent keletą tikslų“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Viena iš kreipimosi į KT dėl galimybių paso atitikimo pagrindiniam šalies įstatymui iniciatorių Agnė Širinskienė anksčiau trečiadienį teigė, kad anksčiau ar vėliau bylą dėl galimybių paso teismui teks išnagrinėti.

Anot jos, klausimas į teismą gali grįžti tada, jei vėl būtų grįžta prie galimybių paso naudojimo.

Taip pat, pasak politikės, į KT gali kreiptis ir baudžiamąsias bylas dėl neteisėto galimybių paso panaudojimo nagrinėjantys teismai, ir dėl to nuteisti asmenys, pateikę individualų skundą Konstituciniam Teismui.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Konstitucinis Teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Konstitucinis Teismas

Prezidentas Gitanas Nausėda teigė, jog nuo teismo išaiškinimo apie galimybių pasą laimėtume visi – esą visuomenė turėtų aiškiai žinoti teisinę aplinką, susijusią su koronaviruso pandemijos valdymu.

Vyriausybė galimybių paso naudojimo atsisakė atsižvelgdama į koronaviruso omikron atmainos plitimo ypatumus – ja užsikrėsti gali tiek imunizuoti asmenys, tiek ne.

Neatmetama, kad, pasikeitus epidemiologinei situacijai ir esant poreikiui, bus svarstomas galimybių paso taikymo grąžinimas.

VIDEO: I.Šimonytės spaudos konferencija Vyriausybėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius