-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 03 /12:54

Politikai sutinka, kad rezidentai nuo kitų metų galėtų gauti tik algas, tačiau kokios jos bus – niekas nežino

Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) prezidentas skubiosios pagalbos rezidentas Martynas Gedminas teigia, jog iki 2020 metų palaipsniui reikia pasiekti, kad visos rezidentų pajamos būtų draudžiamos. Trečiadienį Seime vykusioje diskusijoje apie medikų padėtį dalyvavęs premjero patarėjas Paulius Gradeckas pareiškė, jog, premjero nuomone, to nebūtina siekti palaipsniui, tai esą galima padaryti iškart, planuojant kitų metų biudžetą. Rezidentai taip pat norėtų gerokai didesnių algų, tačiau jų politikai žadėti neskuba.
Vilius Šapoka ir Aurelijus Vergyga
Vilius Šapoka ir Aurelijus Vergyga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rezidentų pajamas sudaro 390 eurų dydžio alga ir 364 eurų dydžio stipendija.

M.Gedminas trečiadienį Seime susirinkusiems parlamentarams ir ministrams teigė, kad kai rezidentas sukuria šeimą, arba, pavyzdžiui, rezidentė eina motinystės atostogų, negali tikėtis orių pajamų, be to, su tokia alga niekas neduos paskolos būstui.

„Mes norime, kad visos mūsų pajamos būtų draudžiamos su intencija, kad bendros pajamos nemažėja. Kad 2020 metais įstoję rezidentai visas pajamas gautų draudžiamuoju pavidalu, o iki to eitume etapais – stipendijos dalis mažėtų ir didėtų draudžiamosios pajamos“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) skaičiavimu, nuo sausio jaunesniojo rezidento alga nuo 390,5 euro kils iki 463,75 euro, o vyresniojo rezidento alga – nuo 497 eurų iki 530 eurų.

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas P.Gradeckas perdavė premjero nuomonę, kad prie to galima būtų pereiti ne palaipsniui, o iš karto.

„Premjeras pageidautų, kad prie to būtų einama ne palaipsniui, o iš karto, planuojant kitų metų biudžetą“, – sakė jis. Premjero patarėjo nuomone, to galėtų tikėtis absoliučiai visi rezidentūros studentai.

Tam, anot P.Gradeckas, reikėtų 6 mln. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga įsitikinęs, kad dar reikės diskutuoti, kaip visa tai įgyvendinti – ar naikinti stipendijas ir rezidento, kaip studento, statusą ir ką tai reikštų kitų lengvatų, kurios prieinamos studijuojantiems, prasme.

„Kad ir kokį sprendimą mes padarytume, svarbu, kad nenukentėtų nei vienas rezidentas, kad neatsitiktų, jog kažkokios pajamos būtų prarastos, turime šnekėti tik apie didėjimą, ir kaip su tuo galėtume sieti etapines kompetencijas“, – teigė ministras.

SAM yra inicijavusi naują tvarką, pagal kurią palaipsniui plečiamos gydytojų rezidentų atsakomybių ribos, bus nustatyta, kokias gydymo paslaugas ir kelintais rezidentūros metais galės teikti jaunieji gydytojai.

A.Verygos teigimu, svarstant apie rezidentų algas, kartu reikia galvoti ir apie gydytojų atlygį: „Kad neatsitiktų taip, kad medikas ateina dirbti, ir paaiškėja, kad jo pajamos yra mažesnės kaip gydytojo, negu kad buvo jo, kaip rezidento, kai jis gavo ir atlyginimą, ir stipendiją.“

Nori gerokai didesnių algų

Trečiadienį M.Gedminas politikams taip pat išsakė jaunųjų medikų norą, kad atėjęs dirbti rezidentas po 6 metų studijų gautų 2 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) algą, o baigdamas rezidentūrą – 2,5 VDU dydžio atlygį. Medikai, anot jo, turėtų uždirbti 3 VDU.

Šiuo metu vienas VDU siekia 842,7 eur, tad rezidentai norėtų uždirbti 1685-2100 eurų, o medikai – per 2,5 tūkst. eurų.

Premjero patarėjo P.Gradecko skaičiavimais, norint, kad rezidentų algos pasiektų 1600-1800 eurų, per metus biudžete reikėtų rasti apie 36 mln. eurų. Patarėjas nesiėmė spręsti, ar tai realu.

Apie tai paklaustas diskusijoje dalyvavęs finansų ministras Vilius Šapoka teigė negalintis dabar pasakyti, ar įmanoma jau nuo kitų metų padaryti taip, kad visos rezidentų pajamos būtų draudžiamos, nes pinigų reikia ir mokytojams bei skurdo mažinimui.

„Sveikata yra vienas iš prioritetų, tam išteklių, manau, rasim“, – teigė V.Šapoka, tačiau vėliau kalbėdamas su žurnalistais, jis jokių pažadų nedalijo.

Anot ministro, dėl konkrečių dydžių dar reikės kalbėtis su jaunaisiais medikais ir kartu rasti bendrą sprendimą.

Trečiadienį buvo sutarta, kad Seimo narė Asta Kubilienė kreipsis į Vyriausybę, kad dar šį mėnesį būtų sudarytas konkretus planas, kaip spręsti medikų keliamas problemas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka

„Vienoks ar kitoks skaičius, turbūt ne tame yra esmė. Žmonės nori dirbti Lietuvoje, nori, kad mūsų sveikatos apsaugos sistema reformuotųsi, kad taptų šiuolaikiška, kad medicinos kokybė augtų, švietimo kokybė šioje srityje taip pat augtų. Manau, šių dalykų turėtume siekti, o dėl konkrečių dydžių tai tikrai manau, kad su jaunais medikais sutarsime“, – kalbėjo ministras.

Jis pasisako už tai, kad visos rezidentų pajamos yra draudžiamos, nes rezidentai yra labiau gydytojai, nei studentai.

„Pertvarkius šią sistemą, manau, tikrai yra realu skirti lėšų tam, kad geriausi studentai, geriausi gydytojai liktų ir tęstų savo gydytojo profesionalo karjerą ir augintų šeimą“, – teigė ministras, tačiau kiek būtų galima tam skirti iš biudžeto, konkretizuoti negalėjo.

Ketvirtadienį jaunieji medikai patrauks link oro uosto

Ketvirtadienį Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto rezidentų grupė bei Lietuvos medikų sąjūdis rengia mitingą „Paskutinis medikų žygis į oro uostą“. Rezidentų Tarybos pirmininkė Urtė Builytė tikino, kad mitingu siekiama atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į Lietuvos medikų bei sveikatos priežiūros darbuotojų masinę emigraciją dėl socialinių ir ekonominių priežasčių.

Vilniaus miesto savivaldybė yra išdavusi leidimą mitinguoti 1 tūkst. žmonių.

Medikai ketvirtadienį planuoja žygiuoti nuo Katedros Vinco Kudirkos aikštės link, o 12.45–13.30 patraukti link oro uosto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius