Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 09

Prezidentas ir Seimo pirmininkė aptarė sesijos darbus: mano, kad partnerystės įteisinimui reikia plataus sutarimo

Antradienį prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimo valdyba, kartu su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, aptarė prasidėsiančią pavasario sesiją. Jos metu parlamentas svarstys kelias iniciatyvas dėl partnerystės įteisinimo. Prezidentas palankiai įvertino tai, kad jos pagaliau atsidūrė Seimo darbotvarkėje.

Seimas į pavasario sesijos darbotvarkę įtraukė šešis prezidento parengtus įstatymo projektus, susijusius su viešaisiais pirkimais, kova su korupcija, mokesčiais ir teismų darbu.

„Tikimės Seimo palaikymo ir tikimės teigiamų sprendimų šitoje srityje“, – per spaudos konferenciją antradienį kalbėjo G.Nausėda.

Jis teigė, kad žmonės, tebesitęsiant COVID-19 pandemijai, laukia ne tik pagalbos verslui, bet ir sprendimų, nukreiptų į ateitį.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda

„Turime suteikti pirmiausia labai aiškų signalą ir labai aiškią viltį, kad valstybė nepamiršta verslo, žmonių, darbo vietų ir kad siūlo adekvačias priemones toms darbo vietoms ir pajamoms išlaikyti“, – kalbėjo šalies vadovas.

Jis taip pat teigė teiksiantis Seimui „eilę kandidatūrų į svarbias pozicijas“, bet kokios tos kandidatūros, nedetalizavo.

Prezidentas taip pat vylėsi, kad Seimas pagaliau atnaujins Konstitucinio Teismo (KT) sudėtį ir bus galima paskirti naują KT pirmininką.

Mes esame labai suinteresuoti tuo, kad Konstitucinio Teismo epopėja baigtųsi.

„Mes esame labai suinteresuoti tuo, kad Konstitucinio Teismo epopėja baigtųsi, kad būtų paskirti tie nariai, kurie dar nėra paskirti. Ir kartu su Seimo valdyba, ir gerbiama Viktorija (Seimo pirmininkė – 15min) sutarėme, kad yra galimybių, jeigu viskas vyks sklandžiai, jau šių metų pavasario sesijoje apsvarstyti ir galbūt priimti naujo Konstitucinio Teismo pirmininko kandidatūrą“, – po susitikimo su Seimo pirmininke ir Seimo valdyba kalbėjo G.Nausėda.

Spaudos konferencijoje dalyvavusios V.Čmilytės-Nielsen įsitikinimu, svarbu, kad Seimas pavasario sesijoje dirbtų konstruktyviai.

„Labai svarbu užtikrinti ramų, nuoseklų, atsakingą Seimo darbą. Kiek tai įmanoma, konstruktyvų darbą“, – kalbėjo ji.

Seimui, pasak V.Čmilytės-Nielsen, taip pat bus svarbu padėti tiems, kas nukentėjo nuo COVID-19 pandemijos, bei dirbti kokybiškai.

„Labai svarbu, kad mes akcentuotume teisėkūros kokybę, ne kiekybę“, – sakė ji ir vylėsi, kad didesnis dėmesys Seime bus skiriamas parlamentinei kontrolei, komitetai įvairiomis temomis atskirus pranešimus.

Pasveikino norą išspręsti klausimą dėl partnerystės

Pavasario sesijoje, Seimo pirmininkės vertinimu, bus svarbūs žmogaus teisių srities klausimai: pataisos dėl smurto artimoje aplinkoje, asmenvardžių rašybos, partnerystės.

Valdantieji per pavasario sesiją ketina teikti pataisas dėl lyčiai neutralios partnerystės. Projektas kol kas neregistruotas.

Bet alternatyvą tam pateikė opozicijoje dirbantys „valstiečiai“, kurie siūlo įteisinti sutartis dėl bendro gyvenimo.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Arno Strumilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Prezidentas teigė, kad dėl vieno projekto Seimas turi susitarti.

„Aš labai tikiuosi, kad šių įstatymo projektų atžvilgiu pirmiausia būtų sutarimas pačiame Seime. Nebūtinas 100 proc. sutarimas, bet vis dėlto kiek galima platesnio sutarimo būtina ieškoti, nes tai atspindės ir tam tikrą sutarimą visuomenėje.

Aš kaip prezidentas, be jokios abejonės, atidžiai seksiu šitą procesą, ir manau, šitas procesas turi pagaliau įgyti teisinę išraišką, ko iki šiol nedarėme – vengėme šitų klausimų spendimo. Todėl iniciatyvos pagaliau atnešti šituos klausimus į Seimo plenarinį posėdį ir priimti dėl jų sprendimus yra visiškai sveikintinos“, – teigė G.Nausėda.

Seimo pavasario sesija prasidės trečiadienį. Pirmasis sesijos posėdis vyks „gyvai“, vėliau bus posėdžiaujama nuotoliniu būdu.

Nuotolinė spaudos konferencija:

VIDEO: G.Nausėda: karantino švelninimas negali kelti rizikos žmonių saugumui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius