Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 04

Prevencijos akcija pasiekė ir Klaipėdą

Nuo sausio vidurio uostamiestyje kietuoju kuru krosnis kūrenančių gyventojų būstuose pradėti įrengti dūmų daviklius. Ši prevencijos priemonė esą padės išgelbėti daugiau gyvybių.
Ugniagesiai skubėjo malšinti Vingio gatvėje kilusio gaisro
Klaipėdos ugniagesiai gyventojų būstuose daviklius montavo nemokamai. / 15min.lt nuotr.

Pernai priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamentas Lietuvoje paskelbė prevencinę akciją „Gyvenkime saugiai“. Lietuvos savivaldybėse vietos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai žmonėms, turintiems krosnis, ėmė nemokamai įrengti autonominius dujų detektorius. Klaipėdos savivaldybę ši idėja pasiekė pernai gruodį. Tąkart pareigūnų sąraše atsidūrė apie 200 tokių būstų, kuriuose anksčiau ar vėliau teks įrengti daviklius.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Audronės Liesytės, Klaipėdoje buvo 140 butų, kurių savininkai pernai gavo kompensaciją už kietojo kuro įsigijimą, iš jų socialiuose būstuose gyvena 16 žmonių. Savivaldybės ekstremalių situacijų komisija iš šio sąrašo išrinko 66 butus, kuriuose pirmiausia nutarta instaliuoti dūmų detektorius: 51-ame privačiame bute ir 15-oje savivaldybės socialinių būstų.

Kaip teigė Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus Prevencinės veiklos poskyrio vyresnysis inspektorius Antanas Pocius, iki ketvirtadienio buvo sumontuoti 39 tokie davikliai. Specialistas paminėjo, jog daugiau nei 85 proc. žmonių gaisro metu žūsta miegodami. „Dūmai yra šiltesni už orą ir kaupiasi palubėje. Gaisro metu, jei žmogus miega, jis pirma netenka sąmonės ir žūsta. Tuo tarpu autonominis dūmų detektorius, užfiksavęs nedidelį dūmų kiekį, ima skleisti garsinį signalą ir pažadina žmogų“, – apie dūmų daviklio būtinybę kalbėjo A.Pocius.

Pasak pašnekovo, krosnimi kūrenamuose būstuose dėl netvarkingo dūmtraukio ar krosnies Klaipėdoje pernai kilo 3 proc. visų gaisrų, o apskrityje tokių gaisrų kiekis siekė 6 proc.

Savivaldybė dūmų davikliams, kurių vienas kainuoja apie 35 Lt, pirkti skyrė 2300 Lt.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius