Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 14

Premjero Andriaus Kubiliaus glėbys šildo įtariamąjį

Premjerui Andriui Kubiliui jo įvaizdis nė motais. Tik taip galima paaiškinti faktą, kad jis nesibaimina į savo komandą priimti įtariamuosius baudžiamosiose bylose arba dėl viešųjų ir privačių interesų supainiojimo tarnybos netekusius piliečius.
Aušrys Macijauskas
Aušrys Macijauskas / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

Vienas tokių – neetatiniu premjero patarėju tapęs įtariamasis dviejose baudžiamosiose bylose buvęs žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas.

Pareikšti įtarimai

Iš žemės ūkio viceministro pareigų neva dėl šeimyninių priežasčių pasitraukęs A.Macijauskas A.Kubiliaus visuomeniniu patarėju buvo paskirtas lapkričio 2-ąją, tą pačią dieną, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba jam pareiškė įtarimus ikiteisminiame tyrime dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Įtariama, kad A.Macijauskas ir keli kiti pareigūnai iš informacinių technologijų bendrovės „Baltic Amadeus infrastruktūros paslaugos“ galėjo gauti dovanų penkis brangius telefonus „iPhone“. Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti ir Nacionalinės mokėjimų agentūros vadovui Saulius Silickui.

Jau po kelių savaičių Vilniaus 2-asis apylinkės teismas atvers ir kitą A.Macijauskui iškeltą baudžiamąją bylą. Pagal ją, ilgamečiam valstybės tarnautojui gresia iki šešerių metų kalėjimo už piktnaudžiavimą tarnyba ir dokumentų klastojimą Žemės ūkio ministerijoje.

Aš tikiu gerais žmonėmis, – sakė A.Kubilius.

Byla teismui buvo perduota birželį. STT nustatė, kad žemės ūkio viceministras A.Macijauskas galimai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir siekė asmeninių tikslų, vengdamas privalomo skelbti konkurso dėl Vigimanto Kisieliaus įdarbinimo Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos padalinio vadovu.

Viceministras nurodė Žemės ūkio ministerijai pavaldžios įstaigos – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos – laikinai vadovo pareigas ėjusiam A.B. fiktyviai įdarbinti V.Kisielių tam, kad po kelių dienų galima būtų jį be konkurso perkelti į minėtas vadovo pareigas.

Paaiškinti nepanoro

Priimdamas A.Macijauską premjeras nepaaiškino, kodėl nusikaltimais einant valstybės tarnautojo pareigas įtariamas asmuo yra vertas būti jo komandoje.

„Aš tikiu gerais žmonėmis“, – paklaustas, kodėl A.Macijauską į patarėjų gretas įtraukė tą pačią dieną, kai jam buvo pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba, tepasakė A.Kubilius.

Premjero komandos sudarinėjimo principų nebuvo linkęs aiškinti ir premjero atstovas spaudai Virgis Valentinavičius. „Tai yra senos istorijos, neturiu ką čia komentuoti. Tam neturiu laiko“, – „15min“ sakė V.Valentinavičius.

Šiuo metu premjeras jau turi 22 visuomeninius patarėjus, kurie be atlygio konsultuoja ministrą pirmininką jiems aktualiais klausimais, teikia savo parengtas išvadas.

Nešvarus ne pirmas

Panašiomis kaip A.Macijauskas aplinkybėmis premjero A.Kubiliaus visuomeniniu patarėju tapo ir buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys.

Konsultuoti premjerą ekonomikos ir investicijų klausimais jis buvo pakviestas praėjus vos mėnesiui po to, kai atsistatydino iš ūkio ministro pareigų.

Atsistatydinti D.Kreivį privertė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimas, kad jis supainiojo viešuosius ir privačius interesus pasirašęs įsakymą skirti Europos Sąjungos paramą jo motinos Florentinos Kreivienės iš dalies valdomai įmonei „Specializuota komplektavimo valdyba“ ir jos vykdomiems Vilniaus mokyklų renovacijos projektams.

Komentaras

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Valentinas Mazuronis
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Valentinas Mazuronis

Nevieši interesai aukščiau viešųjų ryšių

Valentinas Mazuronis, opozicijos lyderis:

Manau, kad tai yra premjero Andriaus Kubiliaus vertybinio požiūrio pademonstravimas. Visiškai nesvarbu, ar A.Macijauskas premjero komandoje dirba visuomeniniais pagrindais, ar ne. Tai yra žmogus, kuris akivaizdžiai turėjo trauktis iš Žemės ūkio ministerijos dėl galimų nusikaltimų. Ir jis yra kitą dieną priimamas premjero visuomeniniu patarėju – taip aiškiai duodamas viešumai signalas, kad jeigu savas ir dirba mums, tai gali būti ir nusikaltėlis.

Manau, labai panašiai A.Kubilius pasielgė ir visuomeniniu patarėju pasiskirdamas D.Kreivį. Faktiniai įtarimai, žinoma, nelygiaverčiai, bet požiūris demonstruojamas tas pats. Tokiu būdu, manau, netiesiogiai duodamas signalas ir teisėsaugai, kad nedrįstų prie jų lįsti, nes jie yra neliečiamieji. Matyt, šiais atvejais nevieši A.Kubiliaus interesai yra aukščiau už viešuosius ryšius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius