Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 29

Premjero patarėjas siūlo keisti Vyriausiosios rinkimų komisijos sudėtį

Konservatorių atstovai gali Seimui pateikti siūlymą pakeisti visą Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sudėtį. Tuomet šias pareigas turėtų palikti ir 15 metų VRK vadovaujantis Zenonas Vaigauskas.
VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas
VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lietuvos rytas“ rašo, kad Seimo konservatorių frakcijos seniūno Jurgio Razmos stalčiuje jau guli įstatymų projektai, numatantys VRK pertvarką, o kartu – ir visų narių pakeitimą. Projektus parengė į VRK konservatorių deleguotas premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Gintaras Kalinauskas.

„Žvelgiant ne tik į tarptautinę praktiką, bet ir iš racionalumo pozicijų, dabartinė komisija – nei šis, nei tas. Kažkoks tarpinis variantas – vieną jos dalį sudaro partijų deleguoti 16 atstovų, o kitą, kuri ir dirba visą techninį bei organizacinį darbą,   – sekretoriatas“, – aiškino premjero patarėjas.

Pasak jo, VRK sudėtį partijoms atnaujinant prieš kiekvienus Seimo rinkimus, komisijos darbas stringa, nes naujokai ilgai nesusigaudo.

G.Kalinauskas pasiūlė savo partijos Seimo frakcijai du variantus.

„Vienas jų – visuomeniniais pagrindais dirbanti žinomų buvusių teisininkų ar politikų komisija, kurios narius deleguotų premjeras, prezidentas, Seimas. Kitas siūlymas – 6–7 profesionalų, dirbančių už normalią algą ir taip pat skiriamų pagrindinių institucijų, komisija. VRK taip pat turėtų sekretoriatą, kuriam vadovautų komisijos kancleris“ , – G.Kalinauskas.

Paklaustas, kurį šios komisijos pertvarkymo variantą pasirinks ir kada tai įvyks, J.Razma buvo atsargus atsakyti.

„Laukia daug svarbesnių darbų. Kada prisiliesime prie šių dalykų, nedrįsčiau prognozuoti. Aš pats tokius siūlymus vertinčiau atsargiai. Manau, kad pagrindinės partijos jau įpratusios prie nusistovėjusios VRK formavimo tvarkos ir jas būtų sunku perkalbėti“, – teigė konservatorius.

Z.Vaigauskas, VRK vadovo poste esantis jau 15 metų, dažnai sulaukia kritikos, kad nuolaidžiauja politikams, yra pernelyg atsargus ar net bailus.

Kita šio pareigūno gyvybingumo priežastimi buvo laikoma tai, kad nuolat besiriejančios partijos iki šiol VRK pirmininką vertino kaip kompromisinį, neleidžiantį nė vienai politinei jėgai įgauti lemiamos įtakos rinkimų prievaizdams. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius