Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 05 06

Prezidentas davė pylos ministrų kabinetui

Trečiadienį „ant kilimėlio“ ministrus pasikvietęs prezidentas Valdas Adamkus aptarė dabartinę Lietuvos ekonomikos padėtį. Pasak šalies vadovo, per daug dėmesio skiriama taupymui, o per mažai – verslo skatinimui.
Spaudos konferencija
Spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Prezidentas V.Adamkus pabrėžia, kad daugiausia pastangų sutelkdama į taupymą Vyriausybė per mažai dėmesio skiria verslo skatinimui. Šalies vadovui taip pat kliūva skubota mokesčių reforma – esą per kelias dienas ir naktis sugebėjus pertvarkyti mokesčius, po trijų mėnesių vis dar nematyti jokių konkrečių rezultatų“, – po ministrų ir prezidento susitikimo žurnalistams šnekėjo V.Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Taip pat, R.Grumadaitės teigimu, V.Adamkus ragino daugiau nebemažinti įmokų į privačius pensijų fondus, nes taip sukuriamas gyventojų nepasitikėjimas pensijų reformos sistema. Premjeras Andrius Kubilius pažadėjo, kad pervedimai į privačius pensijų fondus daugiau mažinami nebus – esą nebelabai ir yra ką mažinti.

Nors biudžetas nesurenkamas, į TVF nesikreipsime

Šiemet per pirmąjį ketvirtį į biudžetą nesurinkta 1,2 mldr. Lt, tačiau, Vyriausybės teigimu, taip įvyko ne dėl pakeistos mokesčių sistemos, o dėl to, kad makroekonominė padėtis keičiasi greičiau nei planuota ir dabar prognozuojamas 10 proc. ekonomikos nuosmukis dvigubai didesnis, nei buvo prognuozuojama praėjusių metų pabaigoje. Šiandien Artūras Zuokas pareiškė, kad Lietuva neišvengiamai turės skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), jei ir toliau mažės įplaukos į biudžetą.

Premjerą tokios koalicijos partnerio kalbos prajuokino. „Finansų ministro žmona taip jau kadaise sakė, mano žmona sako – „ne“. A.Zuokas sako „taip", o štai Rimantas Dagys sako „ne"... Galiu dvidešimt šeštą kartą per pastarąsias dvi savaites pakartoti: mes nesibaiminame kreiptis į TVF, bet kreiptis tada, kai to reikės. Kol kas tvarkomės patys. Skirtingai nei A.Zuokas, šiandien mažai valgiau, gėriau kavą. Šiandien jokių diskusijų ar svarstymų ir sprendimų dėl TVF nedarėme. Nežinau, iš kur jis dabar tokią nuomonę sugalvojo“, – kalbėjo premjeras.

Premjero paskaita apie finansus

Pasak finansų ministro Algirdo Šemetos, didinti biudžeto surinkimą galima trimis būdais: geriau administruojant mokesčių surinkimą, keičiant mokesčių dydį bei skatinant verslą. Pasak jo, mokesčių pakeitimų jau buvo padaryta gruodžio mėnesį ir artimiausiu metu jų didinti nežadama. Esą jei mokesčiai nebūtų padidinti, biudžete pirmąjį ketvirtį būtų dar trečdaliu milijardo litų mažiau pajamų, o biudžeto mažėjimas keičiantis makroekonominėms sąlygoms yra natūralus procesas.

Į pagalbą aiškinant ekonomikos vingrybes A.Šemetai atėjo premjeras. „Man kartais atrodo, kad kartais reikia paprastai ūkiškai suprasti. Kai kalbame apie biudžetą, ekonomiką, pajamas, iki galo taip ir nesuvokiame. Kas yra valstybės pajamos:  visą ekonomiką galime įsivaizduoti kaip didelę statinę ar didelį kubilą kokio nors gero gėrimo. To kubilo dydis priklauso nuo to, kokią per metus susikuriame ekonomiką. Kubilas – visa ekonomika. Valstybė į biudžetą nuleidžia 33 proc. viso kubilo tūrio. Jei kubilo tūris mažesnis, tai ir valstybė nuleidžia mažiau. Ir viskas“, – trumpą ekonomikos paskaitą surengė A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius