Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 06

Dalia Grybauskaitė: lietuvis yra tas, kuris jaučiasi toks esąs

„Būkime verti tos valstybės, kurią sukūrė mūsų protėviai ir kurią kasdien kuriame mes“, – šiais žodžiais trečiadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė kreipėsi į prie prezidentūros susirinkusią daugiatūkstantinę minią žmonių, sveikindama visus su Valstybės diena ir Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimu.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Puikiai suprantame, kad savo žemės, tautos, savo bendrapiliečių nesirenkame. Lietuva pasirenka mus. Todėl ir esame čia. Mindyti, bet nesumindyti. Vežti, bet taip ir neišvežti. Šaudyti, bet
nesušaudyti. Išsivaikščioję, tačiau šaknimis į šią žemę įsikabinę“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Anot jos, karaliaus Mindaugo diena yra puiki proga prisiminti, kad lietuvis yra tas, „kuris jaučiasi toks esąs“. „Nepamirškime, kad pilietybė liudija ypatingą žmogaus ryšį su savo valstybe, kurį geriau apibūdina žodis „duoti“, o ne „imti“ ar „reikalauti“. Suderinti teisę, laisvę ir atsakomybę šiandien gal net sunkiau negu anais, karaliaus Mindaugo ar Vytauto Didžiojo laikais“, – sakė valstybės vadovė.

Būkime verti tos valstybės, kurią sukūrė mūsų protėviai ir kurią kasdien kuriame mes.Visų tautų istorijos yra savaip sunkios. Nedidelių valstybių atmintyje dažniau išlieka skaudžios netektys ir kruvinos sukaktys. Mes, lietuviai, nesame išimtis. Tačiau galime džiaugtis, kad mūsų istorija yra ne tik sunki, bet ir viltinga. Šiandien stovime čia, šioje aikštėje, ir didžiuodamiesi žvelgiame į laisvai plazdančią trispalvę. Tai yra geriausias mūsų istorijos sėkmės liudijimas.

Tautiečių meilę prezidentė palygino su meile artimam žmogui. „Nors dažnai ir slepiame savo jausmus, kartu su Tėvyne džiaugiamės, kai jai sekasi. Liūdime, kai ateina sunkūs laikai. Pykstame, kai ji nepateisina mūsų lūkesčių. Ilgimės, žvelgdami į ją iš tolių. Ir gyvendami čia, Lietuvoje, ir išvykę į tolimiausius kampelius, nepaliaujame rūpintis ir stebėti, kas vyksta“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Ji taip pat pasidžiaugė prieš dvejus metus atsiradusia iniciatyva – visiems lietuviams, visame pasaulyje tuo pačiu metu giedoti valstybės himną. Anot valstybės vadovės, ši, noriai tautos priimta tradicija, liudija, kad „per šimtmečius likome ištikimi laisvės siekiui. Tai suvienija mus ir šiandien, kad ir kur gyventume“.

Trečiadienį prie prezidentūros, be kelių tūkstančių žmonių, buvo ir diplomatinio korpuso atstovų, Seimo narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius