-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 06

Prezidentas neklausinės premjero apie žmonos karjerą „Orlen“: nemano, kad reikia užaštrinti

Prezidentas Gitanas Nausėda neklausinės premjero Sauliaus Skvernelio apie jo žmonos Silvijos įsidarbinimą koncerne „Orlen“, kuriam palankių sprendimų yra priėmusi S.Skvernelio Vyriausybė yra priėmusi, LRT radijui ketvirtadienį sakė prezidento vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis. Jo paties nuomone, situacijos nereikia „užaštrinti“.
Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda
Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Prezidentas yra jau ne kartą pasakęs, kad valstybės pareigūnai turi vengti bet kokio interesų konflikto, netgi ir to interesų konflikto regimybės“, – teigė P.Mačiulis, tačiau pridūrė, kad į aukštų valstybės pareigūnų antrųjų pusių karjerą nuolat žiūrima per „įvairias sąmokslo teorijas“.

„Nesakau, kad šitoje situacijoje nekyla klausimų, Jų tikrai kyla. Aš manau, kad premjeras, jei nepavyko iš pirmo karto, galės iš antro karto į tuos klausimus kylančius atsakyti, bet nemanau, kad čia kažkaip labai reikėtų išskirtinai užaštrinti šitą situaciją“, – teigė P.Mačiulis.

Prezidentas turi kur kas svarbesnių klausimų.

Klausiamas, ar prezidentas G.Nausėda pats klausinės premjero apie galimą interesų konfliktą, kai S.Skvernelio žmona įsidarbino koncerne, kuriam palankių sprendimų yra priėmusi Vyriausybė, P.Mačiulis atsakė neigiamai.

„Prezidentas turi kur kas svarbesnių klausimų, taip pat ir liečiant ir premjerą, Vyriausybę, ministrus. Šitas klausimas, manau, tikrai netaps jų artimiausio susitikimo akcentu“, – LRT radijui teigė P.Mačiulis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Mačiulis

Per savo prizmę patarėjas aiškino ir G.Nausėdos sprendimą ištrinti informaciją apie sandorius iš Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) teikiamos interesų deklaracijos.

„Čia yra paradoksali situacija. Pirmiausia, įstatymas, kuris buvo priimtas dar iki šio prezidento inauguracijos, jis įsigaliojo ir prezidentas pakoregavo savo deklaraciją pagal naujai galiojantį įstatymą.

Aš galiu iš savo asmeninės patirties pasakyti, nes aš lygiai taip pat pakoregavau savo deklaraciją išimdamas tam tikrą perteklinę informaciją.

Konsultavausi su VTEK darbuotojais ir buvo pasakyta taip, kad, jeigu tu turėsi palikęs tą papildomą informaciją, kuri buvo reikalinga ankstesnėse deklaracijose, tai kaip tik gali susilaukti papildomo dėmesio ir inspiruoti naujus tyrimus. Kitaip tariant, jeigu įvardini tai, ko nereikalaujama, tu pripažįsti, kad tai kelia tau interesų konfliktą“, – aiškino P.Mačiulis.

Kaip skelbta, premjeras ir prezidentas sutrumpino savo interesų deklaracijas iki vos vieno kito įrašo panaikindami visus duomenis apie savo sandorius.

P.Mačiulis LRT radijui kalbėjo, kad prezidentą stebina premjero „teisinis nihilizmas“ ir pozicija teisinti susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių. Prezidento patarėjas teigė norintis tikėti versija, kad premjeras delsia atleisti susisiekimo ministrą tik todėl, kad ieško, kuo jį pakeisti.

„Tikiuos, kad suradus tinkamą žmogų į tą pareigybę, ministrai bus sukeisti. (...) Niekaip kitaip pateisinti, kodėl premjeras laikosi ir mūru stoja už šį ministrą, kuris akivaizdžiai kompromituoja visą Vyriausybę, jokio kito logiško paaiškinimo čia nėra“, – LRT radijui aiškino P.Mačiulis.

Pasak jo, su kandidatu į ekonomikos ir inovacijų ministrus – premjero patarėju Luku Savicku – prezidentas susitiks penktadienį, tačiau kol kas dėl jo valstybės vadovas turi abejonių.

„Abejonių tikrai yra. Jas reikėtų išsklaidyti. Neabejoju, kad po susitikimo bus aiškiau. (...) Abejonių kyla ir kodėl premjeras, žinodamas nuo ankstyvo rudens, kad atsilaisvins ši pozicija (...), beveik pusę metų ieškojo kandidato ir galiausiai pasirinko savo patarėją“, – kalbėjo patarėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius