Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 07 /12:39

Prezidentas nesieja ekonomikos ir inovacijų ministro skyrimo ir J.Narkevičiaus atleidimo

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį priėmė premjero patarėją Luką Savicką, premjero siūlomą kandidatu į ekonomikos ir inovacijų ministro postą.

Prezidento atstovas žiniasklaidai Antanas Bubnelis tikino, kad susitikimas buvo išsamus, o prezidentui ši ministerija labai svarbi.

„Prezidento nuomone, yra kur pajudėti į priekį stiprinant regionų ekonomiką, LEZ'ų reglamentavimas yra svarbi sritis, viešieji pirkimai. Kaip žinote, teiks prezidentas pavasario sesijai naują įstatymo redakciją ir mato šioje srityje didesnio aktyvumo poreikį. Inovacijų skatinimas, skaitmenizacija bei žiedinės ekonomikos vystymas yra tos sritys, kur prezidentas turi lūkestį, kad būtų žengiama į priekį“, – sakė prezidento atstovas žiniasklaidai.

A.Bubnelio teigimu, pokalbyje buvo aptartos L.Savicko galimybės užimti šias pareigas, jo patirtis.

„Prezidentas kartu su komanda norėjo įvertinti kandidato patirtį, gebėjimus įgyvendinti prioritetus per šį gana neilgą laikotarpį. Nemažai laiko buvo skiriama jo patirtims, kompetencijai tiek einant šias pareigas, tiek dirbant ankstesnėse pozicijose“, – teigė A.Bubnelis.

„Ministras galėtų pradėti pareigas tik kovo mėnesį. (...) Be abejo, prezidentas savo sprendimą priims gerokai anksčiau“, – teigė jis.

A.Bubnelis tikino, kad ministerijai reikia vadovo, todėl nesvarstoma, kad iki rinkimų ministerija gali likti be ministro.

Yra vertinamas vienas kandidatas šiuo metu į vieną poziciją.

Klausiamas, ar L.Savicko skyrimas siejamas su S.Skvernelio sprendimu neatleisti susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, A.Bubnelis sakė, kad šiuo metu prezidentas vertina vieną ministrą.

„Na, mes šiuo metu turime premjero pasiūlytą L.Savicko kandidatūrą į ministerijos vadovus, yra vertinamas šis kandidatas. Kaip minėjau, prezidentas turi savo lūkesčius dėl pretendento. (...) Yra vertinamas vienas kandidatas šiuo metu į vieną poziciją“, – teigė A.Bubnelis.

Prezidento vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis yra sakęs, kad šalies vadovas turi abejonių dėl L.Savicko kandidatūros.

„Abejonių tikrai yra. Jas reikėtų išsklaidyti. Neabejoju, kad po susitikimo bus aiškiau. (...) Abejonių kyla ir kodėl premjeras, žinodamas nuo ankstyvo rudens, kad atsilaisvins ši pozicija (...), beveik pusę metų ieškojo kandidato ir galiausiai pasirinko savo patarėją“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė patarėjas.

Ar šias abejones susitikimas panaikino?

A.Bubnelis tikino, kad pokalbis buvo ilgas ir išsamus, aptarti visi klausimai, susiję tiek su asmeninėmis kandidato savybėmis, tiek „asmeniniais kandidato planais ateityje“.

„Visi šie klausimai buvo aptarti. Prezidentas savo poziciją ir vertinimą pateiks artimiausiu metu“, – teigė A.Bubnelis.

L.Savickas: „Labai atsakingas sprendimas“

L.Savickas tikino, kad šiuo metu nėra priėmęs sprendimo, ar dalyvaus Seimo rinkimuose. Nurodė, kad turi planą, kaip konkrečius darbus atlikti per likusius dešimt mėnesių. Tačiau detaliai apie darbus jis atsisakė kalbėti. Esą tai padarys, jei bus paskirtas.

„Susitikimas, mano akimis, buvo labai konstruktyvus. Man buvo sudaryta galimybė pristatyti savo konkrečius prioritetus ir darbus, kuriuos aš esu pasiryžęs atlikti per likusį laiką, jei būčiau paskirtas.

Asmeniškai akcentavau svarbą užtikrinti pradėtų darbų tęstinumą. Ir manau, kad tai būtina trimis kryptimis: verslo aplinkos konkurencingumo stiprinimas, inovacijų reformos tęstinumas ir skaitmeninimo darbų tęstinumas“, – kalbėjo kandidatas į ministrus.

Labai tikiuosi, kad man pavyko atsakyti į prezidento ir komandos keliamus klausimus ir laukiu prezidento sprendimo.

Taip pat jis sakė dėmesio skirsiantis „žaliosios ekonomikos“ skatinimui, turizmo plėtojimui ir viešiesiems pirkimams.

„Labai tikiuosi, kad man pavyko atsakyti į prezidento ir komandos keliamus klausimus ir laukiu prezidento sprendimo“, – sakė jis.

Pats L.Savickas sako, kad tapti ministru dešimčiai mėnesių yra „labai atsakingas sprendimas“.

„Jis yra susijęs su tuo, kad šioje srityje yra pradėti labai svarbūs darbai, kurių tęstinumas ir darbų įgyvendinimas, mano akimis, yra būtinas iki šios kadencijos pabaigos, nes pasikeitus Vyriausybei būtų tikrai peržiūrimi darbai ir tie darbai, kurie seniai rekomenduojami Europos Komisijos ir kitų organizacijų, galimai nusikeltų“, – sakė jis.

L.Savickas – galimas už verslą atsakingos ministerijos vadovas, tačiau jis nesutiko vertinti premjero S.Skvernelio žmonos įsidarbinimo koncerne „Orlen“.

„Aš šiandien esu pasiryžęs atsakyti į visus klausimus, kurie liečia mane“, – teigė jis ir atsisakė komentuoti.

Pats L.Savickas dar sausio viduryje nurodė laukiantis galimybės susitikti su prezidentu ir dėkojo premjerui už pasitikėjimą.

„Labai vertinu Ministro Pirmininko išreikštą pasitikėjimą siūlant tęsti pokyčius ekonomikos ir inovacijų srityje ministro pozicijoje. Tai – nelengvas iššūkis, užduotys labai konkrečios ir labai aiškus terminas, per kurį turime jas įgyvendinti.

Lauksiu galimybės Respublikos prezidentui pristatyti planuojamus darbus bei prioritetus. Esu pasiruošęs juos pristatyti ir koalicijos partneriams bei atsižvelgti į visus konstruktyvius siūlymus“, – tada feisbuke rašė jis.

29 metų L.Savickas premjero Sauliaus Skvernelio patarėju ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais. Pernai jis su „valstiečių“ sąrašu išrinktas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu, tačiau šiai partijai nepriklauso.

Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigos laisvos nuo pernai gruodžio, kai buvęs ministras Virginijus Sinkevičius pradėjo eiti aplinkos eurokomisaro pareigas.

Pastaruoju metu prezidento ir premjero bendradarbiavimą temdo ginčai dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus – G.Nausėda ragino jį trauktis iš pareigų, bet S.Skvernelis ir valdančiosios koalicijos lyderiai, nusprendė, kad ministras gali dirbti toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius