-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 03 09 /16:05

Prezidentas: karantino švelninimas negali kelti rizikos žmonių saugumui

Prezidentas Gitanas Nausėda kalbant apie karantino ir verslo ribojimo atlaisvinimus ragina atsakingai įvertinti esamą situaciją ir prioritetą teikti žmonių sveikatai.

„Dėl karantino atlaisvinimo, tai žinote, šitame kontekste, kai pasipila statistika iš mūsų šiaurinės kaimynės Estijos, kuri šiuo metu išgyvena, ko gero, vieną iš dramatiškiausių pandemijos laikotarpių (...), mes turime šitame kontekste kalbėti apie labai didelį atsakingumą prieš savo žmones“, – antradienį su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen aptaręs Seimo pavasario sesijos darbotvarkę žurnalistams sakė G.Nausėda.

„Visos valdžios institucijos turi sutarti labai aiškiai, kad verslo, mūsų gyvenimo apribojimai gali būti mažinami tiktai tuo atveju, jeigu nekils nė menkiausio papildomo pavojaus mūsų žmonių sveikatai“, – pridūrė jis.

Laisvės partijos atstovams Seime raginant skubiau švelninti karantino ribojimus, Seimo pirmininkė pabrėžė, kad šalis tebėra neapibrėžtoje situacijoje, kuri nuolat keičiasi, todėl karantino atlaisvinimai turi būti vertinami atsakingai.

„Kalbant apie Laisvės partijos retoriką, aš noriu priminti, kad Laisvės partija yra valdančiosios koalicijos dalis. Kaip žinia, būti ir pozicijoje, ir opozicijoje tuo pat metu negalima, tai čia, matyt, komunikacinės linijos pasirinkimo klausimas. Tačiau bendra Vyriausybės pozicija, man rodos, yra teisinga, reikia judėti į atlaisvinimus maksimaliai atsargiai, maksimaliai atsakingai ir tas iš esmės yra ir daroma“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Laisvės partijos frakcija Seime ragina Vyriausybę švelninti karantino sąlygas, sudarant galimybę dirbti visoms parduotuvėms, muziejams, lauko kavinėms.

Kaip BNS pirmadienį sakė frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė, vasarį įvesti atlaisvinimai nesukėlė naujų COVID-19 atvejų šuolio, todėl galima karantiną švelninti toliau.

Galima svarstyti tokius palengvinimus: leisti veikti visoms parduotuvėms, ar didelėms, ar mažoms, taikant žmonių skaičiaus ribojimą.

„Galima svarstyti tokius palengvinimus: leisti veikti visoms parduotuvėms, ar didelėms, ar mažoms, taikant žmonių skaičiaus ribojimą. Taip pat kultūros įstaigos, muziejai, galerijos yra dėkingi srautų kontroliavimo prasme, nes yra ir bilietai, ir patekimas valdomas, ir didelės erdvės“, – kalbėjo parlamentarė.

„Artėja pavasaris, artėja laikas, kai lauke vis daugiau bus galima leisti laiko, tai lauko kavinių klausimas kuo toliau, tuo labiau bus aktualesnis“, – pridūrė ji.

Vyriausybė vasarį patvirtino karantino atlaisvinimo planą, kuriame konkretūs atlaisvinimai yra susieti su epidemiologine situacija. Pavyzdžiui, muziejų, galerijų veiklą atnaujinti ketinama, kai per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų teks 100-150 naujų atvejų, o teigiamų testų dalis bus mažesnė nei 4 procentai.

Antrasis karantinas šalyje įvestas nuo lapkričio, vėliau jie griežtinti, o gruodžio viduryje įvesta judėjimo kontrolė tarp savivaldybių.

Vasario pabaigoje Vyriausybė pratęsė karantiną iki kovo pabaigos, o judėjimo tarp savivaldybių kontrolę – iki kovo vidurio, išskyrus žiedines savivaldybės.

Kiek anksčiau vasarį su tam tikrais apribojimais leista dirbti kirpykloms, grožio salonams ir ne maisto prekių parduotuvėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius