Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 27 /2015 05 28

Prezidentas Valdas Adamkus vėl stoja į kovą su vėžiu – Santariškėse jam šalins inkstą

Kauno Pažaislio vienuolyne trečiadienio vakarą 88 metų prezidentui Valdui Adamkui suteiktas Maltos ordino pagalbos tarnybos Garbės nario vardas. Prezidentas pasidžiaugė, kad šis jam svarbus renginys vyksta šią savaitę, nes vėliau jis bus operuojamas. Pranešama, kad gydytojams nepavyko sustabdyti progresuojančio vėžio, todėl V.Adamkui teks pašalinti inkstą. Operacija bus atliekama Santariškių klinikose.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Tai yra jaudinantis įvykis. Tai – ne politinio darbo įvertinimas, o žmogiškumo, jautrumo. To vertas ne tik aš, bet ir visi, kas tuo užsiima“, – kalbėjo V.Adamkus.

Operuos Santariškėse

Paklaustas apie sveikatą, prezidentas atsakė: „Stoviu dar, judu. Dėjau daug pastangų, kad šiandien būčiau čia. Jei renginys būtų savaitę vėliau, mane reikėtų iš operacinės neštuvais atnešti. Po savaitės būsiu operuojamas.“

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Valdas Adamkus
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Valdas Adamkus

Ketvirtadienio pavakarę V.Adamkus surengė susitikimą su skaitytojais, pristatydamas savo knygą „Pareigos, kurios nesibaigia. Prezidento dienoraščiai“. Čia jis pabendravo su atėjusiais žmonėmis, dalino autografus. Kaip sakė prezidentas, tai savotiška jo duoklė skaitytojams, kurie jo laukė vasarį vykusioje Knygų mugėje, bet tame susitikime jis dalyvauti negalėjo.

Kaip pranešė TV3 „Žinios“, V.Adamkaus operacija laukia jau po kelių dienų. „Po radikalios operacijos, kurią atliks Santariškėse, tikiuosi pasveikti“, – TV3 sakė V.Adamkus.

V.Adamkus jau trejus metus kovoja vėžiu. Jį gydo ir JAV, ir Lietuvos medikai. Inksto navikas buvo naikinamas užšaldymo būdu, V.Adamkus pernai atlaikė varginantį gydymą chemoterapija. Po jos tyrimai buvo geri, V.Adamkus džiaugėsi, kad ligą pavyko įveikti. Tačiau po pusmečio atlikus dar vieną patikrinimą gydytojai nustatė, kad vėžio ląstelių nepavyko sunaikinti, onkologinė liga progresuoja.

Naujienų agentūra BNS cituoja „Lietuvos ryto“ televiziją, kuriai prezidento gydytojas Remigijus Nargėla patvirtino, kad pacientui nepavyksta įveikti progresuojančios onkologinės ligos. „Vis dėlto tai nėra paprasta liga. Ji progresuoja. Šiuo metu galimas tik radikalus gydymas, radikali operacija“, – teigė gydytojas. Jis patvirtino, kad teks šalinti inkstą.

Supažindino su Maltos ordino veikla

Šventėje dalyvavo Maltos ordino pagalbos tarnybos bičiuliai, maltiečių veiklos rėmėjai, garbūs svečiai: ilgametis maltiečių renginių globėjas Prezidentas V.Adamkus, Maltos ordino ambasadorius Lietuvai baronas Christianas fon Bechtolsheimas, ambasados Charge’d Affairs baronas Hanko fon Knobelsdorfas, apaštališkasis Nuncijus arkivyskupas Pedro Lopez Quintana, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, užsienio valstybių ambasadoriai, menininkai, kultūros darbuotojai, miestų ir rajonų merai, akcijos „Maltiečių sriuba“ globėjai, įvairių profesijų maltiečiai savanoriai.

Stoviu dar, judu. Dėjau daug pastangų, kad šiandien būčiau čia, – sakė V.Adamkus.

Maltiečių susitikime su bičiuliais, kitais garbingais svečiais, buvo pasakojama Maltos ordino istorija, jos ryšiai su Lietuvos Didžiaja Kunigaikštyste (LDK) ir naujausiais laikais.

Maltiečiai atrado Pažaislį, ieškodami Maltos ordino veiklos pėdsakų mūsų tautos istorijoje. Ji byloja, kad LDK gyvavimo laikais Pacų giminėje buvo ne vienas Maltos ordino narys, tarp jų – ir Pažaislio vienuolyno fundatoriaus Kristupo Zigmanto Paco sūnėnas Kazimieras Mykolas Pacas, kuris mirus dėdei rūpinosi vienuolyno ansamblio statybomis.

Surengė labdaros aukcioną

Dabar maltiečiai prisideda prie Pažaislio bibliotekos atkūrimo. Čia knygas kaupė kamaldulių vienuoliai 1664 – 1832 metais. Istoriniai šaltiniai byloja, jog lėšų bibliotekai skyrė ir vienuolyno statybų fundatorius Kristupas Zigmantas Pacas.

Pažaislio vienuolyno ansamblį, dvarą, kaimus ir visas šioje vietoje įsigytas žemes prie 350 metų jis padovanojo vienuolių Kamaldulių ordinui.

Maltiečiai prisideda prie Pažaislio bibliotekos atkūrimo.

Muzikinėje programoje labdaringai dalyvavo žymus smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekker, „Auksinio balso“ finalininkas, dainų ir tekstų autorius, atlikėjas Edgaras Lubys, tarptautinių konkursų laureatė kanklininkė Aistė Bružaitė, dainininkas Vladas Kovaliovas, TV projekto „Chorų karai“  nugalėtoja dainininkė Ona Matusevičiūtė, Balio Dvariono muzikos mokyklos bigbendas.

Renginyje vyko aukcionas, kuriame surinkti pinigai bus skiriami maltiečių globojamiems seneliams. Aukcioną vedė Kauno dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas ir tarptautinių konkursų laureatė operos primadona Nomeda Kazlaus.

Labdaringas vaišes renginių svečiams ir dalyviams dovanojo Pažaislio vienuolyne veikiančio svetingumo centro „Monte Pacis “ kolektyvas bei jo šeimininkai Indra ir Algirdas Ramanauskai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius