Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 11 /12:48

Prezidentui užkliuvo, kaip pertvarkoma Kelių direkcija, bet R.Karbauskis žada veto atmesti

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį vetavo ir grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) pertvarkymą į valstybės įmonę numatančias įstatymų pataisas. Šalies vadovas siūlo pakeisti principus, kaip bus formuojama Kelių direkcijos kaip valstybės įmonės valdyba, bet valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, jog veto bus siekiama atmesti.
Lietuvos automobilių kelių direkcija
Lietuvos automobilių kelių direkcija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

G.Nausėda teigia remiantis LAKD pertvarką į valstybės įmonę, nes tai sudarys sąlygas efektyvesnei jos veiklai ir pažangios elektrinių kelių rinkliavų sistemos diegimui, bet kritikuoja per didelį valstybės tarnautojų skaičių būsimos įmonės valdyboje.

„Priimtas įstatymas neatitinka skaidraus, profesionalaus ir efektyvaus valstybės įmonių valdymo standartų“, – pranešime sakė G.Nausėda, pabrėžęs, kad visų sektorių valstybės įmonių valdymas turi būti reguliuojamas nuosekliai ir užtikrinant efektyvią kontrolę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Prezidentas parlamentarams siūlo atsisakyti nuostatos, kad daugumą Kelių direkcijos valdybos narių turi sudaryti valstybės tarnautojai. Anot jo, tokia nuostata prieštarauja valstybės ir savivaldybių įmonių veiklą reguliuojančiam įstatymui, numatančiam, kad į tokių įmonių valdybose daugiau kaip pusė narių turi būti nepriklausomi.

Savo veto G.Nausėda teigia, kad valstybės tarnautojų dauguma sudaryta Kelių direkcijos valdyba „neatitinka gerosios valstybės valdomų įmonių valdysenos praktikos ir sudaro prielaidas neefektyviam ir neskaidriam (...) valdymui“.

Prezidentas pabrėžė, kad Kelių direkcija turi būti nepriklausoma nuo politiką formuojančių institucijų.

Bandys veto atmesti

R.Karbauskis sako, kad valdantieji bandys atmesti prezidento veto, nes iki šiol galiojantis įstatymas, įpareigojantis į valstybės ir savivaldybių įmonių valdybas skirti daugumą nepriklausomų narių, nepasiteisino.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Anot politiko, šis teisės aktas taip pat bus keičiamas Seime.

„Tas įstatymas dėl tų valdybos formavimo principų visose įmonėse kaip tik yra keičiamas. Gali būti, kad prezidentas šioje vietoje teisus, kad du įstatymai susikerta, bet jis negali nežinoti iš savo patarėjų, kad yra taisomas ir kitas įstatymas“, – 15min sakė R.Karbauskis.

Pasak jo, per valdymo metus „valstiečiai“ pamatė, kad sprendimas įmonėse turėti daugumą nepriklausomų „realiai veikia prieš valstybę“.

Kaip vieną pavyzdžių parlamentaras minėjo miškų urėdijų reformą.

„Mes pamatėme valdybą, kuri priima sprendimus, prieštaraujančius tai logikai, kurią turėjo Seimas“, – teigė Seimo narys.

„Ne vienu atveju jau taip atsitiko, kad taip vadinami nepriklausomi žmonės valdybose vadovaujasi savo supratimu ir vizijomis, bet mes į tas reformas įdedame valstybės interesą. Tokiu atveju reforma gali neduoti jokio rezultato“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Kelių direkciją pertvarkyti norima nuo šių metų rugsėjo.

Valdantieji sako, kad pertvarkyta direkcija galės pritraukti gerų specialistų ir jiems mokėti didesnius atlyginimus, įstaigai atsiras galimybė skolintis.

Opozicija teigia, kad direkciją norima paversti „lesyklėle“ kadenciją baigiantiems politikams ar politinio pasitikėjimo pareigūnams bei atleisti neįtikusį dabartinį institucijos vadovą Vitalijų Andrejevą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius