Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 30 /2022 08 31

Prestižiniame Žvėryne – neprestižinis kelias į mokyklą: 4 metrų tranšėjos ir laikinas takas

Vilniaus Žvėryno Miglos gatvėje esanti pradinė mokykla, Kunigaikščio Gedimino progimnazijos filialas, šiuo metu sunkiai pasiekiama ir pėsčiomis, ir automobiliu. Čia įrenginėjamas išvalytų nuotekų magistralinis kolektorius, tad gatvėje žioji 4 m gylio tranšėjos. Tėvai ir mokyklos vadovai susiėmę už galvų, tačiau darbus vykdanti „Grinda“ ramina – esą būsiąs laikinas takas ir eismo reguliuotojai.
Miglos g. įrenginėjamas išvalytų nuotekų magistralinis kolektorius
Miglos g. įrenginėjamas išvalytų nuotekų magistralinis kolektorius / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Protu nesuvokiama“

„Miglos gatvė yra totaliame kolapse. Gatvėje yra bet 3 ugdymo įstaigos (2 darželiai, 1 mokykla) – per 1000 vaikų kasdien vyksta čia. Nuo pat pavasario buvo prašoma savivaldybės ir JUDU informacijos, projektų, planų. Nieko. Nulis.

Dabar yra Rugsėjo 1-oji, kuri netgi nebevyks mokykloje, nes gatvė yra kasinėjama, dulkina, purvina, nepravažiuojama, nėra šaligatvio. Protu nesuvokiama, kad Europos sostinės centre tokie dalykai vyksta“, – 15min skundėsi vilnietis Žilvinas B.

Jo teigimu, matant tokius vaizdus nublanksta bet kokios Vilniaus savivaldybės vadovų kalbos apie gerėjančią sostinės ugdymo kokybę ir situaciją.

„Taip norisi vėl paklausyti Šimašiaus pasakų apie švietimo svarbą Vilniaus mieste... Deja, bet jos nepadeda realybėje. Manau, kad vilniečiams bus labai smalsu, kad meras rado laiko pusantro mėnesio ilsėtis, o tuo tarpu daugybė vaikų neturės mokslo metų pradžios šventės savo mokykloje“, – ironizavo vilnietis.

Dabar yra Rugsėjo 1-oji, kuri netgi nebevyks mokykloje, nes gatvė yra kasinėjama, dulkina, purvina, nepravažiuojama, nėra šaligatvio.

Svarstė mokslo metų pradžią nukelti

Problemos neslėpė ir Kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktorius Rimantas Remeika: „Praktiškai į Miglos mokyklą patekti pėsčiomis neįmanoma, ypač vaikui, nes viskas išrausta, išgriauta. Tai labai pikta tiesiog. Nekaltinu statybininkų, čia užsakovai, Vilniaus miesto savivaldybė, turi spręsti, kada atlikti tuos darbus ir iki kada pasiruošti.

Man pačiam teko ieškoti galų, susitikinėti su rangovais ir išsireikalauti padaryti nors pėsčiųjų tunelį, atskirtą nuo statybos aikštelės, taką nuo Paribio gatvės iki mokyklos. Apie kilometras tokio tako bus, kad vaikai bent iš dalies saugiai ateitų.

Privažiuoti su automobiliais bus labai labai problematiška, bet statybininkai įsipareigojo statyti eismo reguliuotojus, kurie įleistų ir išleistų.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Miglos g. įrenginėjamas išvalytų nuotekų magistralinis kolektorius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Miglos g. įrenginėjamas išvalytų nuotekų magistralinis kolektorius

Anot direktoriaus, „situacija dabar yra baisi“.

„Aš važiavau paspirtuku, tai traktorius manęs vos ir nesuvažinėjo. Nes jie ten kasa duobes. Tikras galvos skausmas“, – teigė R.Remeika.

Praktiškai į Miglos mokyklą patekti pėsčiomis neįmanoma, ypač vaikui, nes viskas išrausta, išgriauta.

Kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktorius tvirtina, kad buvę net minčių nepradėti mokslo metų, nes esą „na kaip pradėti?“ Vis dėlto kompromisas šioks toks surastas, tad pamokos vyks laiku.

Rugsėjo 1-ąją darbų nebus

Bendrovė „Grinda“ feisbuke antradienį skelbia, kad „Miglos gatvėje gaudžia sunkioji technika“, ir ramina esą rugsėjo 1-ąją čia darbai nevyks.

„Šiuo metu Miglos g. įrengiamas magistralinis DN1000 skersmens išvalytų nuotekų magistralinis kolektorius, kuris nutekins lietaus vandenį iš akumuliacinės kaupyklos Ozo g. Šeškinėje į dar prieš kelerius metus T.Narbuto g. įrengtą naująjį vamzdyną.

Tai yra didžiojo Šeškinėje vykdomo regioninės svarbos projekto „Paviršinių nuotekų Šiaurinėje g., Ukmergės g., Ozo g., Miglos g., Paribio g., Lūšių g., Elnių g. ir nuotekų valyklos ir kaupyklos Ozo g. Vilniaus m. sav. statybos projektas“ dalis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Miglos g. įrenginėjamas išvalytų nuotekų magistralinis kolektorius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Miglos g. įrenginėjamas išvalytų nuotekų magistralinis kolektorius

Dėl technologinių aspektų darbai Miglos gatvėje vykdomi atviro kasimo būdu (iki 4 m gylio tranšėjose). Paklojus vamzdyną, Miglos gatvė bus ne tiesiog atstatyta į pradinę būklę – jos būklė bus ženkliai pagerinta: bus paklota nauja asfalto danga, įrengtos papildomos parkavimo vietos, saugumą padidinančios iškilusios perėjos, pakeisti apšvietimo stulpai, ties Miglos g. 1A pagerintas automobilių apsisukimas“, – teigiama „Grindos“ pranešime.

Visus darbus numatoma pabaigti iki 2022 m. gruodžio vidurio.

Dėl technologinių aspektų darbai Miglos gatvėje vykdomi atviro kasimo būdu (iki 4 m gylio tranšėjose).

Bendrovė teigia žinanti, kad tėvai nerimauja, kadangi Miglos gatvėje yra net trys ugdymo įstaigos. Tačiau esą galinti nuraminti ir vardija, kaip gerins situaciją prasidėjus mokslo metams:

  • rugsėjo 1 d. Miglos g. jokie darbai nebus vykdomi, kad būtų užtikrintas maksimalus automobilių pralaidumas.
  • kad būtų užtikrintas pakankamas Miglos g. pralaidumas nuo rugsėjo 1 d., vykdant darbus piko metu (7:30-9:30 ir 16:30-18:30) eismą reguliuos UAB „Instita“ eismo reguliuotojai.
  • saugus pėsčiųjų eismas bus užtikrintas dešiniąja gatvės puse (nuo Paribio g. link Miglos g. 1A pastato). Laikinas pėsčiųjų takas dėl saugumo atitvertas tvorelėmis.

Kaip suplanuota, pabaigus darbus, šalia Miglos g. 1A bus atverta rekreacinė erdvė su vaikų žaidimų aikštelėmis, amfiteatru, apžvalgos aikštele, pėsčiųjų taku.

Vilniaus savivaldybė: jei reikės, ieškosim priemonių dar

Vilniaus savivaldybės laikinasis Infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Visockas savo ruožtu sako, kad eismo situacija šiame akligatvyje esą keldavo iššūkių rytais ir vakarais dar iki remonto darbų pradžios.

„Natūralu, kad remonto metu gyventojams nepatogu. Tačiau darbai yra laikini, o juos baigus situacija turėtų pagerėti būtent čia į ugdymo įstaigas atvykstantiems lankytojams – atsiras papildomų parkavimosi vietų, pėstiesiems judėti taps patogiau ir saugiau.

Miglos gatvėje vykdomi Lietaus tinklo rekonstrukcijos darbai, baigus juos, prasidės dangų atstatymo darbai. Planuojama visus darbus užbaigti iki gruodžio“, – sakė A.Visockas.

Natūralu, kad remonto metu gyventojams nepatogu.

Jo teigimu, darbus vykdantis rangovas, reaguodamas į bendruomenės ir ugdymo įstaigų direktorių išsakytus pastebėjimus, ėmėsi visų galimų saugaus eismo užtikrinimo priemonių: „Įrengtas atitvertas saugus pėsčiųjų praėjimas nuo Paribio gatvės iki ugdymo įstaigų. Piko valandomis, t. y. iš ryto, kai atvežami vaikai ir vakare paimami, bus pasitelkti reguliuotojai, kurie turėtų užtikrinti kiek įmanoma sklandesnį eismą.

Eigoje, prireikus, bus ieškoma papildomų priemonių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius