Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 21

Prezidentė: baudos už sunkius ekonominius nusikaltimus turi būti atgrasančios

Penktadienį Seimo posėdyje pristatomos prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtos Baudžiamojo kodekso 47 straipsnio pataisos, kuriomis siūloma dešimteriopai padidinti maksimalias pinigines baudas už kriminalinius, tarp jų – ir už sunkius ekonominius bei finansinius nusikaltimus.
Piniginė
Piniginė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Už mažiausiai pavojingas nusikalstamas veikas maksimalią baudą siūloma didinti nuo 6 500 iki 65 000 litų, už sunkius nusikaltimus – nuo 39 000 iki 390 000 litų, teigiama pranešime spaudai.

Prezidentės įsitikinimu, šiuo metu Baudžiamajame kodekse numatytos baudos yra neproporcingos nusikalstamų veikų pavojingumui ir daromai žalai, visiškai neatitinka nusikalstamu verslu užsiimančių asmenų nelegalaus pelno. Pasak valstybės vadovės, netoleruotina, kad vidutinė bauda fiziniam asmeniui už cigarečių kontrabandą tesiekia 14 tūkstančių litų, nors jo padaryta valstybei žala – vidutiniškai 200 tūkstančių litų.

Prezidentės teigimu, nenormalu, jog šiuo metu Baudžiamajame kodekse už kontrabandą numatyta maksimali bauda, siekianti 39 tūkstančius litų, yra tik keliais tūkstančiais didesnė, nei minimali kontrabanda gabenamų prekių vertė, nuo kurios atsiranda baudžiamoji atsakomybė. Panašiai nepriimtinas yra baudos dydžio ir valstybei daromos žalos santykis ir finansinių nusikaltimų, pavyzdžiui, PVM grobstymo, atvejais.

Nustačius didesnes baudas fiziniams asmenims, kai kuriais atvejais atsiras galimybė baudomis pakeisti laisvės atėmimą, nes didelė piniginė bauda dažnai gali būti gerokai efektyvesnė priemonė, nei trumpalaikis laisvės atėmimas.

Pasak prezidentės, baudos padidinimas ir baudos taikymo galimybių išplėtimas leis iš esmės paspartinti kai kurių baudžiamųjų bylų tyrimą ir nagrinėjimą, nes atsirastų platesnės galimybės baudžiamąjį procesą baigti supaprastinta baudžiamojo proceso forma – baudžiamuoju teismo įsakymu.

„Tai ne tik paspartintų daugelio bylų nagrinėjimą, bet ir leistų taupyti teisėsaugos institucijų išteklius", – mano prezidentė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius