Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 04 /10:52

G.Nausėda: Taivano atstovybės pavadinimas buvo klaida

Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad Lietuvos užsienio reikalų ministerija padarė klaidą, leidusi Taivaniečių atstovybei pavadinime naudoti Taivano vardą, taip sukeliant aštrią Kinijos reakciją. Šalies vadovo teigimu, toks sprendimas su juo nebuvo derintas.
Prezidentas Gitanas Nausėda Šalčininkuose pasiskiepijo trečiuoju skiepu nuo Covid-19
Prezidentas Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Aš manyčiau, kad ne Taivaniečių atstovybės atidarymas buvo klaida, o pavadinimas, kuris nebuvo derintas su manimi“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentas.

G.Nausėda pažymėjo, kad tiek Lietuva, tiek Taivanas gali atidaryti atstovybes, kurios neturi diplomatinio statuso, tačiau apgailestavo, kad „atstovybės pavadinimas tapo tuo esminiu veiksniu, kuris dabar veikia labai stipriai mūsų santykius su Kinija“.

„Pagrindinė kibirkštis buvo labiau dėl pavadinimo, todėl šiuo metu mes turime kovoti su pasekmėmis. Sakyčiau, kad prasidėjo nekonvencinio pobūdžio priemonių taikymas Lietuvos atžvilgiu. Taigi dėl tos priežasties turime veikti itin aktyviai ir labai aiškiai signalizuoti Europos Sąjungai, kad tai yra ataka, tam tikras spaudimas vienai iš ES valstybių“, – kalbėjo prezidentas.

Lietuvos ir Kinijos santykiai itin paaštrėjo, Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė.

Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

VIDEO: Ar keitėsi G.Nausėdos pozicija dėl Taivano atstovybės? Įvertinkite patys

Kitose Europos Sąjungos šalyse, JAV ir Britanijoje Taivano atstovybės vadinamos Taipėjaus ekonominiais ir kultūriniais biurais, taip pabrėžiant nepolitinį jų pobūdį.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigia, kad Vilniuje esančios atstovybės pavadinimas geriau atspindi įstaigos pobūdį, o pavadinimą pasiūlė patys taivaniečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius